Coutinho en Neymar verlossen de Brazilianen met late goals tegen stug Costa Rica

FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 22/06/18 - 14:00
    Neymar
    90+7'
    Neymar
    2 - 0

Brazilië heeft z’n eerste overwinning op dit WK te pakken, al ging het niet zonder slag of stoot tegen Costa Rica. Neymar & co stevenden ondanks een resem kansen net als tegen Zwitserland af op een puntendeling, maar dat was buiten Coutinho gerekend. Met een late goal in de extra tijd zorgde hij voor de bevrijding, Neymar deed er zelfs nog ééntje bovenop.

Brazilië - Costa Rica in een notendop:

• Sleutelmoment: In de eerste minuut van de blessuretijd begeeft de Costa Ricaanse verdedigingsgordel dan toch. Coutinho haalt de trekker over en bezegelt het lot van Costa Rica.
    • Man van de match: Philippe Coutinho was opnieuw de man die het verschil maakte voor Brazilië. Hij worstelde net als de hele Seleção 90 minuten lang, maar stond uiteindelijk op het juiste moment op de juiste plaats.
    • Opvallend: Met zijn eerste doelpunt op dit WK gaat Neymar Romario voorbij in de topschuttersstand aller tijden bij Brazilië. Hij zit nu aan 56, enkel Ronaldo (62) en Pele (77) hebben er meer.

Neymar en co kunnen niet overtuigen in de eerste helft

Brazilië begon na het gelijkspel tegen Zwitserland onder grote druk aan de wedstrijd, maar de eerste helft van de Seleção was alles behalve overtuigend. Het combinatiespel was te traag om de Costa Ricanen van de wijs te brengen.

De eerste grote kans van de wedstrijd was zelfs voor Costa Rica. Na een snelle uitbraak van Gamboa over de rechterflank schoof Borges de bal nipt naast de kooi van Becker.

Brazilië schrok even wakker en reageerde met een steekbal van Coutinho in de loop van Neymar, maar die duwde de bal te ver voor zich uit en raakte niet meer voorbij Navas.

Meer was het niet in een al bij al teleurstellende eerste helft, op nog twee afstandsschoten van Marcelo en Coutinho na, die onvoldoende waren om Navas te verschalken.

Eerste grote kans is voor Costa Rica: Borges schiet naast

Brazilië moet nagelbijten tot in de blessuretijd

Na de pauze ging het tempo van de Brazilianen dan toch de hoogte in. Een kopbal van Jesus eindigde tegen de lat, bij pogingen van Coutinho en Neymar zat er altijd wel een Costa Ricaan in de weg.

Na een uur ebde de druk van de Brazilianen weer weg, maar net dan gaf Gamboa het bijna zelf uit handen. Hij speelde knullig in de voeten van Neymar, die het cadeau niet aannam: de ster van PSG krulde centimeters naast de kruising.

Costa Rica geloofde stilaan in een puntendeling en dat begon Neymar danig op de zenuwen te werken. Hij probeerde de boel te bedotten, maar dankzij de VAR leidde zijn fopduik niet tot een penalty.

Uiteindelijk kwam de verlossing voor Brazilië dan toch. Bij het ingaan van de blessuretijd scoorde Coutinho op aangeven van Jesus, in de slotseconden maakte Neymar er nog 2-0 van. Brazilië op de valreep naar een 4 op 6, Costa Rica is uitgeschakeld.

Bekijk de goals uit Brazilië - Costa Rica (2-0)

"We hebben het goed gedaan, maar het was niet zoals in 2014"

"Ik weet niet wat we anders hadden kunnen doen", zegt bondscoach van Costa Rica Oscar Ramirez na de uitschakeling van zijn land.

"We hadden een plan, een strategie. Het was onze bedoeling om de tegenstander te controleren, met of zonder bal. Gedurende 91 minuten hebben we hun kansen tot een minimum kunnen beperken."

"We speelden tegen het op één na beste team ter wereld. Gezien onze kwaliteiten was het redelijk om op een gelijkspel te mikken. Ik denk dat we het goed gedaan hebben."

"Maar we hebben niet gespeeld zoals in 2014 (toen Costa Rica de kwartfinales bereikte, red), want we zijn er niet in geslaagd onze acties om te zetten in doelpunten."

"Brazilië heeft zoveel goede spelers. We wisten dat Neymar sukkelt met een blessure, maar we hebben nooit geprobeerd om hem te blesseren. We hebben geprobeerd om hem op een eerlijke manier af te stoppen, en we zijn daar aardig in geslaagd."

"Vanaf de eerste minuut alles aan gedaan"

"We hebben er vanaf de eerste minuut alles aan gedaan om de overwinning te pakken", zegt Philippe Coutinho.

"We zijn de hele wedstrijd kalm gebleven en zijn beloond. De Costa Ricanen verdedigden sterk en hun middenvelders hielden de wedstrijd goed onder controle."

Bondscoach Tite kwam op zijn persbabbel met een verklaring voor de tranen van Neymar.

"Het waren tranen van geluk. Als je voor Brazilië speelt, draag je heel wat druk met je mee. Neymar werkt bovendien nog volop aan zijn terugkeer. Hij speelde meer dan drie maanden geen enkele minuut, nu speelt hij al 90 minuten."

"Hij is en blijft een mens en heeft dus tijd nodig om op zijn oude niveau te geraken. Maar hij zal zijn beste niveau terugvinden, daar ben ik zeker van."

Tite vindt dat niet alleen Neymar, maar zijn hele team elke wedstrijd beter wordt. "We hebben geen enkel moment aan opgeven gedacht. Ik had mijn spelers gewaarschuwd dat we niet 90, maar 95 minuten zouden hebben om het verschil te maken."

"Je moet altijd geconcentreerd blijven tot het einde. We hebben een geweldige tweede helft gespeeld die alles in zich had. We toonden ons uithoudingsvermogen en onze afwerkingskracht."

90+9' tweede helft
    90+8'

Afgelopen! Brazilië zwoegt 90 minuten lang tegen een stug Costa Rica, maar vindt in de blessuretijd toch twee keer de weg naar de goal: 2-0.
    90+8'

Neymar verwent het publiek met technisch hoogstandje en 2-0

90+7'

Neymar maakt de klus af

In de slotseconden maakt Brazilië er nog 2-0 van. Costa biedt Neymar zijn eerste doelpunt op dit WK aan, en die mist niet.
    90+7'
    90+7'
    Neymar pakt nog even uit met een technisch hoogstandje, tot jolijt van het publiek, maar veel levert het niet op.
    90+6'
    90+4'
    Bij Costa Rica is de veer gebroken. Coutinho en Firmino zetten nog een knappe actie op, het schot van die laatste gaat over.
    90+4'

"Het was een lange jacht van 90 minuten op die ene goal, en de 91e minuut bracht de bevrijding"

Peter Vandenbempt
    90+3'

Coutinho bevrijdt Brazilië, Tite gaat tegen de grond

90+1'

Coutinho doet het dan toch

Brazilië breekt de ban! Bij het ingaan van de blessuretijd kan Coutinho op aangeven van Jesus de trekker overhalen, het staat 1-0. Enorme ontlading op de Braziliaanse bank, coach Tite gaat er zelfs even bij liggen.
    90+1'

6 minuten extra

De Brazilianen krijgen nog 6 minuten blessuretijd.
    90+1'

86'

Muur van Costa Rica

De tijd dringt voor Brazilië, dat blijft aanvallen maar geen gaatje vindt in het pantser van Costa Rica. Casemiro probeert dan maar een schot uit de tweede lijn, recht op Navas.