6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8

Laurens Sweeck is dé man van het moment in veldritland. De zandkliever doet het tegenwoordig op alle ondergronden: ook in Merksplas reed hij dominant naar de zege. Goed voor 3 op 3 of 4 op 5. Lars van der Haar finishte op de tweede plaats, Michael Vanthourenhout mocht mee op het podium. Tom Pidcock maakte zijn rentree, maar reed nooit op het voorplan. De Brit finishte als zevende.

In Merksplas waren alle ogen gericht op Tom Pidcock, die voor het eerst deze "winter" het veld in dook voor de Aardbeiencross.

De wereldkampioen schoot matig uit de startblokken en viel snel terug naar de 8e plaats. Helemaal voorin zou hij nooit meer te zien zijn.

Wel voorin vanaf de eerste ronde: Laurens Sweeck. Dé man in vorm vloog al in de openingsronde weg van de tegenstand en niemand zag hem nog terug.

Ook Lars van der Haar niet, die als enige nog wat tegengas gaf. De Nederlandse kampioen kwam in de voorlaatste ronde terug tot op 14 seconden, maar dichterbij komen lukte niet meer.

Voor Sweeck is het de tweede zege in de Superprestige. Hij loopt in het klassement verder uit op Eli Iserbyt, vandaag 4e. Pidcock werd uiteindelijk 7e, net als vorig jaar in Boom, waar hij toen debuteerde in het veld.

Wereldkampioen Pidcock is terug.
    • Laurens Sweeck: "Mijn wedstrijd was niet helemaal foutloos, maar dat was bij niemand het geval. Ik kon in het begin al het verschil maken omdat niemand echt kwam opzetten en dat speelde nadien in mijn voordeel. Ik ben nog altijd niet 100%, maar wel heel goed. Ik wil deze vorm proberen te behouden. Vandaag aardbeien en morgen druiven? Dat mag zeker!"

• Lars van der Haar: "Ik kwam in de openingsronde vast te zitten en daardoor werd het gat te groot en kon ik Sweeck niet meer inhalen. Ik probeerde hem nog onder druk te zetten, maar hij maakte geen fouten meer. Heel knap hoe hij dat gaatje van 10 à 15 seconden toch weet vast te houden."

• Michael Vanthourenhout: "Ik miste mijn start een beetje en moest nadien een hele wedstrijd achtervolgen. Ik kwam tot op plaats 3, maar tot bij Lars rijden lukte niet meer door een heel slechte ronde. Dit was het hoogst haalbare. Na één ronde zat ik al op 20 seconden, de sterkste heeft gewonnen."

Ryan Kamp
    1'10"
    6
    Niels Vandeputte
    1'20"
    7
    Tom Pidcock
    1'25"
    8
    Felipe Orts
    1'46"
    9
    Kevin Kuhn
    2'05"
    10
    Jens Adams
    2'08"

16:12

Pidcock 7e

Bij zijn wederoptreden in het veld is Pidcock 7e geworden. Dat was vorig jaar in Boom ook het geval, toen hij daar aan zijn crossseizoen begon.

16:11

Ryan Kamp is verrassend 5e, Niels Vandeputte even verrassend 6e.

16:11

Vanthourenhout maakt het podium vol in Merksplas. De Europese kampioen is daar zichtbaar tevreden mee.

16:11

Van der Haar heeft uiteindelijk maar 5 seconden moeten toegeven. Dat kwam vooral omdat Sweeck ruim de tijd nam om te vieren.

16:10

4 op 5 voor Sweeck!

Het zit erop in Merksplas. Laurens Sweeck is de winnaar van de Aardbeiencross na een ware one-man-show. Lars van der Haar drong nog lang aan, maar aan de man in vorm was niets meer te doen.

16:09

Sweeck vliegt nog een keer door de zandbak, opnieuw foutloos. Hij reed de perfecte cross vandaag.

16:07

De podiumplaatsen liggen vast: 1. Sweeck, 2. Van der Haar, 3. Vanthourenhout.

16:05

Op ruime afstand van Sweeck maken Vanthourenhout en Iserbyt er toch nog een mooie strijd van voor de derde podiumplaats. Ineens kantelt het in het voordeel van Vanthourenhout, nadat Iserbyt toch een paar ronden voor zijn ploegmaat had gereden.

16:04

De veer lijkt nu toch gebroken bij Van der Haar. Sweeck is op weg naar zijn 4e zege op 5 crossen.

16:03

16"

De passage in het zand heeft Van der Haar toch weer wat seconden gekost: 16 tellen is zijn achterstand op de leider.

16:02

Laatste ronde

Nog iets minder dan 8 minuten en we kennen de winnaar van de Aardbeiencross in Merksplas.

16:02

De voorlaatste passage in het zand is opnieuw foutloos voor Sweeck, ook Van der Haar blijft goed op zijn tuig.

16:00

Pidcock tegen de grond

De witte trui van Pidcock is helemaal bruin langs de zijkant na een val van de wereldkampioen.

15:59

14"

Van der Haar blijft Sweeck onder druk zetten: 14 seconden.

15:56

Ook Pidcock is aan zijn voorlaatste ronde begonnen. De wereldkampioen is 6e voorlopig.

15:55

Einde ronde 6

Nog twee stuks en Sweeck is binnen. De voorsprong zakt nu toch weer een beetje naar 18 seconden.

15:53

Iserbyt zal toch wat vertrouwen tanken als hij het podium haalt vandaag. Dat ziet er voorlopig ook zo uit, want Vanthourenhout volgt op tien meter van zijn ploegmaat.