Ga naar de inhoud
" "
Het eindschot van Thijssen was net straf genoeg om Ewan te verschalken.

Fotofinish geeft zege in GP Monseré aan Gerben Thijssen, Caleb Ewan weer teruggefloten

 zo 5 maart 2023 14:56
GP Monseré
Wegwedstrijd
199 km
10:05 Ichtegem - 15:00 Roeselare
Gerben Thijssen
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 199

    Voor de 2e keer in 2 weken heeft Caleb Ewan zijn overwinning in een massaspurt moeten afgeven. Na een minutenlange bestudering van de finishfoto in de GP Monseré bleek de Australiër van Lotto-Dstny op de valreep gevloerd door Gerben Thijssen. Het overkwam Ewan ook met Tim Merlier in de 1e rit in de UAE Tour.

    Finishfoto bezorgt Thijssen de zege na millimetersprint

    Wie kwam er als eerste over de streep in Roeselare? Het was dé hamvraag die de jury van de Grote Prijs Monseré moest weten te ontcijferen.

    Enkele minuten eerder hadden Caleb Ewan (Lotto-Dstny) en Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) de toeschouwers namelijk op een heroïsch sprintduel getrakteerd.

    Ewan claimde meteen de zege en kreeg felicaties van onze landgenoot. De eerste beelden leken de Australiër gelijk te geven. Tot de finishfoto plots werd boven gehaald.

     

    Na een discussie van enkele minuten gaf de jury de zege uiteindelijk toch aan Thijssen, die het nieuws pas tijdens zijn interview vernam.

    Soudal-Quick Step brengt alles weer samen

    Een aantal uren eerder was de vlucht van de dag na enkele verwoede pogingen dan toch tot stand gekomen. Al werd het groepje van acht renners strak aan de leiband gehouden door de sprintersploegen.

    Toen de brigade van Soudal-Quick Step op iets minder dan 40 kilometer van de streep de gashendel opendraaide, smolt de voorsprong van de leiders dan ook als sneeuw voor de zon.

    De nervositeit in het peloton nam steeds meer toe en het grote pak brokkelde in stukken uiteen. Een uitgedund groepje leek voor de zege te sprinten, maar alles kwam uiteindelijk weer samen.

    In de laatste rechte lijn zette Lotto-Dstny topfavoriet Ewan perfect af. De Australiër leek als eerste over de meet te komen, maar moest enkele minuten na de aankomst zijn zege dus toch nog afgeven.

    Gerelateerd:

    Gerben Thijssen: "Ongelooflijk dat ik Ewan kan verslaan"

    Caleb Ewan: "Had ik maar wat langere armen"

    Uitslag GP Monseré

    naamresultaatploeg
    1
    Gerben Thijssen
    199 km in 4u34'06"
    2
    Caleb Ewan
    z.t.
    3
    Sam Welsford
    4
    Hugo Hofstetter
    5
    Piet Allegaert
    6
    Jordi Warlop
    7
    Matteo Malucelli
    8
    Vito Braet
    9
    Itamar Einhorn
    10
    Timothy Dupont

    Fase per fase

    15:07

    Dan toch Thijssen!

    Het is dan toch Gerben Thijssen die de zege mag claimen. Na een momentje van onduidelijkheid neemt de fotofinish alle twijfels weg. Niet Caleb Ewan, maar onze landgenoot kwam als eerste over de streep!

    15:00

    Gerben Thijssen klopt nipt Caleb Ewan en wint de GP Monseré

    14:55

    Caleb Ewan of Gerben Thijssen?

    Zij aan zij komen Ewan en Thijssen over de streep. Op het eerste zicht lijkt de Australiër de snelste, maar een fotofinish zal toch uitsluitsel moeten bieden.

    14:53

    Arkea-Samsic verschijnt vooraan.

    14:53

    Rode vod

    Het peloton draait de laatste rechte lijn op. Wie trekt de sprint aan?

    14:52

    2 kilometer

    De laatste 2 kilometer gaan in. Wie gaat hier straks met de zege naar huis?

    14:51

    Dries De Bondt toont zich ook nog volop in de finale. De Belg probeert het treintje van Lotto-Dstny te verstoren.

    14:50

    4 kilometer

    Alpecin-Deceuninck en Jumbo-Visma mengen zich ook in het sprintdebat. Wie slaagt erin lang genoeg te wachten om op kop te verschijnen?

    14:50

    Het wringen kan beginnen in het peloton. Lotto-Dstny komt met een volledig treintje opzetten, terwijl ook Cofidis en Arkea-Samsic zich vooraan tonen. Team DSM is even niet meer te bespeuren.

    14:47

    Roelen wordt door het peloton al meteen een halt toegeroepen. Nog 7 kilometer tot de meet.

    14:43

    Roelen op zijn eentje

    De Gitsberg is ook meteen het sein voor Jaap Roelen om er alleen op uit te trekken. De Nederlander lijkt voor een ongelijke strijd te staan.

    14:42

    Het peloton nadert met rasse schrede voor een laatste keer de Gitsberg, de laatste helling van de dag. 

    14:40

    De sprintersploegen vechten voor elke centimeter. Met nog 12 kilometer te rijden, lijkt de massasprint steeds dichterbij te komen.

    14:36

    Ondertussen zakt het tempo nu toch een beetje in het peloton. Krijgen we een wapenstilstand tot de rode vod of komt er nog iemand met een late uitval?

    14:33

    Laatste 20 kilometer

    Money time in deze Grote Prijs Monseré! Het Lotto-Dstny van Caleb Ewan controleert momenteel de koers, maar alle favorieten lijken nog aanwezig in het grote pak. Wie volgt Arnaud De Lie op?

    14:30

    DSM-renner kijkt even achterom en sukkelt de gracht in

    14:29

    En opnieuw gaat er iemand tegen de grond, deze keer is het Sam Welsford die van zijn fiets sukkelt. Toch ook een van de kanshebbers vandaag. De achtervolgende groep lijkt nu toch de aansluiting opnieuw te willen maken.

    14:27

    Hergroepering

    De leiders zijn eraan voor de moeite. Op 23 kilometer van de meet lijkt een sprint onvermijdelijk. De enige vraag die ons nu nog rest: komt ook de derde groep nog aansluiten?