Dylan Bronn
60'
Dylan Bronn
1 - 2

AA Gent heeft zich verslikt in Moeskroen: 1-2. In de extra tijd strandde de 2-2 van Sørloth op de lat. Voor Gent komt de eerste thuisnederlaag onder Thorup wel heel ongelegen, het zakt uit de top 6. Moeskroen pakt 12 op 12 in 2019. "Moeskroen is onze nachtmerrie", zegt Gent-coach Thorup.

Bekijk de goals uit Gent - Moeskroen (1-2)

Gent-Moeskroen in een notendop:

• Sleutelmoment: Godeau geeft iets voor het uur en bij 0-2 te makkelijk een penalty weg, die Bronn omzet. Zo maakt Moeskroen het zich nog moeilijk.
  • Man van de match: Bij Gent kwijnde hij weg, maar bij Moeskroen staat Awoniyi er helemaal. De Liverpool-huurling woog constant op de verdediging en opende kort voor de rust de score.
  • Opvallend: Thorup verloor voor het eerst thuis. De 1-5 tegen Genk op 7 oktober was de laatste match van Yves Vanderhaeghe.

Awoniyi opent score tegen zijn ex-ploeg

De thuisploeg wist dat de concurrenten voor Play-off 1, Anderlecht en Charleroi, punten had laten liggen, dus kon het een gouden zaak doen. Maar toch was Thorup beducht voor de opdracht tegen de ploeg van het moment: Moeskroen was dit jaar al in Genk gaan winnen en klopte Charleroi. Bovendien werd het in Moeskroen 3-1.

En de thuisploeg was meteen gewaarschuwd: de bezoekers zorgden al in de 1e minuut voor dubbel gevaar. Awoniyi, voor de winterstop nog bij Gent, kon net niet goed genoeg bij een diepe bal en Leye devieerde een bal maar net over het doel. Ook Benson zette Kaminski aan het werk.

Gent herstelde het evenwicht en was gevaarlijk langs Odjidja, maar Moeskroen bleef het best aanvallen: Vovjova, Boya en Bakic haalden niet efficiënt uit. Na het halfuur kwam de thuisploeg meer dreigen: David en Dompé zetten Butez aan het werk.

Toch viel net voor de rust de goal aan de overkant: Awoniyi haalde zijn gram en maakte zijn 3e goal in 3,5 match voor Moeskroen. De Nigeriaan kopte een voorzet van Benson in doel. Bij Gent kwam hij tot 0 goals en 0 assists in 16 competitieduels.

Leye geeft op een sportieve manier de bal terug aan Asare

10 Moeskroen-spelers trekken 3 punten over de streep

Gent kreeg meteen na de rust een nieuwe domper te verwerken: Benson stuurde op links Gulan weg, die de vrijstaande Friede aan de 2e paal vond. Moeskroen verloor na de 0-2 de greep op de match. Gent begon meteen druk te ontwikkelen en dat resulteerde in een te simpele penalty. Godeau hoefde David niet neer te trappen. Bronn bleef kalm vanaf de stip.

De thuisploeg had nog 30 minuten, Moeskroen kwam er amper nog uit. Thorup ging met 3 man achteraan spelen en zette druk. David liet dé kans liggen, oog in oog met Butez ging de doelman goed plat.

Storck voerde pas na 78 minuten een eerste wissel door (Amallah) en die remde de Gentse opmars. Wat later haalde de Duitser Benson naar de kant, want die kreeg het stadion over zich heen omdat hij Dejaegere bewust neerhaalde.

Awoniyi en Amallah lieten nog de 1-3 liggen, zodat Gent in de match bleef. Ook al omdat Moeskroen in de laatste 5 minuten met zijn tienen voort moest na een 2e geel voor Bakic. Sørloth kopte bij de laatste aanval van de match de 2-2 tegen de lat. Gent heeft nu evenveel punten als Anderlecht, dat op doelsaldo 6e is.

