1. 20' - Doelpunt - Klaas-Jan Huntelaar (0 - 1)
UEFA Champions League - speeldag 1 - 07/08/18 - 20:00
20'
Klaas-Jan Huntelaar
0 - 1
20'

Standard heeft zijn kansen op de play-offs van de Champions League gaaf gehouden. Op Sclessin zag het bij de rust de bui al hangen, maar Standard haalde een 0-2-achterstand nog op. Emond maakte de 2-2 in de extra tijd vanaf de stip. Volgende week volgt de return in Amsterdam. "We hebben laten zien dat we Ajax pijn kunnen doen", zegt Michel Preud'homme.

Het journaal laat met o.a. Standard-Ajax

Standard - Ajax in een notendop:

• Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde ontbindt Carcela z’n duivels met een knappe individuele actie. Zijn treffer brengt weer vuur in het Luikse spel en plaveit zo de weg voor de late gelijkmaker.
  • Man van de match: Dusan Tadic was zonder twijfel de grote uitblinker in deze wedstrijd. De Serviër gaf de assist voor de 0-1 van Huntelaar en zorgde zelf voor de 0-2. Ook nadien schotelde hij Huntelaar en Ziyech nog loepzuivere kansen voor.
  • Opvallend: Het was op het nippertje, maar dankzij de late gelijkmaker is Standard nu al 22 thuiswedstrijden op rij ongeslagen. De laatste thuisnederlaag dateert van 18 augustus 2017 tegen Zulte Waregem (0-4.)

IJskoude efficiëntie in loden hitte

Standard leek geen last te hebben van de wurgende hitte en begon met fris voetbal aan de wedstrijd. Carcela zorgde tot twee keer toe voor dreiging in het openingskwartier, evenveel keer ging zijn afstandsschot nipt naast. Ajax kon daar enkel een slappe kopbal van Huntelaar tegenover stellen.

Standard had de wedstrijd helemaal onder controle. Tot Laifis zich in de 20e minuut wel erg makkelijk liet ringeloren door Tadic en ook Ochoa de mist inging op de voorzet van de Serviër. Huntelaar bedankte en kopte de 0-1 simpel binnen. Amper 5 minuten later kreeg Sa op aangeven van Cavanda een uitgelezen kans om de thuisploeg weer langszij te brengen. Maar hij verkoos schoonheid boven efficiëntie, Onana liet zich niet verrassen door z’n hakje.

Ajax toonde 10 minuten voor de rust hoe het wel moest. Na z’n assist bij de 0-1 pikte Tadic ook zelf een goaltje mee. Met een gekruist schot liet hij Ochoa kansloos achter. Schöne maakte er kort voor de rust zelfs bijna 0-3 van, zijn vrije trap strandde op de lat.

Carcela en Emond blazen CL-hoop weer leven in

De Champions League-droom van Standard leek na de eerste helft al voorbij en Ziyech kreeg meteen na de rust dé kans om Standard helemaal uit te tellen. Tadic zette hem met een knappe pass alleen voor Ochoa, maar Ziyech besloot nipt voorlangs.

Standard moest hopen op een flits van Carcela en twintig minuten voor het einde kwam die er ook. Na een knappe pirouette haalde hij verschroeiend uit, Onana kon enkel bewonderend toekijken: 1-2. Standard rook plots z’n kans en kwam meteen na de aansluitingstreffer dicht bij de 2-2, een kopbal van Emond strandde op de paal.

Ajax wist zich plots geen raad met het Luikse enthousiasme, maar kwam in de slotfase toch opnieuw dicht bij een derde goal. Tadic zonderde Huntelaar alleen af voor doel, Ochoa hield Standard in de wedstrijd met een knappe redding. Een cruciale actie, want in de extra tijd kreeg Standard nog een penalty na een overtreding op Djenepo. Emond zette de strafschop feilloos om: 2-2.

Sa: "Ajax is nog altijd favoriet"

Orlando Sa kreeg van Michel Preud’homme de voorkeur op Renaud Emond. De Portugees hield een goed gevoel over aan de wedstrijd. “Beide teams probeerden goed voetbal te brengen en kansen te creëren. Het was een mooie wedstrijd, ik denk dat de supporters ervan genoten hebben”, zegt Sa.

