6. 90+4' - Doelpunt - Bubacarr Sanneh (2 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 8 - 23/09/18 - 18:01
90+4'
Bubacarr Sanneh
90+4'
2 - 1

Anderlecht is als overwinnaar uit de klassieker tegen Standard gekomen. Een beauty van Satini en een goal in de extra tijd wisten een Luikse voorsprong uit. Anderlecht en Standard hebben elk 4 op 12. "Dit is een heel sterke prestatie, vooral mentaal", zegt Hein Vanhaezebrouck.

Anderlecht - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Net wanneer iedereen zich lijkt neer te leggen bij een puntendeling, pakt Anderlecht alsnog de volle buit. Met een onhoudbare kopbal kroont Sanneh zich minstens voor even tot koning van paars-wit.
  • Man van de match: Het levert hem niks op, maar Moussa Djenepo speelde wel een dijk van een wedstrijd. Hij bracht Najar en bij uitbreiding de hele Anderlecht-defensie meermaals in de problemen en pikte ook een fraaie goal mee.
  • Opvallend: Ook vorig seizoen won Anderlecht het eerste competitieduel tegen Standard. Nadien volgden in 4 onderlinge duels 3 nederlagen (waarvan 1 in de Croky Cup) en 1 gelijkspel.

Het verslag van Anderlecht-Standard

Bekijk de goals uit Anderlecht-Standard (2-1)

Djenepo duwt Anderlecht richting crisis

1 op 9, een Europese blamage en de laatste twee thuiswedstrijden tegen Standard verloren. Redenen genoeg voor Anderlecht om Standard meteen bij de keel te grijpen. Morioka mocht nog eens meedoen en de Japanner zorgde meteen voor meer schwung in het paars-witte spel.

Ook Gerkens kreeg z’n kans, maar kansen afwerken lukte hem niet. Op aangeven van Morioka besloot hij van dichtbij op Ochoa en na een knappe borstcontrole mikte hij alleen voor de doelman ruim naast.

Standard moest het spel ondergaan en kwam pas op het kwartier een eerste keer piepen met een kopbal van Emond. Maar gaandeweg herstelden de bezoekers het evenwicht. Op het halfuur kreeg paars-wit een eerste waarschuwing, Emond besloot in de draai pal op Didillon.

Maar kort voor de rust volgde dan toch de opdoffer voor Anderlecht. Carcela zorgde met een knappe schijnbeweging voor verwarring op een doorsteekpass van Pocognoli en Djenepo troefde Sanneh én Didillon af: 0-1.

Didillon werkt zichzelf in nesten, maar komt met de schrik vrij

Sanneh zorgt voor zinderende apotheose

De crisis loerde om de hoek in het Astridpark en het werd er niet beter op in de 2e helft. Anderlecht ontsnapte toen Pocognoli rakelings voorlangs besloot en Didillon hield de hoop levendig met een redding op een harde knal van Marin. Tussendoor liet Morioka op aangeven van Santini dé kans op de gelijkmaker liggen.

Vanhaezebrouck zag een pijnlijke 1 op 12 opdoemen en gooide iets voorbij het uur Bakkali en Saief in de strijd. Standard kroop steeds meer achteruit, Ochoa had een prima redding nodig om Makarenko van de 1-1 te houden.

Meteen daarna moest de Standard-doelman zich toch gewonnen geven op een hoekschop. Een schande was dat niet, want de gelijkmaker van Santini was van bijzonder mooie makelij. Na een borscontrole schilderde de Kroaat de bal met een harde knal heerlijk in doel.

Anderlecht ging vruchteloos op zoek naar meer, een puntendeling leek in de maak. Maar in de 94e minuut bewees miljoenenaankoop Sanneh z’n waarde op een hoekschop. Met een ware buffelstoot kopte hij Anderlecht uit en Standard in de crisis.

