2 - 1
90+5'
90+5'
3 - 1

Racing Genk heeft een plaatsje versierd naast Club Brugge op plaats 2. In eigen huis rekende het af met Charleroi, een concurrent voor Play-off I. Benavente bezorgde de bezoekers nochtans een voorsprong, maar Genk boog de situatie om.

Genk - Charleroi in een notendop:

• Sleutelmoment: Bij 1-1 kan Charleroi bijna uitbreken, maar de laatste pass wordt nog net met een uitgestrekt been onderschept door Aidoo. Twee passes en elf seconden later tikt Samatta de 2-1 tegen de netten.
  • Man van de match: Ally Samatta kwam een matig acterende Zinho Gano vervangen en bracht veel meer beweeglijkheid, snelheid en vooral doelpunten dan zijn concurrent in de spits.
  • Opvallend: Het voetbalseizoen van Genk is vandaag 25 dagen oud en daarin speelde het intussen al 8 wedstrijden op hoog niveau, waarvan het enkel tegen Sint-Truiden niet wist te winnen. De troepen van Philippe Clement moeten nog twee weken doorbijten en dan krijgen ze hun oververdiende rust.

Bekijk de doelpunten uit Genk-Charleroi

Charleroi slikt gelijkmaker vlak voor rust

Na een knappe prestatie tegen Anderlecht bleef Charleroi vorige week met lege handen achter. Het plan tegen Genk was hetzelfde: veel duels aangaan en loeren op de tegenaanval. Genk hield het ook bij zijn beproefde recept en speelde met veel drang naar voren.

Genk leek de wedstrijd lang in handen te hebben, maar wanneer er afval in het spel begon te sluipen, stonden de Carolo’s klaar om toe te slaan. Net voor het half uur kwam Genk goed weg toen Baby zo’n snedige tegenprik niet kon verzilveren, maar amper een minuut later mikte Benavente een voorzet van diezelfde Baby netjes tussen de benen van Vukovic.

Op achterstand staan tegen Charleroi is geen cadeau en dus moest Genk zo snel mogelijk gelijkmaken. Even leek het voor de thuisploeg de foute kan op te gaan toen Gano geen strafschop kreeg, maar gelukkig kwam Benavente enkele schoenmaten te kort om de 0-2 binnen te tikken. Vlak voor rust lukte Genk dan toch de verlossende gelijkmaker, wanneer Uronen de bal in de linkerbovenhoek poeierde.

Gholizadeh torpedeert Trossard en springt dan in zijn rug

Invaller Samatta klaart de klus voor Genk

Ook na de rust ging het spel heerlijk op en af. Gano en Baby kregen elk een uitgelezen kopkans voor hun team, maar zagen hun pogingen gestuit door elkaars doelman. NA een prachtig uitgetikte aanval kwam ook Malinkovski tot een schot, al kon de Oekraïner de bal niet laag houden met zijn mindere rechter. Genk had in elk geval bloed geroken, terwijl Charleroi even naar adem moest happen.

Net op dat moment kwamen de Carolo’s er nog eens snedig uit. Gholizadeh zette Benavente goed voor Vukovic, die de poging van de Peruviaan gelukkig tegen de paal uit elkaar zag spatten. Een kwartier voor tijd leek Charleroi opnieuw uit te breken, maar met een uitgestrekt been haalde Aidoo de angel nog net uit de tegenaanval. Twee passes en een inschattingsfout van Nurio later kon Ndonagala ongestoord vrijzetten en aan de tweede paal zette Samatta de 2-1 netjes op het bord.

Het doelpunt gaf de Tanzaniaan vleugels en dus was de grote Samatta-show aangebroken. Zijn prachtige plaatsbal viel eerst nog tientallen centimeters naast de verste paal, maar in de toegevoegde tijd zette de Genk-spits de 3-1-eindstand vanop de stip op het bord. Dankzij deze zege staat Genk meteen samen met Club op plaats 2, terwijl Charleroi blijft hangen op de 11e stek.

