Goal in de extra tijd bevrijdt Zuid-Korea tegen Portugese B-ploeg

vr 2 december 2022 17:54

Zuid-Korea heeft zijn ticket voor de 1/8e finale te pakken, na een goal in de extra tijd van Hee-chan Hwang. Na het laatste fluitsignaal moest Zuid-Korea nog even bibberen tot het resultaat in Ghana-Uruguay ook gunstig uitdraaide.

Zuid-Korea - Portugal in een notendop:

• Sleutelmoment: Invaller Hwang maakt er in de toegevoegde tijd nog 2-1 van. Pas na het laatste fluitsignaal in Ghana-Uruguay blijkt het het doelpunt van de kwalificatie te zijn.

• Man van de Match: Aanvoerder Son speelde nog niet op wereldniveau op het WK, maar met een perfecte assist zette hij Hwang in het slot toch op weg naar de winnende treffer.

• Opvallend: Net als in 2002 wint Zuid-Korea op het WK van Portugal. Toen gingen de Portugezen eruit in de groepsfase, maar nu zijn ze wel groepswinnaar.

Ronaldo mag blijven staan

Portugal was voor zijn slotwedstrijd in groep H al zeker van de kwalificatie, maar nog niet van groepswinst. Toch liet Fernando Santos heel wat grote namen op de bank, Cristiano Ronaldo mocht wel blijven staan.

Tegen Zuid-Korea, dat op dit toernooi nog niet kreeg wat het wel verdiende, lag de bal al na de eerste goede aanval in doel. Dalot vond Horta in de zestien en die werkte knap af met zijn rechter.

De achterstand inspireerde de Koreanen niet tot beter voetbal. Toch kwam het iets over halfweg de eerste helft op gelijke hoogte. Ronaldo legde een corner ongewild klaar voor Kim, die van dichtbij niet meer kon missen.

Portugal kreeg voor de rust nog de beste kansen om op voorsprong te komen. Kim moest alles uit de kast halen op een schot van Dalot, niet veel later kon Ronaldo net niet goed genoeg bij de bal in de zestien. Horta had zijn tweede van de avond nog aan zijn voet, maar plaatste niet goed genoeg vanuit de draai.

Invaller Hwang bevrijdt Zuid-Korea

Na de koffie zakte het spelniveau als bij wonder nog wat meer. Door de tussenstand in de andere wedstrijd (0-2 voor Uruguay) had Zuid-Korea genoeg aan één doelpunt om zich te plaatsen, maar veel geloof straalden ze niet uit.

Er gebeurde dan ook bitter weinig in de tweede helft De twee doelmannen hadden geen problemen met wat flauwe schotjes en ook de vele invallers konden hun stempel niet drukken.

Pas in de toegevoegde tijd kreeg Zuid-Korea wat het verdiende. Son kon eindelijk eens lopen met de bal aan zijn voet, waarna de draaischijf invaller Hwang perfect vrijspeelde in de zestien. Die knalde de 2-1 kurkdroog binnen.

In de tribunes besefte bondscoach Paulo Bento, nota bene een Portugees, nog niet dat zijn team door dat doelpunt op weg was naar de achtste finales. Hij maande zijn jongens aan nog een derde doelpunt te zoeken, maar dat was niet meer nodig. Op basis van het aantal gemaakte goals houdt Zuid-Korea Uruguay uit de volgende ronde van het WK.