9. 90+6' - Geel - Dieumerci Mbokani
Jupiler Pro League - speeldag 16 - 25/11/18 - 14:31

AA Gent en Antwerp hebben de punten onder hun beiden verdeeld. De VAR was zeer actief en speelde een cruciale rol in het duel. Antwerp staat door het gewonnen puntje nu alleen tweede, op 4 eenheden van Genk.

AA Gent – Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een wedstrijd die bol stond van de discutabele fases, beslist Laforge op aangeven van de VAR om nog een strafschop toe te kennen aan Gent in de slotminuten. Odjidja mist.
  • Man van de match: Sinan Bolat voelde bij de aanloop van Odjidja al dat hij de Antwerpse held van de dag zou worden. Hij dook geweldig naar de hoek en hield zo het oververdiende punt voor de bezoekers vast.
  • Opvallend: Een wedstrijd die een doelpunt verdiende en er ook twee (of zelfs drie?) kreeg, eindigt toch op 0-0. Dit was wellicht de allergekste partij van het seizoen.

Alle acties van de VAR

Hoofdrol voor de wedstrijdleiding

Gent en Antwerp maakten er van bij de aftrap een aangenaam kijkstuk van. De bezoekers waren baas in de beginfase, maar gaandeweg herstelde Gent het evenwicht. Toen Tsjakvetadze verrassend uithaalde, moest Bolat alle zeilen bijzetten om de bal in twee tijden uit zijn kooi te ranselen. De Buffalo’s dachten gescoord te hebben, maar Laforge zag de bal niet over de doellijn eindigen. De herhaling bracht geen uitsluitsel.

Aan de overzijde trof Bolingi wel overtuigend raak na een hele knappe aanval van The Great Old. Mbokani nam een vrije trap aan met de borst, speelde in op Refaelov en die legde panklaar voor de aanvaller. Het doelpunt werd uitbundig gevierd, maar de VAR greep nog laat in. Mbokani stond een teen buitenspel toen hij de vooractie maakte die het doelpunt inleidde. 0-0 na 45 geanimeerde voetbalminuten.

Wedstrijd die een doelpunt verdient, krijgt er geen

Meer dan genoeg twijfelgevalletjes in de eerste helft, maar ook in de tweede kreeg de VAR een glansrol. Bolingi prikte zijn tweede van de namiddag tegen de touwen, maar Baby werd bij de kopbal voordien na overleg tussen de wedstrijdleiding teruggefloten voor buitenspel. Volledig terecht, trouwens.

Het tempo bleef ook na de rust hoog. Beide ploegen maakten aanspraak op een doelpunt, Gent misschien nog net iets meer in het slotkwartier. Toen de schrik voor een tegendoelpunt beide ploegen om de oren sloeg, viel er nog een strafschop uit de lucht. Van Damme raakte Souquet bij een ongevaarlijke voorzet, Laforge ging de beelden bekijken en wees naar de stip.

Niemand anders dan Sinan Bolat zou de bezoekende held worden. Het tegendoelpunt dat Antwerp niet verdiende, werd door hem verijdeld met een supersave. Odjidja mikte de elfmeter naar de hoek, maar daar duwde de bezoekende goalie het leer nog tegen de paal.

De gekste wedstrijd van het seizoen eindigde zo op een billijk gelijkspel. Antwerp springt dankzij het punt over Club Brugge naar de tweede plaats, Gent sluipt de top zes binnen.

Bölöni: "Mijn gevoelens zijn niet voor publicatie vatbaar"

Antwerp-coach Laszlo Bölöni was kort van stof in zijn analyse achteraf. "Als ik eerlijk vertel hoe ik mij voel, dan denk ik niet dat dat voor publicatie vatbaar is. Je hoeft me niet te veel te vragen over mijn gevoelens over de wedstrijd of over de leiding. Ik geef er toch geen commentaar op", en weg was-ie.

