Boniface bracht zijn ploeg op voorsprong, maar Wirtz maakte 10 minuten voor tijd gelijk.

Union verlaat Leverkusen met prima uitgangspositie na treffer van onvermijdelijke Boniface

1. 25' - Geel - Siebe Van der Heyden
  1. 51' - Doelpunt - Victor Boniface (0 - 1)
  2. 68' - Verv. Amine Adli door Sardar Azmoun
  3. 75' - Verv. Yorbe Vertessen door Cameron Puertas
  4. 76' - Geel - Piero Hincapié
  5. 80' - Verv. Senne Lynen door Oussama El Azzouzi
  6. 82' - Doelpunt - Florian Wirtz (1 - 1)
  7. 84' - Geel - Loic Lapoussin
  8. 87' - Verv. Moussa Diaby door Adam Hložek
  9. 89' - Verv. Victor Boniface door Gustaf Nilsson
  10. 90+3' - Geel - Anthony Moris
UEFA Europa League - speeldag 1 - 13/04/23 - 21:00
51'
Victor Boniface
0 - 1
51'
82'
Florian Wirtz
82'
1 - 1

In het slot trapte Wirtz een knappe zege van Union aan diggelen. Na een doelpunt van de Europese topschutter Victor Boniface stak de vicekampioen zijn hand uit naar een zege. Union werd lang geholpen door een vleugje geluk om stand te houden, maar keert terug naar België na een gelijkspel in Leverkusen.

Leverkusen - Union in een notendop:

• Man van de match: De scorende Victor Boniface was een uitstekende optie geweest, maar de stille kracht achter deze overwinning was Teddy Teuma. De kapitein van Union blijft zijn grenzen verleggen en leek ook nu allerminst op zijn plafond te botsen. Hij dirigeerde en domineerde.

• Opvallend: Bij deze dan toch een pluim aan Boniface. De spits van Union zorgde tegen Leverkusen al voor zijn zesde doelpunt in deze Europese campagne. Hij is samen met Marcus Rashford zo de topscorer in de Europa League.

• Sleutelmoment: In de slotfase was het toch bibberen en beven voor Union. Na het doelpunt van Wirtz had Leverkusen duidelijk zijn tweede adem gevonden. Met het betere stunt- en vliegwerk bleven de bezoekers toch overeind.

Onder de indruk van de omstandigheden van een Europese kwartfinale? Dat is Union al lang niet meer.

Compromissen sluiten - omdat het op een hoger toneel acteerde - doet de ploeg van Karel Geraerts gewoon niet. Met Teddy Teuma als metronoom voetbalde het opnieuw vrank, vrij en vooral met heel veel overgave.

Het liet de Duitsers zo aan de bal bibberen, maar - omgekeerd - bibberde het ook zelf wel bij elke flukse tegenaanval van zijn waardige tegenstander.

Bayer 04 Leverkusen is in het Rijngebied dan ook berucht en beroemd om zijn snelheid. Speedboten als Frimpong, Adli en Diaby zorgden met een - bewuste - countertactiek voor enkele stevige aanvalsgolven, maar een bal tussen de palen kreeg het - tot hun eigen frustratie - niet.

Iets wat je Boniface geen twee keer moet vragen. Net na de rust werd de aanvaller van Union even niet aangevallen op de grote rechthoek. En als je bij Boniface tegenwoordig niet hapt, dan bijt hij zelf ...

Union toonde zich zo opnieuw als waardige vaandeldrager van het Belgische voetbal in de Europa League.

Maar ook Leverkusen bewees na het tegendoelpunt dat het zijn plekje in Europa heeft en niet voor niets "dé ploeg-in-vorm van Duitsland" wordt genoemd.

De Duitsers drukten door en voetbalden in de slotfase nog de ene na de andere kans bij elkaar, maar het bleef o zo moeilijk om een bal tussen het kader te krijgen. Tot toptalent Wirtz 10 minuten voor het einde zijn intrinsieke klasse even etaleerde.

Met een loepzuivere krulbal mikte de 19-jarige aanvallende middenvelder zijn team langszij. Hij trapte de overwinning van Union aan diggelen en zorgde zo voor het billijke gelijkspel in een geanimeerde pot voetbal.

Ervoor zorgen dat alles nog kan in de thuiswedstrijd? Dat plannetje heeft Union alvast met verve volbracht.

Bekijk de reacties na de match van Teuma en Boniface:

23:00

EINDE: 1-1!

90+3'
90+1'

87'
84'

Florian Wirtz maakt er 1-1 van met een fraaie plaatsbal

83'

Doelpunt Leverkusen: 1-1!

Dan toch ... Na een karrenvracht aan kansen treft toptalent Wirtz raak voor de thuisploeg. De aanvallende middenvelder mikt vanop 20 meter staalhard in de hoek. Nog een vijftal minuten alles-of-niets?

82'
1-1
76'
76'

Frimpong kopt van dichtbij onbegrijpelijk naast

75'

Falende Frimong

Het is niet de avond van Bayer Leverkusen. Bakker zwiept het leer heerlijk voor de kooi van Moris. Frimpong Airlines komt op het juiste moment ingevlogen, maar knikt de bal onbegrijpelijk naast. Kansen genoeg, maar een bal tussen de palen? Neen, daar slagen de Duitsers niet in.

73'

Een heet standje voor de goal van Moris. Na een flipperkasmoment moet de doelman van Union plots van hot naar her achter het leer rennen. Moris wordt uit zijn lijden verlost door een zoveelste buitenspelval.