65'
3 - 0

Racing Genk heeft als enige Belgische club de groepsfase van de Europa League overleefd. Het mocht op de slotspeeldag niet verliezen tegen Sarpsborg, maar pakte nog eens uit met een klinkende zege en wordt zelfs groepswinnaar.

KRC Genk - Sarpsborg 08 in een notendop:

• Sleutelmoment: De openingsfase leverde Genk onmiddellijk twee doelpunten op. Het bleek de start van een wandelingetje in het park.
  • Man van de match: Genk acteerde andermaal op hoog niveau. Een man van de wedstrijd kiezen is niet eenvoudig. Gano krijgt de pluim omdat hij de weg plaveide en nagenoeg elk duel won.
  • Opvallend: Genk overwintert nu al voor de vierde keer op een rij in de Europa League. Een ferme prestatie.

Verslag van Genk-Sarpsborg

Blitzstart volstaat voor Genkse kwalificatie

18.55u is een moeilijk startuur voor wie graag een wedstrijd in de Europa League bijwoont. Wie in de file stond en vijf minuten te laat op zijn of haar zitje zat, was er al aan voor de moeite. Gano dankte na twee minuten spelen coach Clement voor het vertrouwen. Met een knappe tik op de voorzet van Berge bracht hij de Limburgers op voorsprong.

Nog voor de klok 19.00u sloeg, was de wedstrijd helemaal gespeeld. Pozuelo hield sterk een paar Noren aan de praat en legde op het juiste moment breed op Paintsil, die met een afgeweken schot in de korte hoek Sarpsborg-doelman Vasyutin geen kans liet.

De kwalificatie was al na vijf minuten binnen voor Genk, dat daarna verslapte. Het dwong via Trossard en Paintsil nog wel kansen op 3 en zelfs 4-0 af, maar de scherpte ontbrak en ook de concentratie ging met een dubbele voorsprong omlaag. Geen ramp voor de thuisploeg, want Sarpsborg kon in de eerste helft geen enkele kans bij elkaar voetballen.

Gano zorgt voor droomstart met vroege 1-0

Paintsil mikt in de 5e minuut al de 2-0 binnen

Genkies diepen kloof verder uit na de rust

Trossard, die een bleke eerste helft speelde, tankte inspiratie tijdens de rust en kwam herboren uit de kleedkamer. Genk greep Sarpsborg opnieuw bij de keel en liet de slordigheden uit de eerste helft achterwege. Een paar fraaie aanvallen leverden in eerste instantie nog niets op, maar de toon was wel gezet.

Net als in het begin van de partij volgden de twee extra Genkse doelpunten nu ook binnen de vijf minuten op elkaar. Berge tekende bijna voor een wereldgoal, maar trof de paal via de hand van Vasyutin. Het bleek maar uitstel, want op de hoekschop die volgde vond Berge wel het gaatje naar de 3-0.

Kort daarna werd het op een nieuwe hoekschop nog 4-0. Aidoo, nochtans niet van de grootste, liep slim in en buffelde de bal staalhard voorbij de bezoekende doelman. Het feestje in de Genkse tribune was al even aan de gang, maar de supporters zetten de kelen nog wat wijder open.

Genk heeft voor de winter Europa overtuigd van zijn kunnen. Het fraaie voetbal van de Limburgers leidde hen naar groepswinst. De toon is gezet voor de 1/16e finales in de lente van 2019.

Berge trapt eerst nog op de paal, maar werkt dan toch de 3-0 binnen

Aidoo kopt de 4-0 tegen de netten

Clement: "De les van Malmö is heel belangrijk geweest"

"Dat Gano en Paintsil meteen scoren, was geen verrassing. Wij zien hen elke dag bezig op training en hadden de tegenstanders goed geanalyseerd, dus hadden we voor dat duo gekozen voorin en voor een sterke Seck op het middenveld. Dat maakte vanavond het verschil", begint Genk-coach Clement zijn interview.

"Onze selectie is breed omdat iedereen altijd hard is blijven werken. Na wedstrijden lasten we extra looptrainingen in en hielden we zo de conditie van de jongens die niet veel speelden op peil. Zo beschik ik over een heleboel fitte spelers, die altijd klaar zijn om de ploeg te helpen."

"De les van Malmö (waar Genk een 0-2-voorsprong nog uit handen gaf, nvdr.) is heel belangrijk geweest voor onze groep. We hebben er toen op gehamerd dat ze de focus hadden moeten vasthouden en voor een extra doelpunt hadden moeten gaan, en dat heeft vandaag geloond", weet Clement.

"Dat we als groepswinnaar een gunstige loting kunnen hebben, durf ik niet te beweren. Alle ploegen die doorgaan in de Europa League dwingen dat niet zomaar af", besluit Clement voorzichtig zijn interview.

Niet Besiktas, maar Malmö gaat mee naar 1/16e finales

Opvallend nieuws uit Turkije. Niet favoriet Besiktas, maar wel Malmö stoot samen met Genk door naar de 1/16e finales van de Europa League. De Zweden stuntten in Turkije door met 0-1 te gaan winnen. In de tweede helft pakte Quaresma voor Besiktas trouwens rood na een erg vuile fout.

Berge: "Ik had vooraf het gevoel: deze mogen we niet verliezen"

Trossard: "We hebben onze revanche beet"

Gano: "Schitterend om zo uit de startblokken te komen"

90+4'

Afgelopen!

Genk freewheelt naar een Europese lente. Twee snelle goals van Gano en Paintsil plaveiden de weg. Berge en Aidoo diepten de kloof na de rust nog uit tot 4-0.
90+1'
Knap beeld van het bezoekende supportersvak. Met de sjaals boven de hoofden zingen de Noren hun ploeg nog eens luidkeels toe.
90'
Er komen vier minuten speeltijd bij.
88'
Gano kan zijn tweede van de avond maken op aangeven van Nastic, maar hij laat de kans op de counter liggen. De laatste minuut van de reguliere speeltijd is ingegaan.
83'
Aidoo maakt zich achterin sterk en versnelt het spel met een diepe bal op Ndongala. De invaller speelt te breed op Gano. Hier zat meer in.
81'
80'

"Als Genk erbij is in de Europa League, dan stoot het blijkbaar altijd door"

Peter Vandenbempt, Sporza Radio
77'
Er staat nog een kwartier op de klok. Genk laat het spel nu aan Sarpsborg, maar veel moed hebben die niet meer om nog een aanval in elkaar te boksen.
77'
73'
Sarpsborg is het noorden helemaal kwijt. Het ziet ernaar uit dat Genk er nog wel een vijfde zal bijdoen.
70'

68'

"Als Genk scoort, doet het dat vlug na mekaar"

Frank Raes, Sporza Radio
67'

4-0!

Aidoo beukt op een hoekschop de 4-0 in het doel. Het Genkse feestje op de tribunes is ingezet.
66'
Genk is zijn supporters nu aan het verwennen. Trossard bedient Gano heerlijk, maar die stuit op Vasyutin.
65'

65'
3-0
63'

Match gespeeld

Het bleek maar uitstel voor de sterke middenvelder van Genk. Op de hoekschop die volgt legt hij met een gelukje de 3-0 in doel.