Preud'homme stormt meteen naar binnen na late tegengoal

Vanhaezebrouck: “Crisis? Ik trek mij daar niks van aan”

“Ik denk dat er vandaag maar één ploeg vol voor ging. Standard wachtte af, met een goede organisatie en weinig ruimte. Toch hebben we in de eerste helft al een aantal kansen gehad en dan kom je net voor de rust bij hun eerste kans ongelukkig op achterstand”, luidt de analyse van Hein Vanhaezebrouck.

“Maar we hebben eindelijk eens getoond dat we dit kunnen rechtzetten. We zijn blijven gaan. Dit is goed voor iedereen, maar vooral voor de spelers. Zij verdienen dit het meest, want zij hebben dit zelf gedaan.”

“Ik ben grotendeels tevreden over ons voetbal. Er zat af en toe nog wat afval in, dat moet er nog uit. In de tweede helft waren we soms iets te onrustig. We moeten eerst de bal tot in de zone van de waarheid krijgen en dan pas de energie steken in de individuele actie. Maar dit is een heel sterke prestatie, vooral mentaal.”

“Wij zijn aan het groeien. Iedereen zegt dat er crisis is, dat men maar doet. Ik trek mij daar niks van aan en mijn spelers ook niet. Ik hoop dat ook de andere mensen binnen de club zich daar niks van aantrekken, want het klopt allemaal niet.”

Preud’homme: “Nog geen 90 minuten op hetzelfde niveau”

Voor Michel Preud’homme werd het alweer een ontgoochelende avond. “We slikken doelpunten op twee stilstaande fasen, wat kan je eraan doen? We weten dat we daar een gebrek hebben, daarom laten we Luyindama vrij en moet de rest mandekking doen. Maar we zijn twee keer geklopt. Voor de rest hebben we bijna niks weggegeven.”

“Ik denk dat we heel goed gespeeld hebben, met heel veel aanvallende spelers die voor gevaar zorgden. Dat hebben we heel goed gedaan in de eerste helft, iets minder in de tweede. Fysiek kunnen we nog niet 90 minuten op hetzelfde niveau spelen.”

“De organisatie was er en we hadden de mogelijkheden om Anderlecht pijn te doen. We hebben ze uit hun comfortzone gehaald. Maar in de tweede helft hebben we onze kansen minder goed benut. Waarom ik na de 2-1 even naar binnen ging? Ik moest naar het toilet en ben daarna teruggekomen.”

90+5'

Anderlecht heeft op de valreep de volle buit gepakt tegen Standard. Santini wendde de nakende crisis af met z'n heerlijke gelijkmaker en Sanneh trok paars-wit helemaal over streep in de extra tijd.
90+4'
90+4'

Sanneh bevrijdt Anderlecht

Sanneh bewijst z'n waarde voor Anderlecht in de extra tijd. Met een snoeiharde kopbal op een hoekschop brengt hij paars-wit op voorsprong. Preud'homme duikt meteen de catacomben in, de crisis loert nu plots om de hoek bij Standard.
90+4'
2-1
90+2'
Didillon speelt nog even met vuur, maar zijn goede voeten helpen hem uit de nood. Anderlecht is het overwicht weer een beetje kwijt.
90+1'

Sanneh kopt de 2-1 hard binnen

90+1'

90'
Lestienne gaat er bij zitten en snoept zo weer wat tijd weg. We krijgen dan ook niet verrassend 5 extra minuten.
86'

Sanneh houdt Anderlecht overeind

Plots toch nog eens een gevaarlijke aanval van Standard. Lestienne kan de bal goed terugleggen op Emond, maar Sanneh zit er uitstekend tussen. De miljoenenaankoop heeft er geen geweldige wedstrijd opzitten, dit mocht er wel zijn.
85'

Fopduik van Makarenko

Makarenko wil wel erg opzichtig een penalty versieren na een duel met Agbo. Delferière tuint er niet in en ook de VAR is die mening toegedaan.
83'
83'
Na een slimme vrije trap haalt Bakkali stevig uit. Ochoa laat zich niet verrassen en gaat goed plat. Voor Standard is het nu pompen of verzuipen.
82'
Vanhaezebrouck gooit nog wat extra offensieve kracht in de strijd met Dimata. Voor Gerkens zit de wedstrijd erop.