Club begint 2019 met valse noot, Genk heeft al 10 punten voorsprong

zo 20 januari 2019 17:27
    1. 75' - Geel - Sofyan Amrabat
    Jupiler Pro League - speeldag 22 - 20/01/19 - 14:30

Charleroi heeft de start van het nieuwe jaar van Club Brugge verpest. Angella tekende in de eerste helft voor het enige doelpunt van de match. Racing Genk wordt zo de winnaar van het weekend.

Bekijk de goal uit Club Brugge - Charleroi (0-1)

Club Brugge - Charleroi in een notendop:

• Sleutelmoment: In de 85e minuut houdt Penneteau Wesley van de haast zekere gelijkmaker. De Brugse druk was gigantisch hoog, maar naast deze poging kon Club te weinig creëren.
    • Man van de match: Gabriele Angella kopte met zijn eerste doelpunt in loondienst van de Zebra's zijn ploeg op voorsprong. De verdediger gooide daarna lijf en leden in de strijd om de overwinning veilig te stellen.
    • Opvallend: Het was de 49e keer dat Charleroi in zijn geschiedenis op Jan Breydel kwam spelen. Tot vandaag kon het daar slechts 3 keer winnen. De laatste zege van Charleroi bij Club dateerde al van 2008.

Charleroi profiteert van slordig Brugs spel

“Elke thuiswedstrijd voelt een beetje aan als Kerstmis”, zei Club-coach Ivan Leko voor de wedstrijd. Poulain nam die uitspraak nogal letterlijk en gaf de bezoekers ei zo na nog een laat kerstgeschenkje. Een terugspeelbal naast de broek van Horvath zette Charleroi bijna op voorsprong, maar de Amerikaanse doelman spurtte nog net op tijd terug om de bal van zijn doellijn te keren.

De toon was gezet voor een eerste helft waarin blauw-zwart vooral veel slordigheden liet optekenen. Poulain kende niet zijn beste 45 minuten en leed nog een aantal keer balverlies. De verdediger mocht trouwens blij zijn dat hij slechts geel kreeg nadat hij Benavente leep een tegenaanval afsnoepte.

Hoewel Club Brugge het betere van het spel had, dwong het geen noemenswaardige kansen af. Charleroi had aan één hoekschop genoeg om op voorsprong te klimmen. Angella sprong het hoogst en knikte zijn eerste doelpunt in loondienst van de Zebra’s overhoeks binnen.

Pas in het slot van de eerste helft kon de thuisploeg Penneteau een paar keer bedreigen. Mata raakte een voorzet van Vanaken zodanig verkeerd dat de bezoekende doelman verslagen was, maar de lat bracht redding voor de bezoekers, die met de voorsprong naar de kleedkamers trokken.

Poulain en Amrabat brengen Horvath in de problemen met slechte terugspeelballen

Gefrustreerde thuisploeg loopt op bezoekende muur

Met de inbreng van Schrijvers voor Nakamba probeerde Club in de tweede helft op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Het verdiende die ook op basis van de aanvalsdrift, maar achterin ging het van kwaad naar erger. Poulain, Denswil en Amrabat reikten Charleroi drie kansen op een dienblaadje aan, maar Osimhen vergat de wedstrijd te belissen.

Intussen had Vormer vanuit een schuine hoek nipt voorlangs getrapt en schilderde de goed ingevallen Schrijvers een krul met links tegen de verste paal. Het illustreerde perfect hoe het een net-niet-namiddag werd voor de thuisploeg.

De overige dertig minuten van de tweede helft werden vooral gekenmerkt door veel discutabele fases. Angella raakte al vallend een bal met de arm, Boucaut floot niet. Amrabat ging met twee voeten vooruit in de tackle en kreeg net als Dennis, die wat later met een gestrekt been over de bal ging, slechts geel.

In de 98e minuut van de extra tijd was de Brugse frustratie compleet. Vanaken dacht een strafschop versierd te hebben, maar Boucaut floot een overtreding tegen de Gouden Schoen. Een bierdouche en geldstukkenbui later floot de scheidsrechter de match ten einde. Genk loopt nu al 10 punten weg van Club. Charleroi staat steviger in de top 6.

3 minuten extra tijd worden er 10 omdat het spel voortdurend stilligt

Leko: "Dit komt heel hard aan"

Ivan Leko stond aangeslagen de pers te woord. "Deze nederlaag komt als een enorme verrassing na twee weken hard werken op stage. Ik verwachtte een prima wedstrijd van Club Brugge, maar kreeg die niet te zien. Vooral in de eerste helft waren we nergens. Charleroi speelde uitstekend in de organisatie en verdedigde sterk. De ene keer dat ze eruit kwamen, scoren ze op een stilstaande fase", zag hij.

