2. 74' - Geel - Sébastien Dewaest
    3. 75' - Verv. Leandro Trossard door Joseph Paintsil
    4. 88' - Verv. Mbwana Samatta door Zinho Gano
    Jupiler Pro League - speeldag 3 - 06/04/19 - 20:30

Play-off I blijft bijzonder boeiende duels opleveren. Racing Genk zette zijn misstap tegen Antwerp recht na een kansrijke en tumultueuze wedstrijd tegen AA Gent. Malinovski scoorde twee keer, maar pakte op het einde van de match een rode kaart die zijn trainer kopzorgen zal bezorgen.

Bekijk de goals uit Genk - Gent (2-1)

Racing Genk – AA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Genk heeft het heel lastig tegen een strijdlustig Gent, dat de beste kansen krijgt in een aangename eerste helft. Dankzij een licht toegekende strafschop kan Genk zichzelf van de druk verlossen. De tik komt hard aan bij Gent, dat meteen daarna nog een tweede treffer om de oren krijgt.
    • Man van de match: Ito heeft andermaal getoond waarom hij de revelatie van de Luminus Arena wordt genoemd. Hij bekroonde zijn prima wedstrijd bijna met een wereldgoal, maar na een weergaloze dribbel duwde Kaminski zijn schot nog tegen de paal.
    • Opvallend: Malinovski raakt in de blessuretijd al vallend met zijn studs Verstraete in het gezicht, bewust of niet bewust? De rode kaart zou hem een lange schorsing kunnen kosten, die Genk heel zuur kan opbreken.

Genk toont twee gezichten in spektakelstuk

Met Club Brugge op amper één punt, was enkel winnen goed genoeg voor Racing Genk tegen Gent vanavond. Bij puntenverlies van de leider zou de eerste plaats voor het grijpen liggen voor de Bruggelingen, die maandag in eigen huis Standard ontvangen. De Limburgers voelden de druk en dat liet zich zien in een nerveuze eerste helft.

Genk en Gent maakten er een aangename openingsfase van, maar vooral de slordigheden vielen op bij de leider. Maehle was niet zijn geniale zelve en voorin vonden Samatta en Trossard geen opening in de stugge organisatie van de bezoekers.

De beste kansen voor de rust waren zo voor de bezoekers. Asare mikte één daarvan op de paal, een loeier van Verstraete zoefde naast de winkelhaak. Gent verdiende een voorsprong, maar kreeg een strafschop om de oren. Bronn kreeg een bal via zijn knie onvrijwillig tegen de arm en Visser liet Malinovski na het bekijken van de beelden de 1-0 op het bord trappen.

Een mokerslag voor Gent, dat de kluts even helemaal kwijt was. Genk voelde dat en Malinovski deed er nog een onverdiend schepje bovenop door via het been van diezelfde Bronn de 2-0-ruststand op het bord te schieten.

Malinovski steekt zijn ploeg in vieze papieren

De dubbele en gevleide voorsprong voor Genk zorgde er wel voor dat de Limburgers meer vertrouwen uitstraalden na de rust. De leider voetbalde zonder angst en rechtvaardigde met uitstekend aanvalsspel, onder aanvoer van een ontketende Ito, de tussenstand.

Trossard en Ito lieten het na om de wedstrijd helemaal te beslissen, al stond Kaminski ook gewoon erg goed te keepen voor de bezoekers. Omdat de beslissing uitbleef, gooide Thorup met Tsjakvetadze voor Gent zijn laatste joker op tafel.

De invaller deed Genk bibberen en beven, zeker wanneer hij de aansluitingstreffer van Derijck mee inleidde. Genk moest nog dik 7 minuten zien te overleven tegen een Gent dat bloed had geroken. Malinovski bezweek aan die druk en ging al dan niet bewust over de rooie toen hij Verstraete in het gezicht trapte. De fase legde het spel wel minutenlang stil, waarna het slotoffensief van Gent was uitgeblust.

Genk pakt een erg belangrijke driepunter, maar ziet Malinovski wellicht een tijdje niet meer terug. Een groot probleem voor Clement, want de Oekraïner moest door het vertrek van Pozuelo de draaischijf worden in de titelstrijd.

Thorup: "Iets van buitenaf wou iets anders voor ons"

"Volgens mij waren we de beste ploeg op het veld, maar blijkbaar wilde iets van buitenaf toch iets anders voor ons. Dat zijn zaken die we niet in handen hebben, maar ik ben heel trots op wat mijn spelers hebben getoond", vertelt Gent-coach Jess Thorup na afloop van de wedstrijd.