Trossard: "Charleroi misschien sterkste tegenstander tot nu toe"

Philippe Clement (coach Genk): “Charleroi is een heel goeie ploeg met een goeie coach en een duidelijke filosofie. Vanavond komen we achter met ongelukkig tegendoelpunt en dat is wel een klap. Ik ben blij met reactie van de jongens, die het hoofd niet hebben laten hangen. Enkele maanden geleden was er veel kritiek op Samatta op vlak van doelpunten en andere zaken. Ik vraag veel van mijn spitsen en dat is een proces dat de spelers door moeten. Dat geldt voor Gano ook, maar we willen hem die tijd geven en dan zal hij scoren zoals Samatta dat vanavond deed.”

Leandro Trossard (Genk): “Je weet dat Charleroi geen gemakkelijke tegenstander is, maar ik denk dat we goed gereageerd hebben. In de eerste plaats door net voor de rust de gelijkmaker te maken. Je ziet ook dat we op het einde van de wedstrijd het spel nog kunnen openbreken en dat hebben we fantastisch gedaan. Charleroi is misschien wel de sterkste tegenstander die we dit seizoen al getroffen hebben. Verdedigend zijn ze sterk en ze kunnen aanvallend iets brengen. Maar we hebben goed gespeeld en kunnen met vertrouwen naar donderdag toeleven. We willen de groepsfase in de Europa League absoluut halen en daar willen we alles voor doen.”

Mazzu: "We maken opnieuw schandalige individuele fouten"

Felice Mazzu (coach Charleroi): “Er zat vandaag veel in en we waren 70 minuten lang beter dan Genk. We drukken goed, we creëren kansen en ik denk dat we bij de rust zelfs 0-2 kunnen voorstaan. Net als vorige week maken we dan schandalige individuele fouten en die worden zeker door een team als Genk afgestraft. Ik heb vooral geleerd dat we niet scherp genoeg zijn in de zestien meter - aanvallend en verdedigend - of zelfs hoger, want deze keer werd de fout al vroeger gemaakt.”

Cristian Benavente (Charleroi): “Ik denk dat we voor de rust beter waren, maar de tweede helft was dan weer voor hen. We verliezen de wedstrijd in details, zoals met het tegendoelpunt vlak voor de rust. In mijn ogen zou een gelijkspel rechtvaardiger zijn. Voorlopig zijn we nog niet beloond geweest voor het voetbal dat we al brachten, maar ik ben er zeker van dat dat nog wel zal komen.”

Bekijk het verslag van de wedstrijd

90+5'
penalty
3-1
90+4'

Samatta zet de eindscore op het bord

Samatta zet zich achter de elfmeter en zet die ook feilloos om! Er hoeft niet meer afgetrapt te worden en dus wint Genk met 3-1 van Charleroi.
90+3'

Strafschop voor Genk!

In de toegevoegde tijd krijgt Genk nog een strafschop! Javi Martos haalt Paintsil onderuit en dus gaat de bal op de stip.
90+2'
Vukovic klemt de hoekschop nog voor de neus van de meegekomen Riou, maar herneemt het spel niet meteen, wat het thuispubliek duidelijk jammer vindt.
90+1'

89'
Genk speelt de bal geduldig rond en Charleroi lijkt niet meer bij machte om nog te kunnen jagen.
86'
83'

Samatta trapt net naast

Na een langgerekte een-twee met Pozuelo komt de bal terug bij Samatta terecht. Die viseert de verste hoek en mist zijn doel met tientallen centimeters.
81'
80'
Paintsil schermt de bal goed af en Perbet komt gevaarlijk inglijden net voor de bal over de achterlijn rolt. Perbet bekoopt zijn actie terecht met geel.
80'
Genk viert Samatta.
79'
Samatta zet Genk op voorsprong.
77'
2-1
76'

Samatta trapt Genk op voorsprong!

Aidoo onderschept een aanval van de bezoekers met een ultieme voetveeg. Enkele tellen later verkijkt Nurio zich meteen en kan Ndongala ongestoord voorzetten richting tweede paal, waar Samatta de 2-1 in doel prikt.