1. 3' - Doelpunt - Mbwana Samatta (0 - 1)
UEFA Europa League - speeldag 3 - 21/10/21 - 18:46
3'
Mbwana Samatta
0 - 1
3'

Antwerp heeft zich voor het eerst dit seizoen de kaas niet van het brood laten eten in Europa. De trip naar Turkije heeft een eerste punt opgeleverd. Na een vroeg doelpunt van Samatta tegen zijn ex-ploeg zorgde Gerkens halverwege de tweede helft voor de gelijkmaker tegen Fenerbahçe.

Fenerbahçe - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Net voorbij het uur brengt Pieter Gerkens een moedig Antwerp weer langszij in een vrij povere tweede helft. Fenerbahçe doet er nadien alles nog aan om te reageren, maar komt eigenlijk niet meer tot grote kansen.

• Man van de match: Enner Valencia was in elk geval de meest opvallende man van de avond. De Ecuadoriaanse international maakte de gelijkmaker en versierde ook 2 strafschoppen. Bij Antwerp viel Birger Verstraete op, zowel offensief (assist voor de 2-2) als defensief was hij van goudwaarde.

• Opvallend: Tot voor deze wedstrijd kon nog geen enkele Belgische club een doelpunt maken op het veld van Fenerbahçe. Samatta en Gerkens zorgden dus toch wat voor een unicum.

Bekijk het verslag:

Valencia wist in zijn eentje openingsgoal Samatta uit

Na nederlagen in het slot tegen Olympiakos en Frankfurt was Antwerp toe aan punten sprokkelen in de Europa League. Samatta en Frey, vorig seizoen nog onder contract bij Fenerbahçe, begonnen samen in de spits.

De Great Old begon erg gemotiveerd aan de partij. Na nauwelijks 3 minuten opende Samatta de score, de Tanzaniaan duwde na knap werk van Fischer de bal aan de tweede paal binnen. Een droomstart dus voor Antwerp.

Fenerbahçe had het ook nadien moeilijk met het enthousiasme van de bezoekers, maar knokte zich wel in de wedstrijd. De Ecuadoriaan Enner Valencia maakte indruk met zijn dribbels en opportunisme voor doel.

Eerst maakt de ex-speler van onder meer Everton gelijk na een hoekschop. Tisserand kopte vol op Butez, Valencia was goed gevolgd en scoorde uit de rebound. Enkele minuten later versierde de vleugelaanvaller zelf een strafschop, Bataille was te laat en werkte hem tegen de graszoden.

Valencia ging zelf achter de bal staan, maar zag hoe zijn poging op de onderkant van de lat uiteenspatte. In het slot van de eerste helft slingerde de Ecuadoriaan zich nog eens voorbij Almeida die hem ook foutief afstopte. Scheidsrechter Ivanov wees opnieuw naar de stip en deze keer verschalkte hij Butez wel: 2-1.

Dankzij Enner Valencia mocht Fenerbahçe dus met een voorsprong gaan rusten. Antwerp had veel werk voor de boeg wilde het een 0 op 9 in de Europa League vermijden.

Gerkens kopt Antwerp op gelijke hoogte

Met Balikwisha tussen de lijnen stuurde Brian Priske zijn manschappen met hernieuwde moed het veld op. Het tempo lag een stuk lager dan in de eerste 45 minuten, Antwerp slaagde er zo in het commando weer over te nemen.

Dat leverde in eerste instantie weinig op. Almeida zette wel bijna zijn penaltyfout van in de eerste helft zelf recht, zijn kopbal ging een metertje voorlangs.

Na een uur voetballen was het wel raak voor Antwerp. Gerkens liep uitstekend in na een hoekschop van Verstraete, troefde de ervaren Luiz Gustavo af en maakte er 2-2 van.

In het slot was het balbezit weer voor de thuisploeg, maar tot grote kansen kwamen de Turken niet meer. Een stevige knal van Tisserand ging nog een metertje over en na zwak uitverdedigen van De Laet en Dwomoh kon Pelkas net niet profiteren.

Antwerp pakt zo een eerste punt in Europa, als de Great Old nog droomt van de volgende ronde in de Europa League dan zal het Fenerbahçe in ieder geval over 2 weken op eigen veld moeten kloppen.

Bekijk de goals:

Priske: "Had het gevoel dat we konden winnen"

• Brian Priske (Coach Antwerp): "Ik ben trots op mijn team. De tweede helft was heel goed, zeker als je aan de rust 2-1 achter staat. Je moet karakter tonen om terug te keren van een achterstand. Ik ben trots op iedereen."