"Of ik daarmee de wedstrijdleiding hekel? Dat moet je zelf maar opmaken uit mijn woorden. We hebben 0 op 9 en zijn daar niet tevreden mee, maar voor de tweede wedstrijd op een rij zijn we wel de beste ploeg."

"Hoe mijn spelers daarmee omgaan? Uiteraard zijn ze ontgoocheld, maar ze leveren wel prima spel. Onze efficiëntie moet omhoog, we hebben te veel kansen de nek omgewrongen", besluit Thorup.

Clement: "Wie gevoetbald heeft, beoordeelt dit niet als rood"

Genk-coach Clement neemt in het interview na de wedstrijd meteen Malinovski in bescherming. "De drie belangrijke punten zijn binnen, maar ik wil het eerst over die rode kaart hebben. Ik heb de beelden gezien en stel vast dat Malinovski niets kwaadwilligs doet. Er zit geen spierspanning op zijn been, je merkt geen aanstalten om een trapbeweging te maken. Verstraete komt ongelukkig met zijn gezicht tegen de studs van Malinovski terecht, maar een rode kaart is dit zeker niet. Iedereen die gevoetbald heeft en deze beelden moet beoordelen, zal die niet bestraffen met een schorsing."

"Het was een heel open wedstrijd met langs beide kanten slordigheden en kansen. Volgens mij zijn dit het soort wedstrijden die de supporters willen zien. We hebben het geluk en de zege kunnen forceren door die kansen af te dwingen."

"Waar ik me na vandaag het meeste zorgen over maak? Dat er misschien mensen die niet gevoetbald hebben de fase met Malinovski gaan beoordelen en hem een onterechte sanctie gaan opleggen. Voor mij is het zelfs geen rode kaart", aldus nog Clement.

90+8' tweede helft
    90+8'

Einde partij!

Genk blijft ook na speeldag 3 leider in Play-off I. Het heeft bloed, zweet en een rode kaart (Malinovski) gekost, maar de broodnodige driepunter werd over de streep getrokken. Een strijdlustig Gent had meer verdiend.
    90+3'

Rood!

Wat doet Malinovski? Hij plant de studs in de hoek van het veld in het gezicht van Verstraete en krijgt rood!
    90+3'

90'
    Liefst vijf minuten worden er bijgeteld. Pompen of verzuipen voor Genk!
    90'

"Als Genk een penalty kreeg, dan had dit er ook één moeten zijn. Anders snap ik er niets meer van."

Peter Vandenbempt, Sporza Radio
    89'
    Aan de overzijde krijgt ook een Genk-speler de bal tegen de arm, maar de Buffalo's krijgen geen strafschop. Derijck trapt nadien te flauw op Vukovic.
    88'
    Dewaest viert een sliding alsof hij een doelpunt heeft gemaakt. Terecht, want hij verhindert de haast zekere gelijkmaker van Jaremtsjoek zo!
    88'
    86'

Derijck treft raak!

Het beloven nog hete minuten te worden in Genk. Derijck zet het slotoffensief van Gent om in een verdiende aansluitingstreffer: 2-1!
    85'

Vukovic redt!

Genk puft, maar Vukovic houdt de Limburgers voorlopig recht. Hij bokst de inzet van Tsjakvetadze naast.
    85'
    Nog maar eens een kans voor Gent, maar opnieuw laten de Buffalo's ze liggen! Dewaest glijdt weg, waardoor Limbombe vrijkomt op links. Uronen wil het slot niet nodeloos spannend maken en vermijdt de aansluitingstreffer met een ultieme sliding.
    83'
    Prima steekbal van Tsjakvetadze op Souquet, die al vallend niet voorbij Vukovic geraakt. Gent probeert nog wat van het slot te maken.
    80'
    Bijna konden we de boeken definitief sluiten. Maehle legt na een fraaie combinatie de bal panklaar voor Heynen, die een doelpunt verdient, maar op Souquet mikt.
    77'
    Sorloth probeert Lucumi de pass af te snijden, maar kiest dan voor zijn linker. Dewaest schermt die voet prima af. Nog 13 minuten reguliere speeltijd te gaan.
    74'

Trossard opnieuw voortijdig naar de kant

Trossard maakt opnieuw de 90 minuten niet vol. Clement pakt hem eens stevig vast, terwijl Paintsil de mat op loopt.