3. 87' - Verv. Leandro Trossard door Dieumerci Ndongala
Jupiler Pro League - speeldag 5 - 19/04/19 - 20:31

Racing Genk staat een stap dichter bij de landstitel. Na Club Brugge vorige zondag kon ook Standard de Genkse machine niet stoppen. Standard staat al 11 punten achter op Genk, maar krijgt normaal wel nog drie punten van de match tegen Anderlecht.

Standard - Racing Genk in een notendop

• Man van de Match: Met een glansrol voor de rust bekroonde Bryan Heynen zijn sterke partij met de openingstreffer. Ook verdedigend haalde hij de ganse wedstrijd de octopus in zich naar boven. Als kers op de taart gaf hij de assist voor de 0-3.
  • Sleutelmoment: Na de 0-1 van Heynen verdween Standard stilaan meer en meer uit de wedstrijd. Met 0-3 op het bord was het spel gespeeld. De 1-3 van Marin was enkel goed voor de statistieken.
  • Opvallend: Al sinds 2013 is het geleden dat de topschutter in de Jupiler Pro League nog eens meer dan 22 doelpunten maakte (Carlos Bacca, 25 goals). Samatta zette zijn teller vanavond op 22. Prikt hij er nog wat bij in de resterende matchen?

Bekijk de goals uit Standard-Racing Genk (1-3)

Sterke Heynen breekt de ban voor Genk

Met vier punten bonus op Club Brugge, de tweede in de stand, kon Racing Genk een uitstekende zaak doen. Als het won op Sclessin, legde het de druk volledig bij de Bruggelingen. Standard kon dan weer een zaakje doen in de strijd om een Europees ticket.

Veel kansen had de eerste helft niet te bieden, wel veel goede intenties. Ito en Samatta namen de Genkse kansen voor hun rekening, bij Standard onthouden we vooral de knappe aanval van Marin, die op een sterke Vukovic botste.

In een al bij al evenwichtige eerste periode, had Genk misschien dat tikkeltje extra overwicht, en dat loonde. Bryan Heynen rondde een schitterende aanval van de bezoekers af in de verste hoek: 0-1.

Standard trok meteen in de tegenaanval, maar het enige wat het er nog tegenover kon plaatsen, was een schwalbe van Halilovic in de zestien (die overigens geen onaardige partij speelde).

Standard zakt helemaal weg, Genk beukt de Luikse deur in

Zeven minuten spelen in de tweede helft en het was alweer raak voor Genk. Samatta legde zijn 22e doelpunt van het seizoen in het mandje en lijkt zo op weg naar de topschutterstitel in de Jupiler Pro League.

Enkele zeldzame prikjes van Standard volgden als tegenantwoord, maar het was Trossard die voor de doodsteek zorgde. Op assist van een sublieme Heynen hoefde Trossard maar binnen te tikken.

Twee minuten later zorgde Marin, de enige speler die er na de rust nog leek in te geloven, nog voor de 1-3, al was dat niet meer dan een statistiek.

Racing Genk telt nu al zeven punten voorsprong op Club Brugge, dat maandag op bezoek moet bij Antwerp. Standard moet de (onuitgesproken) titelambities wellicht helemaal opbergen.

Preud'homme: "Bij Genk staan er altijd elf spelers, bij ons is niet iedereen altijd op z'n best"

• Michel Preud'homme (Standard): "Het grote verschil in de eerste helft was dat zij scoorden en wij niet. We zaten niet slecht in de wedstrijd en creëerden veel kansen. In de tweede helft probeer je oplossingen te vinden. Als je die dan vindt en je scoort niet, weet je dat er geen 20 kansen meer zullen komen. Dat ik voorin weinig opties heb? Oké, we proberen oplossingen te vinden. Soms werkt het, soms niet. Als we onze kansen benutten in de eerste helft had het anders kunnen uitdraaien. Wat de titel betreft: we doen alles om onze wedstrijden te winnen, maar als je de kwaliteiten ziet bij de twee ploegen voor ons, wordt het heel moeilijk. Als je naar Genk ziet, zie je een ploeg die elke wedstrijd met elf spelers speelt. Als je naar ons kijkt, is niet altijd iedereen op z'n best. Wie die spelers zijn, houd ik voor mij."
  • Philippe Clement (Racing Genk): "We hebben vandaag de drie punten gepakt op het veld van een van de moeilijkste ploegen om op verplaatsing te komen spelen. Enkel Antwerp haalde hier dit seizoen de drie punten. Wat Heynen betreft, daar zijn we nu al een hele tijd mee bezig. Vroeger was het een pure 6, nu is hij meer een 8. Hij heeft alle kwaliteiten om er te komen, hij heeft de techniek om af te werken, hij is fantastisch gegroeid dit seizoen. Standard staat nu op 8 punten. Zeg nooit nooit, maar het is al een grote kloof. Wij moeten nu gewoon op onszelf focussen, dat is het enige wat telt. Ik ben heel fier op de jongens. Deze week brachten we tegen twee goede ploegen op een andere manier dit voetbal. Dat toont de flexibiliteit van mijn spelers."
  • Leandro Trossard (Racing Genk): "We hebben hier al heel lang niet meer gewonnen en we wisten dat het hier moeilijk zou worden. Het begin was lastig, maar na de voorsprong speelden we het heel goed uit. Standard had vandaag niet veel in de pap te brokken. Bryan (Heynen) speelt al enkele weken op niveau en vandaag toonde hij dat hij zijn vaste stek waard is. Dat we nu een titelconcurrent minder hebben? Laat ons hopen. Het was een cruciale wedstrijd. Als je hier dan komt winnen, geeft dat een extra speciaal gevoel."

90+4'

EINDE

Racing Genk wint verdiend met 1-3 op Sclessin en legt de druk weer volledig bij Club Brugge, dat maandag op bezoek moet bij Antwerp.
90+3'
90+1'

90'
Een poging tot omhaal van Marin belandt enkele meters naast doel. De Roemeen lijkt evenwel de enige speler bij de thuisploeg die er nog in wil geloven.
90'
Terwijl Sclessin stilaan leegloopt, krijgen we toch nog 4 minuten extra tijd.
83'
82'

Marin schiet de eerredder netjes in de rechterbenedenhoek

81'

Marin mildert: 1-3

Het gaat plots snel allemaal! Standard mildert tot 1-3 dankzij een streep van Marin. Krijgen we nog een comeback of is de wedstrijd al gespeeld?
80'

Trossard mag moederziel alleen binnen tikken aan de 2e paal

79'

De drie staat op het bord: 0-3

Daar is de doodsteek voor Standard. Man van de Match Heynen zorgt voor de toevoer, Trossard hoeft maar binnen te tikken: 0-3.