"Ik had het gevoel dat er wel nog meer mogelijk was. De drie punten waren mogelijk vanavond. We leden misschien net wat te veel balverlies en op dit niveau mag je die fouten niet maken."

"Het is jammer dat we nu met 1 op 9 staan. De tegenstand in deze groep is sterk, het ligt dicht bij elkaar allemaal. Maar dat is voetbal, we gaan er nu alles aan doen om nog punten te sprokkelen. We willen in januari nog Europees spelen, dat is moeilijk, maar we gaan er alles aan doen."

• Pieter Gerkens (Antwerp): "Dit is volgens mij een terecht resultaat. We hadden het soms nog beter kunnen uitspelen op de tegenaanval, maar het was bij momenten ook te slordig. Al bij al is 2-2 gewoon een mooie uitslag."

"Het is jammer dat we die 2 strafschoppen tegen krijgen, daar moeten we misschien wel eens over praten. Het is een pijnpunt dat we telkens die fouten in het strafschopgebied maken. Het is jammer dat die fouten ons zuur opbreken."

• Ally Samatta (Antwerp): Mijn doelpunt was belangrijk voor het team, we hebben er alles aan gedaan. Ik heb het gevoel dat er meer mogelijk was, maar we moeten ons nu richten op de volgende wedstrijd."

"Het doet deugd om nog eens te scoren en ik help er het team ook mee. Het is leuk dat de fans mijn naam hier nog zingen, fijn dat ze mij nog niet vergeten zijn."

20:37

Einde match

Het zit erop! Antwerp pakt een punt op het veld van Fenerbahçe, een eerste punt in deze Europa League-campagne. Gerkens kopte na een uur de Great Old opnieuw langszij.

In de eerste helft was Fenerbahçe-aanvaller Enner Valencia de grote man, hij versierde 2 strafschoppen en zorgde ook voor de gelijkmaker. Die gelijkmaker kwam er nadat Samatta in de openingsminuten Antwerp op voorsprong had gezet.

90+4'

En opnieuw schreeuwen de Fenerbahçe-fans om een penalty na een vermeende duwfout op Valencia. De Zuid-Amerikaan kende 30 geweldige minuten in de eerste helft, maar komt niet meer in het stuk voor.

90+2'

Bataille laat zich vangen

Bataille staat wat te slapen en ziet bij een inworp niet dat Rossi al vertrokken is. De Uruguayaan bereikt dankzij goed werk van Verstraete uiteindelijk geen medemaat, hier komt Antwerp goed weg.

90+1'

87'

En nog eens de thuisploeg. Na een lang uitgesponnen aanval kan Sangare besluiten, zijn poging gaat veel te ver naast. Een punt lijkt op dit moment het hoogst haalbare voor de Great Old.

84'

Nog eens een grote kans

De Laet en Dwomoh zijn het noorden even kwijt en geven de bal zomaar prijs in het strafschopgebied, de Fenerbahçe-aanvallers zijn niet attent genoeg om te profiteren. Het is zo stilaan money time, wie nu nog kan scoren wint de match.

83'

De laatste 10 minuten zijn al een tijdje ingegaan en het is nog steeds Fenerbahçe dat het hoogste woord voert zonder echt gevaarlijk te zijn.

82'
79'

Tisserand over

De druk van de thuisploeg neemt toe. Tisserand ziet de ruimte en wil een raket versturen richting het doel van Butez, zijn poging gaat een metertje over. Intussen krijgt Gerkens ook een geel karton onder de neus geduwd.

78'

Het leek er even op dat Sangare zijn tong had ingeslikt, die vrees was er in elk geval bij zijn ploeggenoten. Sangare staat intussen weer recht en lijkt klaar om de wedstrijd uit te spelen.

77'

Blessure

Even paniek in de tent. Dwomoh botst hard met Sangare en de Fenerbahçe-middenvelder blijft liggen.

74'

Benson heeft het moeilijk om duels te winnen tegen de sterke Tisserand, het zijn niet de makkelijkste omstandigheden om in te vallen.

73'

Net als in de eerste helft komt de thuisploeg wat later op gang. Antwerp moet terug.

70'

Na Dwomoh en Balikwisha komt nu ook dribbelaar Benson erbij. Samatta mag blijven staan, het is Gouden Stier Frey die mag/moet gaan rusten.

68'

Gerkens viert zijn doelpunt

67'
66'

Exit Özil, Rossi erin

Vitor Pereira voert 4 wissels door bij Fenerbahçe, met de creatieve Pelkas en doelpuntenmaker Rossi komt er toch wel wat kwaliteit tussen de lijnen. Een onzichtbare Mesut Özil gaat naar de kant.