5. 90+3' - Own goal - Yann Sommer (2 - 2)
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 27/06/18 - 20:00
Yann Sommer
2 - 2
Yann Sommer
90+3'

Zwitserland mag het in de 1/8e finales opnemen tegen Zweden. De Zwitsers plaatsten zich in spaarmodus voor de volgende ronde na een 2-2-gelijkspel tegen Costa Rica, dat dankzij het puntje en zijn eerste goals op dit WK Rusland toch met een opsteker kan verlaten.

Bekijk de goals uit Zwitserland - Costa Rica (2-2)

Zwitserland - Costa Rica in een notendop:

• Sleutelmoment: Net voor affluiten krijgt Costa Rica nog een penalty voor een duwfout van Zakaria op Campbell. Ruiz lijkt de ultieme kans op een gelijkspel te verknallen, maar zijn schot gaat via de lat én het hoofd van Sommer toch in doel.
  • Man van de match: Het was een ongelukkig einde voor Yann Sommer met z’n owngoal, maar dat maakt z’n schitterende wedstrijd niet ongedaan. De doelman hield Zwitserland in z’n eentje overeind tijdens de blitzstart van Costa Rica en bleef ook nadien uitpakken met uitstekende reddingen.
  • Opvallend: Na Peru gisteren maakte nu ook Costa Rica z’n eerste goal op dit WK. Daarmee hebben alle ploegen minstens één keer gescoord, het is het tiende WK waarop dat gebeurt.

Costa Rica botst op Sommer, Zwitserland dodelijk efficiënt

Costa Rica had na een 0 op 6 niks meer te winnen of te verliezen, tenzij die lelijke nul bij gemaakte doelpunten wegvegen. Daar maakten ze meteen werk van met een straffe blitzstart. Zwitserland ontsnapte na amper zes minuten al aan de 0-1 na een driedubbele kans voor Costa Rica. Redder in nood voor de Zwitsers: Yann Sommer. De doelman pareerde een afstandsschot van Campbell, duwde een kopbal van Borges tegen de paal en ging ook goed plat op een lage schuiver van Gamboa.

Zwitserland kreeg het toch even Spaans benauwd toen de Costa Ricaanse storm maar niet ging liggen. Ook Colindres deed z’n duit in het zakje. Eerst mikte hij een verre knal maar net over en na iets meer dan tien minuten knalde hij vanuit een scherpe hoek op de onderkant van de lat. Voor Sommer bleef het een drukke avond, met een knappe reflex hield hij ook Oviedo van een goal. Enkel de Zwitserse doelman en een dosis pech hielden Costa Rica van de verdiende voorsprong.

Maar zoals dat gaat als je de missers opstapelt, werd er aan de overkant wel gescoord. De eerste echte kans leverde meteen een doelpunt op voor de Zwitsers. Embolo kopte een voorzet van Lichtsteiner perfect tot bij Dzemaili en die ramde van dichtbij de 1-0 onhoudbaar in doel. Bijna maakte hij er meteen daarna zelfs 2-0 van, Gonzalez stak er een stokje voor.

Costa Rica zwaait af met oververdiend punt

Een flinke domper voor de Costa Ricanen, maar die lieten zich niet van de wijs brengen. Ook in de tweede helft namen ze het voortouw, maar Campbell miste z’n schot en ook Oviedo kreeg de bal niet binnen het kader. Kort voor het uur had Costa Rica dan toch dat dik verdiende doelpunt te pakken. Waston torende boven iedereen uit op een hoekschop en nu moest Sommer zich wel gewonnen geven.

Costa Rica nam geen vrede met een gelijkspel en bleef voor het offensief kiezen. Veel doelkansen leverde dat enthousiasme evenwel niet op. Minder geestdrift bij de Zwitsers, al kwamen die een kwartier voor het einde uit het niks wel dicht bij de 2-1: Drmic zag z’n kopbal tegen de paal stranden. Dik tien minuten later was het wel raak voor de invaller toen hij in één tijd een lage voorzet van Zakaria in doel poeierde.