“We hadden de wedstrijd onder controle in de eerste helft en voelden veel vertrouwen. Die tegengoal was een koude douche. Nadien creëerden we opnieuw kansen, maar toen slikten we de 0-2. Tijdens de rust zei de coach dat we zouden scoren als we zo bleven spelen en de fouten achteraan vermeden. Dat hebben we ook gedaan. We hebben genoeg kansen gecreëerd om een punt te pakken.”

Mag Standard na de knappe comeback weer dromen van kwalificatie voor de play-offs van de Champions League? “Ajax is nog altijd de favoriet om door te stoten. Zij hebben hier twee keer gescoord en in Amsterdam wacht ons een moeilijke wedstrijd.  We moeten beter spelen dan vanavond en hopelijk heeft Ajax dan een slechte dag. Ik denk dat we genoeg kwaliteit hebben om ervoor te vechten.”

Preud'homme: "Veel efficiënter in de tweede helft"

"In de eerste helft zijn we jammer genoeg niet efficiënt genoeg geweest, maar qua aanpak was het heel goed. Die tegendoelpunten waren echt vermijdbaar, dat ging om de basis van verdedigen. Ajax heeft vooraan heel veel kwaliteit en als ze een kans hebben is het doelpunt", zegt Michel Preud'homme.

"In de tweede helft waren we aanvallend efficiënter. Ook verdedigend was het veel beter. De inbreng van onze twee backs was ook veel beter dan in de eerste helft. Je kan heel veel vertellen aan de spelers, maar soms heb je een geniale Carcela nodig. En dan zie je dat ze het heel goed kunnen doen."

Standard hield in elk geval z'n kansen gaaf voor de terugwedstrijd. "We zitten nog in een proces. Als je dit al kan presteren tegen een ploeg als Ajax, hen zo in moeilijkheden brengen dat ze aan de bank vragen wat ze moeten doen, dat is toch een pluspunt."

"Als we in staat zijn om het hoofd koel te houden en niet  bang zijn in Amsterdam, dan valt het misschien onze kant uit. We gaan het zeker proberen, want in de tweede helft hebben we gezien dat we Ajax pijn kunnen doen.”

90+8'

Standard leek z'n Champions League-droom aan de rust al te moeten opbergen, maar Carcela en Emond zorgden alsnog voor een 2-2-gelijkspel. Geen ideale uitgangspositie voor Standard, maar de terugwedstrijd is wel gered.
90+5'

Emond zorgt voor feest in Sclessin

Emond laat de kans niet liggen en zet de penalty feilloos om. Standard sleept op de valreep een gelijkspel uit de brand. De terugwedstrijd in Amsterdam belooft nog spannend te worden.
90+3'

Penalty!

Djenepo gaat onderuit in de zestien na een lichte tik van zijn belager en Stieler twijfelt niet: de bal gaat op de stip voor Standard.
90+2'
Labyad loopt Cavanda aan net voor het ingaan van de zestien. Stieler ziet er geen graten in, tot woede van de Standard-bank. Ook de supporters uiten hun onvrede en gooien projectielen op het veld.
89'
Eiting mag de slotfase meepikken bij Ajax, voor Schöne zit deze heenwedstrijd erop.
85'
Bij Standard mag ook Djenepo nog even meedoen. Hij neemt de plaats in van Mpoku.
84'

Ochoa voorkomt meer averij

Plots is Ajax daar weer en hoe! Tadic, wie anders, steekt de bal perfect door naar Huntelaar. Die heeft de 1-3 aan z'n voet, maar Ochoa pakt uit met een prima redding.
82'

Marin net niet

Een zucht van ontgoocheling rolt van de tribunes na een mooie kans voor Marin. Na een knappe actie tikt hij de bal nipt voorlangs. Standard verdient stilaan de gelijkmaker.
79'
Ook Van de Beek mag nog enkele speelminuten meepikken bij Ajax. De Jong mag na een vrij slappe wedstrijd gaan rusten.
76'
76'
Preud'homme gooit met Cimirot nog een frisse kracht tussen de lijnen. Voor Bastien zit de wedstrijd erop.
76'

Nog een kwartier

Standard heeft de smaak nu helemaal te pakken en probeert de druk op te voeren. Kan het de terugwedstrijd nog redden?
74'
Bij Ajax mag Ziyech gaan rusten, zijn plaats wordt ingenomen door Labyad.
72'

Drinkpauze

De wedstrijd wordt net als in de 1e helft even onderbroken voor een drinkpauze. Die komt bijzonder ongelegen voor Standard, dat net op toerental gekomen is.