2. 45+2' - Doelpunt strafschop - Leandro Trossard (0 - 2)
UEFA Europa League - speeldag 2 - 16/08/18 - 20:15
45+2'
Leandro Trossard
0 - 2
45+2'

Genk heeft met overmacht een plekje in de laatste voorronde van de Europa League afgedwongen. Het klopte Lech Poznan ook in de terugwedstrijd en strijdt nu tegen het Deense Brondby voor een plekje in de poules. "Met die twee goals voor de rust was het een droomscenario", zegt Philippe Clement.

• Sleutelmoment: Genk had een furieuze start van Lech Poznan verwacht, maar overklaste de Polen zelf vanaf minuut 1.
  • Man van de match: het Genkse spel was in de eerste helften vaak een streling voor het oog. Ndongala, maar ook Pozuelo, Samatta, Malinovskji en Trossard blonken uit.
  • Opvallend: Genk trekt met 4-1 aan het langste eind in de derde kwalificatieronde. Brondby, de volgende tegenstander, liet net dezelfde score optekenen tegen Spartak Subotica.

Genk speelt Lech Poznan van het kastje naar de muur

Genk had Lech Poznan in de heenwedstrijd overklast, maar was vergeten om de Polen helemaal uit te tellen. Ondanks een 2-0-voorsprong hadden de Limburgers zich dan ook schrap gezet voor een stevig offensief van Lech Poznan.

Maar van het sturm und drang-voetbal van de Polen kwam weinig in huis. Integendeel, Genk schoot explosief uit de startblokken en dwong de ene kans na de andere af. Buric loste een schot van Maehle, Samatta kwam ook twee keer piepen.

Drie keer was uiteindelijk scheeprecht voor Samatta. Ndongala behield het overzicht en schotelde de Tanzaniaanse aanvaller de verdiende openingstreffer aan. Bij Lech Poznan ging het allemaal te traag, Genk bleef vuren. Letterlijk zelfs: een streep van Malinovskji verdween maar net over de lat.

Maar ondanks een karrenvracht aan kansen leek Genk de rust te halen met slechts één doelpunt. Tot Jozwiak aan het truitje van Ndongala ging hangen. De strafschop liet Trossard niet liggen.

Lech Poznan puurt niet voldoende hoop uit doelpunt

Lech Poznan moest al vijf keer scoren om nog te dromen van een nieuw Europees avontuur, een schier onmogelijke opdracht. Toch gaven de Polen het sprankeltje hoop nog niet op. Janywski kopte op de paal, maar Cywka knalde de aansluitingstreffer voorbij Vukovic.

Genk leek even van slag en moest de regie van de wedstrijd aan Lech Poznan laten. Toch kwamen de bezoekers niet meer in de problemen. Dat besefte ook Philippe Clement, die sterkhouders Trossard, Pozuelo en Malinovskji naar de zijlijn haalde.

Genk duwde niet meer, Lech Poznan vond de oplossing niet. Berge kwam uiteindelijk nog het dichtst bij een doelpunt, maar 2-1 volstond ruimschoots voor de Limburgers. In de laatste voorronde, een play-off-wedstrijd, neemt Genk het op tegen Brondby voor een ticket voor de poulefase van de Europa League.

Trossard: “Goede flow proberen aan te houden”

“In de eerste helft hebben zij weinig tot geen kansen gecreëerd en hebben wij weer heel dominant gespeeld. We gingen met een mooie voorsprong de rust in. We zitten in een goede flow en proberen die zo lang mogelijk aan te houden”, zegt Leandro Trossard.

Trossard pikte ook zelf een goaltje mee, al had hij wat geluk bij z’n penalty. “Tja, geluk. Je kan zeggen wat je wilt. Ik trap hem gewoon door het midden, ik wist dat hij ging springen en de bal gaat goed binnen. De efficiëntie kan nog beter bij ons, maar al bij al hebben we een goed resultaat neergezet en daar kunnen we weer op voortbouwen.”

Volgende tegenstander voor Genk wordt het Deense Brøndby. “Ik ken de ploeg zelf niet, maar natuurlijk zal het geen makkelijke tegenstander worden. We gaan er alles aan doen om in de groepsfase te komen.”

Clement: “Brøndby wordt een zware klus”

Philippe Clement kon alweer bijzonder tevreden zijn over z’n team. “Het was tactisch een heel goede wedstrijd, maar ook op mentaal gebied. De manier waarop we aan de wedstrijd begonnen, was heel goed. Met die twee goals voor de rust was het een droomscenario.”

Efficiëntie blijft wel een pijnpunt bij Genk. “We kunnen niet verwachten dat we elke wedstrijd 5 of 6 goals gaan maken. Dit is een fantastisch resultaat tegen zeker geen slechte ploeg. Dat hebben ze ook bewezen in de tweede helft. We hebben weer een goede wedstrijd gespeeld. Ik ben heel blij met de bevestiging die er week na week komt.”

In de laatste voorronde moet Genk het opnemen tegen Brøndby. “Het is een taaie tegenstander, een heel fysieke ploeg ook. Dat wordt een zware klus, maar we proberen tegen elke ploeg ons eigen spel op te dringen. Maar nu zijn mijn gedachten bij de competitiewedstrijd tegen Charleroi.”

90'
Veel inspiratie heeft Genk niet meer, maar de Limburgers hebben voldoende kansen bij elkaar gevoetbald in de eerste helft. Seck probeert het toch met een schot dat in de tribunes verdwijnt.
84'
Genk omsingelt opnieuw het Poolse strafschopgebied en zoekt handbalgewijs naar openingen. Zhegrova vindt de ruimte voor het schot, maar de afgeweken bal belandt in de armen van Buric.
82'
Genk durft nu toch wat vaker een foutje te maken om Lech Poznan af te stoppen. Nochtans dreigt de thuisploeg niet al te veel.
82'
78'

"Er is helemaal geen spanning meer. Genk is honderd procent zeker van de kwalificatie."

Geert Heremans, Sporza radio
75'

Ook laatste sterkhouder naar de kant

Trossard en Pozuelo zitten al even uit te blazen op de bank en nu mag ook Malinovskji zich naast zijn ploegmaats zetten. Ibrahima Seck neemt zijn plek in op het veld.
74'
De wedstrijd lijkt wat op slot te zitten. Genk doet niet al te veel moeite meer, Lech Poznan vindt de oplossing op de puzzel niet.
72'

Berge laat doelpuntje liggen

Ndongala legt de bal voor de neus van Berge, die in één tijd in doel wil deviëren. Hij raakt de bal net iets te laat, waardoor het leer naast de goal hobbelt.
69'
Maehle doet zijn best om een counter te lanceren, maar zijn inspanning wordt tenietgedaan door een zwakke pass van Zhegrova. De jonge Kosovaar biedt meteen zijn excuses aan.
68'

"Zoveel kansen heeft Genk toch niet meer kunnen creëren na de rust."

66'
Genk duwt het gaspedaal niet meer zo hard in. Malinovskji probeert toch weer wat schwung in het spel te krijgen. De lijnrechter maakt zijn poging om Dewaest vrij te spelen overbodig.
63'

Dubbele wissel

Philippe Clement weet dat Genk zich geen zorgen meer hoeft te maken en gunt Trossard en Pozuelo rust. Zhegrova en Piotrowski krijgen een kans.
58'
Genk weet even niet van welk hout pijlen maken. Lech Poznan neemt de regie van de wedstrijd in handen en zoekt naar openingen. Genk kan de thuisploeg beter niet te veel hoop geven.