Thorup: "Eerlijke uitslag voor beide teams"

Gent-coach Jess Thorup zag er na afloop van de wedstrijd niet al te beteuterd uit. "Het is ongelofelijk dat er hier geen doelpunten zijn gevallen. Er waren nochtans genoeg kansen. Over de strafschop kan ik mij niet uitspreken, want ik heb de fase niet goed kunnen zien vanaf de zijlijn. De VAR speelde in ieder geval een hoofdrol vandaag."

"De elfmeter had ons niet alleen de overwinning kunnen schenken, maar ook het vertrouwen dat we in de slotfases van onze wedstrijden vaak missen om het laken naar ons toe te trekken. Odjidja mist helaas, maar de eindstand is volgens mij wel eerlijk."

"Het is mijn eerste thuiswedstrijd als coach van Gent die we niet winnen, maar anderzijds ben ik wel blij met onze clean-sheet tegen een topzesploeg. Al bij al ben ik dus zeker tevreden met dit resultaat", besluit Thorup.

Overige reacties:

• Sinan Bolat (Antwerp): "Ik denk dat ik mijn werk vandaag heb gedaan. Het was belangrijk dat we geen goal incasseerden en we moesten wat geluk hebben om er zelf eentje te maken. Helaas is dat niet gelukt. Volgens mij was het wel een hele fijne wedstrijd voor de supporters en de neutrale toeschouwers. Het schot van Tsjakvetadze was niet over de doellijn. Daar ben ik honderd procent zeker van."
  • Jelle Van Damme (Antwerp): "Ik denk niet dat ik Bolat een pintje moet trakteren, want hij drinkt geen bier, maar ik ben wel blij dat hij de strafschop pakt. Het had anders een heel zure nederlaag geweest. Volgens mij was het ook totaal geen strafschop. Ik raak de speler wel en heb er mij ook voor geëxcuseerd, maar de bal was al lang weg en de actie was ongevaarlijk. De puntendeling is terecht."

90+7'

Finito!

VAR, VAR en nog eens VAR in Gent - Antwerp. Twee afgekeurde doelpunten, een schot dat al dan niet over de doellijn ging en een penalty na overleg, maar de eindstand is gewoon 0-0. Wellicht de gekste partij van dit seizoen.
90+6'
90+3'

Asare mist ultieme Gentse kans

Asare kan Gent de verlossing schenken, maar mikt zijn kopbal op de afgemeten voorzet van Tsjakvetadze voorlangs. De laatste minuut is ingegaan.
90+3'
Er zijn intussen vijf minuten extra tijd bijgeteld. Twee daarvan zitten er al op.
90+2'

90+2'
90+1'

Odjidja mist!

Knotsgekker kan een wedstrijd niet worden. Bolat duwt de strafschop van Odjidja tegen de paal en zo uit zijn doel. Het blijft 0-0!
90+1'
penalty gemist
90'
90'
90'

Bolat redt de strafschop van Odjidja

89'

Strafschop!

Niet te geloven! Wanneer iedereen al klaarstaat voor de herneming, gaat Laforge op aangeven van de VAR toch eens naar het scherm gaan kijken. Van Damme raakte Souquet bij diens voorzet: strafschop!
87'
Dompé beslist verrassend om vol voor het eigen succes te gaan. Zijn loeier naar de korte hoek wordt door Bolat in de voeten van Souquet geduwd. Zijn voorzet geraakt opnieuw niet voorbij het sluitstuk van de bezoekers. Nog drie minuten reguliere speeltijd.
84'
Asare duikt in de rug van Owusu, maar schrikt dat de teruggekeerde Antwerp-aanvaller naast de bal gaat. Hij grist het leer niet goed mee, Bolat raapt op.
82'
Odjidja heeft heel veel tijd om aan te leggen van buiten de grote rechthoek. Hij hangt niet genoeg over de bal. Het schot gaat hoog over.
79'
Er staat nog een klein kwartier op de klok. Het hoge tempo is weer wat gaan liggen. De schrik om een tegendoelpunt te slikken sluipt in beide teams.
77'
Dejaegere haalt de achterlijn en probeert een ploegmakker te vinden aan de penaltystip, zonder succes. Gent komt dichter bij een doelpunt dan Antwerp.