10. 90+1' - Verv. André Silva door Danilo Pereira
UEFA Nations League - speeldag 5 - 17/11/18 - 20:46

Portugal is er in geslaagd om de groepswinst binnen te halen tegen Italië. De topaffiche stelde evenwel teleur en leverde geen goals op. De Italianen verdienden de drie punten, maar stootten op een stevige Portugese defensie. Portugal mag nu de Final 4 organiseren.

Onmondig Portugal ziet Italië aanvallend spartelen

Na een vurige start van de Italianen waren de verwachtingen bij de Italiaanse fans torenhoog. De Squadra Azzurra blies Portugal helemaal terug op de eigen helft, maar zowel Insigne als Immobile lieten de openingstreffer liggen.

Portugal spartelde nog even tegen, maar werd al even snel weer bij de keel gegrepen. Al snel bleek waar het Italiaanse schoentje knelde: doelpunten maken. Oog in oog met Rui Patricio bleef Immobile niet koelbloedig genoeg, de kopbal van Bonucci ging maar net naast. Ruststand: 0-0.

Na de rust waren de talrijk aanwezige supporters stilaan aan het indommelen, toen ex-Cercle Brugge-speler William Carvalho voor de enige noemenswaardige kans in de tweede helft zorgde. Hij leverde een schicht af richting Donnarumma, die met een nog mooiere save uitpakte.

Nadien doofde de wedstrijd geleidelijk aan uit, Portugal kwam niet meer in de problemen. Italië verdiende meer, maar bleef steken op een punt in San Siro. Portugal is met het gelijkspel zeker van een plek in de halve finales van de Nations League.

Portugal organiseert Final 4

De UEFA moet het nog officieel bekrachtigen op zijn vergadering van 3 december, maar nu Portugal als groepswinnaar doorstoot naar de laatste 4, zal dat land de eindfase inrichten. Portugal, Italië en Polen toonden alle 3 interesse om in juni de Final 4 te huisvesten, nu Portugal die haalt, wordt het Portugal. Op 5 en 6 juni zijn de halve finales, op 9 juni de finale. België komt ook nog in aanmerking voor een ticket.

Italië kwam nog goed weg op het einde

Voor Chiellini was het zijn 100e interland

"Het was een speciale avond. In de laatste 30 minuten speelden we meer met het hart dan met onze hoofden waardoor we te vaak in de problemen kwamen. We moeten ons meer focussen in de slotfase van de wedstrijd", vertelt de jubilaris na de match.

"De organisatie waarmee we kunnen bouwen is er. Nu moeten we voortgaan en blijven werken met hetzelfde enthousiasme. Wedstrijd na wedstrijd moeten we groeien. We hebben nog anderhalf jaar om ons klaar te stomen voor het Europese Kampioenschap."

90+5'

EINDE

Einde van de wedstrijd. Na 90 minuten voetbal vielen er geen doelpunten. Italië verdiende meer, maar vond geen weg door de Portugese defensie.
90+2'
Een hoekschop levert nog een klein kansje op voor Italië. Invaller Pellegrini zet zijn hoofd tegen het leer, Rui Patricio vangt zonder problemen.
90+1'
We krijgen 4 minuten extra tijd.
90+1'
86'
86'
84'
Nog minder dan tien minuten op de klok en Italië kan nog eens dreigen. Insigne staat opnieuw aan het kanon, maar het vizier staat niet goed afgesteld.
76'

Italië komt goed weg

Beetje bij beetje komt Portugal beter in de wedstrijd. Ex-Cercle Brugge-speler William Carvalho kiest voor het afstandsschot, Donnarumma pakt uit met een geweldige save.
75'

Lasagna moet voor doelpunten komen zorgen

Italiaans bondscoach Mancini grijpt in. Hij haalt Immobile naar de kant en stuurt Lasagna het veld op. Hopelijk is de spits even hongerig naar doelpunten als zijn naam doet vermoeden.
74'
Invaller Joao Mario laat zich meteen gelden. Hij draait goed weg en kan uithalen, Donnarumma ziet de bal hoog over vliegen.
72'
69'
63'
Terwijl wij bijna aan het indommelen zijn, domineren de Italianen nog steeds het balbezit. In een voorlopig enorm saaie tweede helft is het wachten op het doelpunt dat de wedstrijd kan openbreken. Wie breekt de ban?