Thorup: "Play-off 1 wordt nog heel moeilijk"

• Jess Thorup (Gent-coach): "Vooraf zei ik al dat Moeskroen goed bezig was. Ze zetten ons hoog onder druk en wonnen de duels. Plots stond het 0-2. We veranderden wat, wat ons het momentum gaf. We maakten de aansluitingstreffer en hadden kansen op 2-2. Maar ook Moeskroen had nog goeie kansen. Moeskroen is onze nachtmerrie (na de 0 op 6 in de competitie, red) en gelukkig spelen we er niet meer tegen de komende weken. Ze zijn blijkbaar te goed voor ons. Play-off 1 wordt nu heel moeilijk. Er zijn nog maar 5 matchen. Als we matchen als deze verliezen, hinken we achterop en zullen we moeten achtervolgen. Normaal maken David en Alex die kansen af, maar je kunt niets zeggen tegen Moeskroen. Zij hadden ook kansen, proficiat aan hen. Ze speelden een goeie match."
  • Vadis Odjidja (AA Gent): "Dit is een domper. Het was de bedoeling om zeker thuis onze wedstrijden te winnen. We zijn heel teleurgesteld. We moeten deze match analyseren en proberen beter te doen in de volgende. Moeskroen heeft me niet verrast, we wisten dat ze heel goed bezig waren met een goed collectief blok. We hadden grote kansen in de 2e helft en schieten onszelf in de voet. De top 6 blijft mogelijk, maar ik denk dat we dit weekend een heel mooie zaak hadden kunnen doen."
  • Bernd Storck (Moeskroen-coach): "Ik denk dat we met veel vertrouwen gespeeld hebben. We wisten dat we in 2019 onze matchen moesten winnen om het behoud te verzekeren. Ook deze. Ik zei mijn spelers dat ze hun kans moesten gaan in dit geweldige stadion met dit geweldige veld. Wij willen voetballen. We speelden een fantastische eerste helft. We hadden kansen voor 2 of 3 goals. Complimenten aan mijn team, zo moeten we voortdoen. Na de 2-0 en de penalty kregen we het wat moeilijk. Maar mijn team reageerde goed op hun systeemverandering. Gered? We moeten realistisch en rustig blijven. We zetten een goeie reeks neer en misschien kunnen we andere doelen stellen. Maar we bekijken het stap voor stap. Voeten op de grond. Ik ben blij dat er zoveel fans meekwamen. Vorig seizoen was dat anders. Hopelijk zijn ze er tegen Cercle ook."

90+6'

Eerste thuisverlies Thorup

Jess Thorup heeft 0 op 6 gepakt tegen Moeskroen. De Noor wou een revanche voor de 3-1 uit de heenmatch, maar leed zijn eerste thuisnederlaag. Het was van begin oktober geleden dat Gent nog eens thuis verloor (1-5 tegen Genk). Na 5 overwinningen en 1 draw in de Ghelamco Arena trokken 10 Moeskroen-spelers de 3 punten over de streep. Moeskroen strijdt om het behoud, maar staat na 12 op 12 plotsklaps 10e.
90+5'
90+5'

Sørloth kopt de laatste kans op de gelijkmaker tegen de lat

90+4'

Sørloth kopt op de lat

Heel wat Gent-blauw in de bezoekende 16 bij de laatste aanval van de thuisploeg. Sørloth kopt de voorzet op de lat.
90+2'
90+1'

Amallah laat het liggen

Kaminski maakt de hoek klein genoeg, zodat Amallah de 1-3 naast de paal duwt. De invaller had de match kunnen beslissen.
90+1'

90+1'

Pompen over verzuipen in 4 extra minuten

Butez vangt een te simpele corner van Verstraete. De 10 bezoekers hebben nog 4 minuten.
87'

Rosted kopt in handen van Butez

Een corner in 2 tijden raakt tot op het hoofd van Rosted. Die kopt centraal, dus heeft Butez maar op te rapen.
87'

Bakic krijgt zijn tweede gele kaart en moet gaan douchen

86'

Bakic krijgt rood

Ai ai, Moeskroen. Bakic gaat te stevig in op Odjidja om een tegenaanval te onderbreken, maar mist de bal. Het 2e geel is terecht. Moeskroen heeft nog 5 minuten met zijn tienen een 1-2-voorsprong te verdedigen.
86'
83'

Gent niet geölied

De inbreng van middenvelder Amallah zorgt voor goed breekwerk op het middenveld en stopt min of meer het Gentse verweer. De Gentse aanvallen zijn niet vloeiend.
83'
82'
81'

Storck haalt Benson van veld

Benson krijgt bij elke baltoest de hoon van het Gent-publiek over zich. De Duitse trainer van Moeskroen beschermt de jongeling wellicht tegen zichzelf en gunt hem rust. Pierrot is zijn vervanger.
81'

Awoniyi laat het liggen

De Nigeriaan gaat alleen op Kaminski af voor de 1-3, maar beslist om nog op Pierrot te passen. Slechte pass, Rosted werkt weg.