Jupiler Pro League - speeldag 8 - 12/05/19 - 18:01
Zinho Gano
3 - 2
Zinho Gano
87'

Racing Genk was 53 minuten virtueel landskampioen, maar moet de champagne opnieuw meenemen naar Limburg. Club Brugge stond op in een spectaculaire tweede helft en wiste een vroege openingsgoal van Dewaest uit. In de titelstrijd komt Club terug tot op 3 punten van Genk. Om helemaal zeker te zijn, heeft Genk nog 4 op 6 nodig op de laatste twee speeldagen. "We hebben alles in eigen handen en er is geen enkele garantie dat Club 6 op 6 pakt", zegt Philippe Clement.

Club Brugge - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Iets voorbij het uur brengt Openda Club Brugge op aangeven van Diatta op voorsprong. Maar bij Genk hebben ze voorafgaand een elleboogstoot van Wesley aan Aidoo gezien. De VAR ziet er geen graten in.
  • Man van de match: Krépin Diatta was voor de rust de gevaarlijkste man bij Club, maar maakte vooral na de rust het verschil. Hij schotelde Openda de 2-1 voor en maakte de marge amper vier minuten later zélf nog wat groter.
  • Opvallend: Met z'n vroege goal zorgde Dewaest voor de verrassing én voor een primeur. Club Brugge was op eigen veld immers nog niet op achterstand gekomen in deze Play-off I.

Bekijk de goals uit Club Brugge - Genk (3-2)

Droomstart voor Genk na vroege goal van Dewaest

Bij Club werd alles en iedereen gemobiliseerd om de laatste troefkaart in de titelstrijd op tafel te leggen. Het zorgde voor een indrukwekkende sfeer in een kolkend Jan Breydelstadion, maar Genk was niet onder de indruk.

Integendeel, na amper 4 minuten klom de competitieleider al op voorsprong. Dewaest werd uit het oog verloren bij een vrije trap van Trossard en de verdediger tikte de 0-1 in één tijd heerlijk in de kruising. Droomstart voor Genk.

Club reageerde meteen, maar Diatta kreeg de bal niet voorbij Vukovic. Genk moest achteruit en vergat zelf te voetballen. Toch waren de kansen voor Club beperkt. Vanaken was niet in z’n element en dat liet zich voelen bij de thuisploeg. Op een stevige pegel van Diatta na viel er weinig te noteren.

Een inworp van Vormer gaat niet helemaal zoals gepland

Ontketend Club maakt het verschil in 2e helft

Genk begon het best aan de tweede helft, maar het was Club dat scoorde. De zevende hoekschop was de goede voor de thuisploeg. Vanaken won het duel van Dewaest en kopte de gelijkmaker knap binnen.

Club rook bloed en duwde Genk achteruit. Voor de competitieleider was het even pompen of verzuipen. Malinovskiy kon na een foutje van Dennis even onder de druk uitkomen, maar Horvath hield Club overeind met een knappe redding.

Op het uur dropte Leko Openda in de ploeg en dat bleek een gouden wissel. De invaller stond amper op het veld toen hij Club op aangeven van Diatta op voorsprong bracht. Drie minuten later ging Diatta voor eigen glorie. Met een heerlijk schot zorgde hij voor de 3-1.

Vanaken kon er niet veel later zelfs 4-1 van maken vanaf de penaltystip, maar hij mikte op de lat. Bijna bleek dat een dure misser, want invaller Gano bracht Genk in de slotfase nog terug tot 3-2. In de extra tijd werd het zelfs ei zo na nog 3-3, een kopbal van Samatta strandde op de paal.

Clement en Leko zijn het niet eens over het duel tussen Wesley en Aidoo voorafgaand aan de 2-1

Leko: "Ik geloof nog in de titel, in voetbal kan alles"