Een roemloze aftocht dreigde voor Costa Rica, maar in de extra tijd kreeg het toch nog loon naar werken. Een penaltyfout op Ruiz leverde dankzij de VAR niks op, omdat de ex-speler van AA Gent buitenspel stond. Maar twee minuten later mocht Ruiz toch een strafschop nemen, na een duwfout van Zakaria op Campbell. Via de lat én Sommer verdween de bal in doel: 2-2. Costa Rica kan zo met opgeheven hoofd huiswaarts, Zwitserland neemt het nu op tegen Zweden.

Zwitserland - Costa Rica in 2 minuten

90+7'

Einde van de wedstrijd. Zwitserland stoot na een 2-2-gelijkspel tegen Costa Rica door naar de 1/8e finales, waar het Zweden treft. Costa Rica kan met opgeheven hoofd huiswaarts.
90+5'

Ruiz met het nodige geluk

Met een wel erg vreemde strafschopgoal komt Costa Rica op de valreep langszij. Het schot van Ruiz gaat via de lat én Sommer in doel: 2-2.
90+4'

Het schot van Ruiz gaat via de lat én Sommer in doel: 2-2!

90+3'
90+3'
penalty gemist
Bryan Ruiz
Costa Rica
90+3'

Dan toch strafschop

Costa Rica heeft dan toch z'n penalty te pakken. Zakaria duwt Campbell onderuit bij het ingaan van de zestien. Turpin twijfelt niet en wijst naar de stip.
90+2'

Geen strafschop voor Costa Rica

90+1'
Costa Rica leeft nog even op wanneer Lang een penaltyfout maakt op Ruiz. De VAR komt evenwel tussenbeide en geeft terecht buitenspel aan voor Ruiz. Geen penalty dus.
88'

Drmic knalt de 2-1 in één tijd binnen

88'

Drmic bezorgt Zwitserland alsnog de volle buit

Koude douche voor Costa Rica in de slotfase! Zakaria brengt de bal laag voor doel en daar knalt Drmic de 2-1 in één tijd binnen. Costa Rica dreigt met 0 op 9 achter te blijven.
86'
Toch nog smetje op de kwalificatie van Zwitserland: na Lichtsteiner zal het ook Schär moeten missen in de 1/8e finale. De verdediger pakt z'n tweede gele kaart dit WK en mist het duel tegen Zweden.
83'
Zwitserland
82'
Voor Shaqiri zit het erop, hij pakte geen gele kaart en ontloopt zo een schorsing voor de 1/8e finale tegen Zweden. Lang neemt zijn plaats in. Ook bij Costa Rica wordt er gewisseld: Wallace vervangt Colindres.
80'

Sommer alweer bij de pinken

De reactie van Costa Rica blijft niet uit. Na een knappe dribbelactie van Campbell landt de bal bij Borges. Die zet Sommer alweer aan het werk met een knap schot.
79'

Borges zet Sommer alweer aan het werk met een knap schot

78'

Paal houdt Drmic van de 2-1

Zwitserland komt een kwartier voor het einde dicht bij de 2-1. Embolo vindt het hoofd van Drmic en die mikt de bal tegen de paal.

Fernandes: "Hopelijk kunnen we eens op voorsprong komen"

Costa Rica was vier jaar geleden in Brazilië nog een van de verrassingen van het toernooi. Bryan Ruiz en co schopten het toen tot in de kwartfinales. Na een 0 op 6 tegen Servië en Brazilië zit het WK van Costa Rica er nu al op in de eerste ronde.

Zwitersland kan zich wel nog plaatsen voor de 1/8e finales. Het heeft aan een overwinning genoeg om zeker te zijn van een plaats in de volgende ronde. Bij een nederlaag of een gelijkspel is de ploeg van smaakmaker Xherdan Shaqiri afhankelijk van het resultaat in Servië-Brazilië.

Gelson Fernandes, die voor Zwitserland nog niet in actie kwam tijdes dit WK, blikte vooruit naar de wedstrijd. "Hopelijk kunnen we een gewoonte van ons omdraaien tegen Costa Rica. We kwamen twee keer op achterstand dit toernooi. Hopelijk kunnen we in onze derde groepwedstrijd eens op voorsprong komen."

De wedstrijd wordt gespeeld in Nizjni Novgorod. Daar wonnen tot dusver enkel Europese ploegen: Zweden versloeg er Zuid-Korea (1-0), Kroatië won van Argentinië en Engeland veegde de vloer aan met Panama (6-1).