8. 90+2' - Doelpunt - Yannick Bolasie (0 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 26 - 17/02/19 - 18:01
90+2'
Yannick Bolasie
0 - 1
90+2'

Anderlecht heeft drie levensbelangrijke punten gepakt in de race richting Play-off I. Na een bleke topper zorgde Bolasie in de toegevoegde tijd toch nog voor de zege met zijn allereerste goal voor paars-wit. Ook Didillon deed zijn duit in het zakje met een supersave net voor het laatste fluitsignaal.

Bekijk de goal uit Antwerp - Anderlecht (0-1)

Antwerp - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: In de laatste seconde van de wedstrijd schudt Didillon een megareflex uit zijn mouw na een hele match vechten tegen de slaap. Hij zorgt zo eigenhandig voor de driepunter en een vertrouwensboost van jewelste.
  • Man van de match: De save van Didillon vlak voor tijd stelt niet alleen een broodnodige zege zeker, maar breekt ook een reeks van 21 uitwedstrijden waarin paars-wit telkens een tegendoelpunt slikte. Niet de maker van het doelpunt, maar de man die de haast zekere gelijkmaker verijdelde verdient een pluim, want de redding zou wel eens cruciaal kunnen blijken aan het einde van de reguliere competitie.
  • Opvallend: Anderlecht verloor dit seizoen 8 van zijn 12 uitwedstrijden en kon tot vandaag al langer dan een jaar de 0 niet meer houden op verplaatsing. De laatste overwinning dateerde al van begin november bij Waasland-Beveren. De slotseconden maken een einde aan een droevige reeks die het zoekende Anderlecht al veel vroeger had moeten stoppen.

Beide ploegen domineren elk een helft, maar kiezen voor voorzichtigheid

Anderlecht stond dankzij puntenverlies van zijn rechtstreekse concurrenten voor Play-off I nog net in de geambieerde top 6, maar na een kwakkelseizoen en een 0-0-gelijkspel thuis tegen Zulte Waregem, snakte het naar een referentiematch en een broodnodige driepunter.

Antwerp kon daarentegen zonder grote zorgen aan de wedstrijd beginnen. De nederlaag in Lokeren vorige week was een accident de parcours in een anders geweldig seizoen. The Great Old stond stevig op plek 4 en kon zelfs bij een eventueel verlies niet ingehaald worden.

Vertrouwen bleek het codewoord in een topper die nooit ontvlamde. Tien minuten lang tastten beide ploegen elkaar af, smachtend naar het initiatief van de ander. Het was vreemd om te zien dat Anderlecht zelf voor de verdediging koos en Antwerp de bovenhand eigenlijk schonk.

Het lef waarmee paars-wit had moeten spelen, bleek aangetast door de tegenvallende resultaten van de laatste weken, maar de organisatie stond er dan weer wel. Kansen gaven de bezoekers niet weg in de eerste helft, een schotje in het zijnet van Refaelov buiten beschouwing gelaten.

Van Driessche bekijkt de beelden en oordeelt schwalbe van Lamkel Ze

Logische 0-0 leek in de maak, Bolasie beslist daar met zijn eerste treffer anders over

Het leer rolde in de tweede helft identiek over het gras als in de eerste, maar de ploegen waren wel van speelhelft gewisseld. Rutten had ook gezien dat Antwerp in het eerste bedrijf zijn ploeg achteruit dwong omdat paars-wit dat zelf had toegelaten. Kiezen voor de aanval zou een betere tactiek zijn dan voor het eigen doel te blijven kamperen.

De tweede helft werd zo volledig gedomineerd door Anderlecht, maar door het gebrek aan vertrouwen werd er toch vooral voorzichtigheid ingebouwd. Toen zowel de Antwerp- als Anderlecht-spelers in de slotfase van de wedstrijd de bal gingen afschermen aan de aan de cornervlaggen, werd het duidelijk dat beide teams met een punt eieren voor hun geld wilden kiezen.

Een tactische en niet eens zo onbegrijpelijke keuze die in zulke situaties enkel een onbezonnen youngster met een verrassende flits nog van de tafel kan vegen. Een jeugdige onbezonnenheid die Rutten vandaag Verschaeren maar wat graag zal vergeven. De actie en assist van de amper 17-jarige middenvelder waren in minuut 92 het mooiste feit na 90 minuten vervelend voetbal. Bolasie kopte het in steen gebeitelde gelijkspel alsnog van het scorebord. Met nog een minuut extra tijd te gaan was Anderlecht zegezeker.

Of niet? Antwerp schoot in een knotsgek slot toch nog wakker en wilde het punt terug dat het 90 minuten lang in handen had. Owusu ging na een kopbal al bijna aan het juichen, maar Didillon schudde in de laatste seconde nog een superreflex uit zijn mouw. Een save die meer dan alleen drie punten oplevert. Het zet Anderlecht steviger in de top 6 en geeft de vertrouwensboost waar de recordkampioen al lang naar smachtte, terwijl Antwerp met een 0 op 6 achterblijft.