• Ivan Leko (trainer Club Brugge): "Ik ben zeer tevreden. Vanaf de eerste minuut waren wij de betere ploeg. Genk kwam één keer in onze zestien en het was meteen raak. Wij misten wat finesse in de laatste fase. Als Hans die penalty omzet, wordt het een ander einde. Maar vechten tot de laatste minuut maakt de overwinning misschien nog mooier. Fysiek waren we sterker, we kwamen meer aan de bal en hadden meer kansen. Ik geloof nog in de titel. Genk heeft nog een voorsprong, maar in voetbal kan alles. Deze week was fantastisch met overwinningen voor Liverpool en Tottenham. Hier was er aan de rust al champagne in Genk, toch werd het nog 3-2 voor ons. We gaan donderdag onze wedstrijd proberen te winnen en op 19 mei zullen we zien wie de beste in België is."
  • Philippe Clement (trainer Racing Genk): Over het duel tussen Wesley en Aidoo voorafgaand aan de 2-1: "Aidoo is een speler die nooit neergaat, als er niks aan de hand is. Zijn lip staat helemaal dik. Dat gebeurt ook niet zomaar. Daaruit volgt dan de 2-1. Mijn ploeg kreeg toen een klap. Maar na de 3-1 zijn ze opgestaan. We maken de 3-2 en koppen de 3-3 nog op de paal. We hadden hier perfect een punt kunnen pakken. De wedstrijd was in evenwicht. Club heeft één moment meer gepakt dan wij. We blijven de ploeg die alles in handen heeft. Met 4 op 6 zijn we zeker. We moeten ook veel respect hebben voor de ploegen die nog tegen Club spelen, want Standard en Antwerp zijn twee sterke ploegen. Er is geen enkele garantie dat Club 6 op 6 haalt."
  • Hans Vanaken (Club Brugge): "We hadden in de eerste helft al de mogelijkheden om gelijk te maken. We hadden het betere spel, maar we kwamen niet tot echt grote kansen. Tijdens de rust hebben we de koppen bijeen gestoken en hoe we dan uit de kleedkamer komen, is wel indrukwekkend. Voor ons was het vandaag winnen of de titel was weg. Genk heeft het nog altijd in eigen handen. We moeten donderdag weer winnen en daar gaan we voor. Standard zal er wel op gebrand zijn om een reactie te tonen in eigen huis na de mindere resultaten. Maar wij moeten gewoon ons ding doen met dezelfde grinta en focus van vandaag."
  • Ruud Vormer (Club Brugge): "De kunst is om na de 0-1 rustig te blijven en dat hebben we gedaan. We hebben het rechtgezet en dat is het belangrijkste. Dit geeft ons wel een boost. We moeten nog naar Standard, da’s altijd lastig voor Club. We hopen daar te gaan verrassen en de drie punten te pakken. Want we moeten nog twee keer winnen."
  • Leandro Trossard (Racing Genk): "We hebben nagelaten om het vandaag af te maken. Die tweede goal van Club mocht niet vallen, want ik denk dat het eerst een inworp voor ons was. We moeten blijven doorgaan. We staan nog altijd 3 punten voor en hebben het nog altijd in eigen handen. Er is nog niks verloren. We wisten dat dit een moeilijke wedstrijd zou worden. We moeten het nu in de komende twee wedstrijden afmaken. Op 2 speeldagen van het einde 3 punten voor staan, daar hadden we op voorhand voor getekend. We hoeven geen stress te hebben. We moeten ons ding doen op Anderlecht en het thuis tegen Standard afmaken."

Verslag van de wedstrijd:

Leko: "Misschien kan het mirakel nog, zoals Liverpool en Tottenham"

Vanaken: "Indrukwekkend hoe we uit de kleedkamer zijn gekomen"

Vormer: "De kunst is om rustig te blijven bij een vroege achterstand"

Trossard: "Dit zal niet in onze hoofden spelen"

Maehle: "We hebben nog alles in eigen handen"

Ndongala: "Jammer dat we de derde goal iets te snel pakken"

Samatta: "We zijn mentaal sterk"

90+5'

Club Brugge verslaat Genk met 3-2 en gooit de titelstrijd zo weer open. Een ontketend Club maakte na de rust het verschil en overleefde het slotoffensief van Genk.
90+2'
Bij Club proberen ze nog wat tijd te winnen met een wissel. Amrabat neemt de plaats in van Rits. Nog twee van de vier minuten extra tijd te gaan.
90+1'

Samatta kopt dé kans op de gelijkmaker tegen de paal

90+1'

90'

Samatta op de paal!

Genk komt ei zo na langszij in de extra tijd! Samatta kopt de bal hard tegen de paal en kan ook in herneming in het geharrewar voor doel niet scoren. Horvath houdt Club weer recht, de thuisploeg ontsnapt aan de gelijkmaker.
89'

Vormer dicht bij de 4-2

Club reageert meteen met een knappe aanval en dito schot van Vormer. De Nederlander draait de bal net naast.
88'

Gano kopt de aansluitingstreffer nog voorbij Horvath: 3-2!

87'

Gano zorgt weer voor spanning

Zit er dan toch nog een ommekeer in? Genk komt zowaar terug tot 3-2. Gano kopt raak op een hoekschop. Knappe invalbeurt van de spits.
87'
3-2
Zinho Gano
87'
Genk probeert er toch nog wat van te maken. Maehle dwingt Horvath nog tot een knappe redding.
85'
Genk dropt ook Gano nog in de strijd. Voor Heynen zit de wedstrijd erop.
84'
Ito kon vanavond niet schitteren voor Genk en mag naar de kant. Aan Paintsil om alsnog een comeback van Genk te lanceren.
82'
Dennis wordt naar de kant gehaald bij Club Brugge. Poulain mag de slotfase volmaken bij de thuisploeg. Bij Genk maakt Paintsil zich klaar om in te vallen.
76'
Clement kijkt met een zorgelijke blik toe. Genk ligt nog steeds in poleposition voor de titel, maar de buit is nog niet binnen. Kan Club helemaal onder de huid van de competitieleider kruipen?
75'

Openda versiert een strafschop, Vanaken trapt de penalty tegen de lat

74'
penalty gemist
3-1
Hans Vanaken
74'

Vanaken treft de lat!

Vanaken kan er vanaf elf meter 4-1 van maken en Genk helemaal uittellen, maar hij trapt zowaar tegen de lat.