"We wilden 2019 absoluut starten met 3 punten. Deze nederlaag komt dan ook erg hard aan. Qua goede wil en inzet kan ik mijn ploeg eigenlijk weinig verwijten, maar kwalitatief heb ik bij sommige spelers wel zaken gezien die ik niet wil zien. De passing deed soms pijn aan de ogen. Wie er wel op niveau was? Schrijvers, Mechele en Vormer. Ook Amrabat en Nakamba deden hun best. De rest was vandaag niet op niveau, vooral door de vele technische fouten."

Mazzu: "De gevaarlijkste wedstrijden zijn die na een prestatie zoals vandaag"

"Ik moet mijn spelers feliciteren. We waren deze wedstrijd al op stage beginnen voor te bereiden en hebben deze week ons wedstrijdplan op punt gezet. De uitvoering op het veld was perfect", begint Charleroi-coach Mazzu zijn interview. "Sommigen zullen zeggen dat we wat geluk hebben gehad. Dat klopt, maar anderzijds hebben we op de tegenaanval ook een aantal open kansen gehad om de 0-2 te scoren."

"Of ik ook een minder aspect heb gezien in ons spel? Daar weiger ik over na te denken. Als je ziet met welke mentaliteit we de voorsprong hebben vastgehouden, dan zou ik het hard vinden om mijn spelers te wijzen op eventuele foutjes. Wat ik hen wel gezegd heb, is dat de gevaarlijkste wedstrijden diegene zijn na een prestatie zoals vandaag. Volgende week op Waasland-Beveren zullen we minstens even goed moeten zijn. We pakken hier wel drie punten, maar het zijn uiteindelijk ook gewoon slechts drie punten", aldus nog Mazzu.

Leko: "Dit was niet het Club Brugge dat we wilden zien"

Vanaken: "Zien dat de kloof zeker niet groter wordt"

90+11'

Afgelopen!

Charleroi doet Racing Genk een gigantisch plezier. Het wint in Jan Breydel na liefst 100 minuten voetbal met 0-1 en zorgt er zo voor dat de kloof tussen de leider en Club Brugge 10 punten blijft.
    90+11' tweede helft
    90+8'
    Vanaken krijgt een fout tegen, terwijl hij dacht dat hij een strafschop versierde. Ilaimaharitra trapt tegen de studs van de Gouden Schoen. Boucaut haalt zich de haat van het hele stadion op de nek.
    90+6'
    De laatste kans van Dennis strandt in de sterke armen van Penneteau. 97 minuten zijn er intussen gespeeld.
    90+6'
    Intussen zijn er 96 minuten gespeeld. De extra tijd werd nog wat aangedikt door de wissels.
    90+5'
    Perbet schermt het leer af en laat het over de achterlijn lopen. Boeken toe!
    90+4'
    Mazzu voert in de vierde minuut van de extra tijd nog een dubbele wissel uit. Het is eens wat anders dan een doelpunt in "Mazzu-time".
    90+1'
    Angella en Nurio botsen bij de corner hard tegen elkaar. De doelpuntenmaker blijft met een bloedneus liggen.
    90+1'

90'
    Vanaken versiert een hoekschop aan de overkant. Er komen vijf minuten extra tijd bij!
    90'
    Charleroi komt er nog eens uit. Ilaimaharitra probeert een kans te creëren met een hakje, maar dat mislukt.
    89'
    Nog anderhalve minuut op de klok. Is Charleroi op weg naar een verrassende zege?
    85'
    Wesley heeft de gelijkmaker eindelijk aan de voet, maar richt zijn half-volley pal op Penneteau. Was dit de kans voor Club?
    85'

Ook Wesley kan van dichtbij niet scoren

83'

Diatta kan goeie voorbereidende actie niet zelf afwerken

81'
    Dennis komt weg met geel. De tweede speler van Brugge (of zelfs de derde, als we Poulain in de eerste helft meerekenen) die aan rood ontsnapt.
    80'

Foei Dennis!

Dennis gaat met een gestrekt been op de scheen van Martos staan. Boucaut laat doorspelen, maar overlegt met de VAR en gaat naar de beelden kijken.
    78'
    Poulain speelde niet zijn beste wedstrijd en wordt uit zijn lijden verlost. Openda lost hem af.