7. 86' - Doelpunt vrije trap - Bjorn Meijer (2 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 29 - 12/03/23 - 13:31
86'
Bjorn Meijer
86'
2 - 0

Er zit weer leven in Club Brugge. De landskampioen bevrijdde zichzelf na een woelige week met een cruciale zege tegen Standard. Onder leiding van interimcoach Rik De Mil, die keuzes durfde maken, won blauw-zwart met 2-0. Jutgla opende de score op het uur, Meijer zorgde met een heerlijke vrijschop voor zekerheid. Club heeft nu weer een buffer van 4 punten op de Rouches.

Club Brugge - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Tien minuten voor het einde krijgt Club het nog even bijzonder warm, maar Mignolet houdt de thuisploeg overeind met een dubbele redding op schoten van Zinckernagel en Dønnum. Ruim vijf minuten later beslist Meijer de match met een knappe vrije trap.

• Man van de match: Een penaltytreffer tegen OHL op 26 december vorig jaar, zolang was het al geleden dat Ferran Jutgla nog eens kon scoren voor Club. Vandaag brak de Spaanse spits de ban en effende zo mee de weg voor een belangrijke driepunter.

• Opvallend: Komen winnen in het Jan Breydelstadion, dat is Standard al ruim 10 jaar niet meer gelukt. Op 1 april 2013 bezorgden Michy Batshuayi en Yoni Buyens de Luikenaars een 0-2-overwinning. Sindsdien was een puntendeling het hoogst haalbare voor Standard, al ging het vaker de boot in in Brugge.

Nauwelijks doelgevaar in flauwe eerste helft

Geen tabula rasa onder Rik De Mil. De opvolger van Scott Parker zorgde wél voor een verrassing van formaat door de 18-jarige Spileers in de Brugse basis te droppen. Club begon het best aan de wedstrijd, maar was amper gevaarlijk. Lang mikte een slap schot op Bodart, Meijer besloot van dichtbij wild over.

Standard kwam gaandeweg beter in de wedstrijd. Mignolet kon zich opwarmen aan een schot van Zinckernagel en na een afgeweken schot van de Deen liet Dønnum van dichtbij een stevige kans onbenut, al was er ook gevlagd voor buitenspel.

Club kreeg geen grip op de wedstrijd en zag in het slot van de eerste helft ook nog Mata uitvallen. Met de rust in zicht kon de thuisploeg toch nog eens prikken. Na slordig balverlies bij Standard kon Nielsen Lang lanceren, maar na een slechte aanname besloot die vanuit een te scherpe hoek naast.

Jutgla kan weer scoren, Meijer met een parel

Ook in de tweede helft bleven de fijnproevers op hun honger zitten. Club toonde wel het meeste grinta en trok het laken op het uur toch naar zich toe dankzij Lang en Jutgla. De Spaanse spits werd ongemoeid gelaten op een vrije trap van de Nederlander en kopte de bal van dichtbij onhoudbaar in doel.

Een matig Standard kon geen vuist maken, al slaagde ook Club er niet in om de kloof verder uit te diepen. Zo werd het tien minuten voor het einde toch nog even spannend voor de thuisploeg, maar Mignolet hield Club overeind met een dubbele redding op schoten van Zinckernagel en Dønnum.

De Club-supporters slaakten een zucht van opluchting en stonden vijf minuten later weer te dansen en te springen. Met een heerlijke vrije trap besliste Meijer de wedstrijd. Club knoopt weer aan met de zege en deelt een belangrijke tik uit aan een rechtstreekse concurrent voor de top vier.

Spileers: "Opluchting is groot na zware weken"

• Jorne Spileers (Club Brugge): "Ik denk dat het wel vlot gegaan is, ik ben blij met mijn prestatie. Ik wist dat de coach vertrouwen heeft in mij en dat ik mijn kans zou krijgen, ook door de schorsing van Mechele. De opluchting is groot, want het zijn zware weken geweest. We hebben nu een goed gesprek gehad met Rik en staan nu sterker als groep. Ik hoop dat ik nu gelanceerd ben. Ik laat het op mij afkomen, even hiervan bekomen."

• Konstantinos Laifis (Standard): "We hebben een goede wedstrijd gespeeld, het is op details beslist. We hebben twee vermijdbare goals geslikt. Club kon enkel scoren op stilstaande fasen. We speelden niet zoals vorige week, maar we hadden de wedstrijd toch onder controle. Maar die eerste goal viel te makkelijk, daarna ging het bergaf en incasseerden we nog een goal. We moeten blijven gaan, er zijn nog vijf finales."

• Bjorn Meijer (Club Brugge): "Ik had nog nooit een vrije trap genomen in een officiële wedstrijd in mijn profcarrière. Tot nu toe heb ik dus een slaagpercentage van 100 procent, dus dat is prima. We waren hieraan toe. We pakten een goede overwinning tegen Gent, maar gingen hard onderuit in Oostende en bij Benfica. Dit is wel fijn."

• Marlon Fossey (Standard): "Het is hier nooit makkelijk, maar het is gewoon frustrerend dat we hier verliezen door twee stilstaande fasen. We konden niet genoeg uitgespeelde kansen afdwingen. Maar we hebben onszelf in de steek gelaten door die stilstaande fases weg te geven. We moeten nu reageren in de volgende wedstrijd tegen Zulte Waregem."

• Ronny Deila (trainer Standard): "We zijn natuurlijk ontgoocheld, we dachten dat er vandaag iets mogelijk was. Dat bleek ook, het kwam op details aan. Club sprong efficiënter om met de kansen dan wij. We zijn blijven vechten, bij de 1-0-achterstand hadden we nog enkele grote kansen om hier iets te rapen. Maar technisch speelden we vandaag niet op het niveau van onze vorige wedstrijd. In de beslissende fase leden we te makkelijk balverlies. In deze competitie kan je van elke ploeg winnen of verliezen. We zijn nog niet zeker van de top 8, maar wij liggen ook nog niet uit de race voor de top 4."

90+3'

Rik De Mil begint eraan bij Club met een belangrijke en verdiende overwinning tegen Standard. De thuisploeg maakte het verschil in de tweede helft. Jutgla kon eindelijk nog eens scoren en Meijer besliste de wedstrijd met een knappe vrije trap in de slotfase. Net voordien hield Mignolet Club overeind met een dubbele redding.

90+2'

90+1'
90+1'

Standard kan nog eens tegenprikken. Dussenne kan van dichtbij uithalen, maar Spileers en Mignolet blokken zijn schot goed af. Het ziet ernaar uit dat Standard met lege handen weer naar Luik moet.

88'
87'

Jutgla naar de kant

Applaus voor Jutgla, die voor het eerste sinds eind vorig jaar nog eens kon scoren. Hij wordt naar de kant gehaald voor Nusa.

87'
86'
vrije trap
2-0
86'

Meijer beslist de wedstrijd

De buit is binnen voor Club na een heerlijke treffer van Meijer. Hij krult een vrije trap aan het halve maantje knap over de muur en buiten het bereik van Bodart.