82'
Stallone Limbombe
3 - 2
82'

Standard heeft de openingsmatch van het nieuwe voetbalseizoen naar zijn hand gezet. De Luikenaars versloegen AA Gent na een aangename wedstrijd met 3-2. Zo werd het meteen een geslaagde terugkeer voor Michel Preud'homme in Luik.

Bekijk de goals uit Standard - Gent (3-2)

Standard-Gent in een notendop

• Man van de Match: Paul-José Mpoku. De Standard-speler zette Djenepo in de eerste helft prachtig opweg naar het openingsdoelpunt en lokte na de rust ook een strafschop uit, die hij zelf omzette.
  • Sleutelmoment:  Na de rust kwam Gent iets beter uit de kleedkamer, maar kreeg ongelukkig een strafschop tegen. Nadien vonden de Gentenaars niet meteen het antwoord. De late tegentreffer van Limbombe kwam te laat.
  • Opvallend:  De VAR was wel aanwezig vandaag, maar bleef opvallend stil bij de strafschopfase van Mpoku. Die werd voorafgegaan door een buitenspelsituatie, maar de VAR besloot om niet in te grijpen.

Standard domineert eerste helft, maar Gent maakt gelijk

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor Michel Preud'homme en Standard. Het kwam al snel op voorsprong dankzij een goal van Djenepo. Die werd prachtig opweg gestuurd richting Coosemans door Mpoku, die een uitstekende wedstrijd speelde.

Na de openingstreffer was het Standard dat domineerde en er bij momenten combinerend goed uitkwam. Gent daarentegen, leed te veel balverlies en kon niet al te veel gevaar creëren. Gent kwam nog goed weg toen Bastien de bal naar de rechterbovenhoek krulde. Coosemans pakte uit met een ultieme parade en voorkwam erger.

Djenepo miste nadien nog de kans om de score te verdubbelen en toen kreeg Standard het deksel op de neus. Jaremtsjoek rondde een knappe aanval van Gent af en maakte vlak voor rust gelijk voor de bezoekers.

Mpoku en Emond diepen score uit, opmerkelijke rol voor de VAR

Na de rust leek Gent beter voor de dag te komen, maar het kreeg al snel een domper te verwerken. Mpoku ging neer in de zestien, scheidsrechter Laforge twijfelde niet en gaf meteen een strafschop. Ook Mpoku twijfelde niet en zette de 2-1-voorsprong op het scorebord. Net voorafgaand aan de fase leek Cavanda buitenspel te lopen, maar de VAR besloot om niet in te grijpen.

Nadat Emond de 3-1 tegen de touwen had gelegd, leek Standard op weg naar de driepunter. Maar invaller en nieuwkomer bij Gent Limbombe maakte het nog even spannend met de aansluitingstreffer. Zijn goal volstond uiteindelijk niet meer om Standard de drie punten te ontnemen.

Michel Preud'homme kent zo een uitstekende start bij zijn terugkeer in de Jupiler Pro League. Hij pakt meteen de zege in de topper tegen Gent, een al bij al verdiende zege voor de Luikenaars. Gent blijft achter met een minder goed gevoel, ook nadat het Odjidja tijdens de rust in de kleedkamer had moeten laten met een blessure.

Preud'homme: "Gelukkig speelden we vandaag thuis"

• Yves Vanderhaeghe: "Ik denk dat we goed begonnen aan de wedstrijd, maar we moesten  de rol nadien lossen. Standard was scherper en vinniger en had ook vaker de tweede bal. De eerste goal mocht nooit gebeuren, daar moesten we beter en attenter verdedigen", legt de Gent-coach uit. "Na de rust waren er verschillende details die niet in ons voordeel speelden", doelt Vanderhaeghe op de penaltyfase. "Maar opnieuw heb ik een weerbaar Gent gezien. De derde goal was er te veel aan, anders was een puntje nog mogelijk. Ondanks de nederlaag heb ik toch de jongens gezien die ik wilde zien. Ook de invallers hadden hun bijdrage."
  • Michel Preud'homme: "Wat je uit deze match moet onthouden is dat beide ploegen aanvallend voetbal wilden spelen. Je mag ook niet vergeten dat we in een enorme hitte speelden, dat weegt op de spelers. Maar ondanks beide kanten positief voetbal speelden, denk ik wel dat we de overwinning verdienden. Het publiek was ook geweldig. Als we mindere momenten hadden, was het publiek altijd daar. Het was zeker een voordeel om de openingsmatch thuis te spelen. We hebben wel gewonnen, maar ik weet ook dat er nog werk aan de winkel is. Zeker in de verdediging, waar we bij momenten de Gent-spelers te veel ruimte gaven."

90+7'

Einde!

Standard heeft de openingswedstrijd van het nieuwe JPL-seizoen gewonnen. Gent kwam nog dichtbij na een aangename wedstrijd, maar het is Standard dat de 3 punten pakt.
90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'
We krijgen maar liefst 6 minuten extra tijd.
88'

Gent zoekt nog naar de gelijkmaker

Het leek even alsof Standard moeiteloos het einde van de wedstrijd zou halen na de 3-1, maar de aansluitingstreffer van Limbombe heeft de Gentenaars weer nieuwe moed gegeven. Kunnen ze nog wat klaarspelen in de slotminuten?
81'

Limbombe heeft niet veel tijd nodig!

Invaller Stallone Limbombe krijgt de bal pal voor doel aangespeeld door Chakvetadze en laat er geen gras over groeien. Hij trapt over Ochoa in doel. We krijgen weer een wedstrijd!
78'
78'

Emond laat Sclessin ontploffen!

Het lijkt niet meer mis te lopen voor Standard. Emond wordt mooi aangespeeld voor het doel van Coosemans en omspeelt de Gent-doelman simpel.
76'

Carlinhos krijgt voet van Verstraete vol in het gezicht

Even opschudding op het Gentse strafschopgebied. Verstraete wil de bal wegtrappen in een omhaal, maar vergeet dat Carlinhos achter hem komt. De middenvelder plant zijn wreef vol in het gezicht van de Braziliaan.
74'

Het schot van Dompé eindigt in een domper

Knullig balverlies bij Standard zorgt ervoor dat Awoniyi Dompé kan aanspelen voor doel. Die kan uithalen richting de Mexicaan, maar besluit veel te hoog over. Domper.
68'
Bij Gent haalt Vanderhaeghe Kubo naar de kant. De Japanner zat niet goed in de wedstrijd en wordt vervangen door Liverpool-huurling Awoniyi, die vorig seizoen nog in het shirt van Moeskroen te zien was.
63'
63'
62'

Buitenspel?

De strafschopfase blijkt voort te komen uit een buitenspelsituatie, maar de VAR grijpt niet in. Onterecht, zo blijkt uit de beelden. Een herhaling kregen we niet te zien, maar op Twitter loopt het alvast vol met reacties.
60'
58'

Mpoku twijfelt niet

Mpoku zet Standard opnieuw op voorsprong. Hij versierde een strafschop en zette hem ook zelf om. De aanvaller laat Coosemans geen kans en trapt de bal perfect in de linkerhoek.