In de laatste seconde schudt Didillon een megareflex uit zijn mouw

Rutten: "Eerste stap van lange weg"

"Een verdiende zege kan ik dit in alle objectiviteit niet noemen. De wedstrijd was eigenlijk op alle vlakken in evenwicht, het aantal kansen ook. In het verleden hebben we zulke matchen vaak in het slot nog onverdiend verloren. Nu pakken we eindelijk eens de zege en daar zijn we heel erg blij mee", zucht Anderlecht-coach Rutten opgelucht na de match.

"Antwerp was beter in de eerste helft, maar wij waren beter in de tweede. Wat ik wel vaststelde is dat we Antwerp in het begin van de partij onze wil konden opleggen, maar dat we dat initiatief na een kwartier zomaar weer weggaven. We herpakten ons na de rust, creëerden niet zozeer meer kansen dan hen, maar we hadden daarin wel het betere van het spel."

"Waar ik me aan optrek na deze 0-1-zege? Vanaf het begin van mijn opdracht bij Anderlecht wist ik dat we een lange weg te gaan hadden richting Play-off I. De eerste stap daarvan is gezet", besluit Fred Rutten.

Bölöni: "Een 0 op 6 tast ons vertrouwen niet aan"

"Ik baal om de uitkomst van deze wedstrijd en voel me teneergeslagen. De enige juiste uitslag vanavond had een gelijkspel geweest. Anderlecht pakt de zege op een diefje en dat komt hard aan. Een strafschop en dus ook een zo goed als zeker doelpunt voor ons wordt afgekeurd. Alles was dus in evenwicht en wordt in het slot nog uit balans gebracht", sakkert Bölöni na de wedstrijd.

"In de laatste minuut verliezen doet altijd pijn, maar we lieten wel zien dat we ons mogen meten met Anderlecht en dat we terecht in de top 6 staan, dat is wel een opsteker."

"De hand van Didillon bepaalt mee het resultaat. Die redding zo diep in het slot was even knap als cruciaal. En jammer voor ons."

Op de slotvraag of Antwerp na een 0 op 6 in een mentale dip zit, reageert Bölöni eerst geïrriteerd en wil hij het interview afronden. Maar de Antwerp-coach bedenkt zich en antwoordt toch nog dat hij dat niet gelooft. "Onze ploeg is mentaal heel sterk, een 0 op 6 tast het vertrouwen dat we al een heel seizoen aan het opbouwen zijn zeker niet aan." En toen was-ie weg.

Bolat: "We verdienen het zeker niet om te verliezen"

Lawrence: "Hebben hier een heel goed gevoel bij"

Kums: "We wisten dat we een goeie stap richting POI konden zetten"

90+5'

Anderlecht pakt broodnodige winst!

Een knotsgek slot van een flauwe partij zorgde alsnog voor een winnaar in een wedstrijd die op een scoreloos gelijkspel leek te gaan eindigen. Bolasie kopte in de blessuretijd paars-wit naar een broodnodige zege.
90+5'

Wat een slot!

Didillon kroont zich in de allerlaatste seconde misschien wel tot de held van de avond. Veel saves heeft hij niet moeten doen vanavond, maar op een kopbal van Owusu in de laatste seconden schudt hij een megareflex uit zijn mouw.
90+4'

Prima actie Verschaeren

De actie en assist van Verschaeren die het doelpunt inleidden mochten gezien worden, dat voegen we er nog aan toe.
90+2'
90+2'

Dan toch een winnaar!

Ongelofelijk, we waren het gelijkspel al aan het uitschrijven in een naverslag en in de 93e minuut verwijst Bolasie dat met een kopbal naar de prullenmand. Anderlecht op een diefje naar 0-1 en een zekere overwinning!
90+1'

90'

Bescheiden druk van Antwerp

De thuisploeg is nu al een aantal minuten hoog op de helft van Anderlecht aan het voetballen. Het kan zo nog een late vrije trap forceren, maar de krul van Refaelov is naar het beeld van de wedstrijd: goed bedoeld, maar zwak uitgevoerd.
89'
Minuut 89 loopt, Refaelov zwiept een hoekschop voor het doel. Van Damme en Arslanagic lopen in, maar de vuisten van Didillon winnen het van het Antwerpse verdedigersduo.
86'
Dik vier minuten reguliere speeltijd zijn er nog te gaan, maar beide ploegen willen liever een punt vasthouden dan een doelpunt slikken. Een slotoffensief wordt niet ontketend.
84'
83'

"De opwinding komt van een bijna-strafschop, een scoreloos gelijkspel lijkt in de maak"

Tom Boudeweel, Sporza Radio
82'
82'
82'

Van Driessche komt terug op zijn beslissing

Van Driessche is naar de beelden gaan kijken en stelt terecht vast dat Lamkel Ze zelf het contact opzocht. Geen strafschop, maar een gele kaart voor Lamkel Ze.