KRC GenkCercle Brugge
Kevin Van Damme
Cegeka Arena
14742

Topschutter Heynen zorgt voor virtuele 1e plaats na felbevochten overwinning tegen Cercle

za 20 augustus 2022 20:06
2-1
  1. 41' - Doelpunt - Bryan Heynen (1 - 0)
  1. 87' - Verv. Dino Hotic door Aske Sampers
  2. 87' - Verv. Joseph Paintsil door Mbwana Samatta
Jupiler Pro League - speeldag 5 - 20/08/22 - 18:16
41'
Bryan Heynen
41'
1 - 0

KRC Genk mag met 12 op 15 spreken van een bijzonder geslaagde competitiestart. Het team van Wouter Vrancken rekende in eigen huis af met Cercle Brugge dankzij 2 doelpunten van kapitein Bryan Heynen. De Limburgers staan nu samen met Antwerp aan de leiding.

Genk - Cercle Brugge in een notendop

• 18! De leeftijd van de man van de match vandaag. Bilal El Khannous speelt op jonge leeftijd al complexloos op de 10-positie van Genk. Ook vandaag charmeerde de draaischijf opnieuw met fijnsnarige balletjes en  zijn technische behendigheid.

• 15! Het blijft een opvallende statistiek. Genk heeft dit seizoen al 15 doelpunten gemaakt. Bovendien haalde het in het slot nog Ally Samatta en Paul Onuachu van de bank. Qua doelpuntenproductie kan dat wel tellen.

• 60! Het sleutelmoment van de wedstrijd viel op het uur. Tot 3 keer toe schreeuwde het publiek voor een penalty in deze wedstrijd. 2 keer de thuissupporters, 1 keer het uitvak. Derde keer goede keer. Heynen profiteerde vanop de stip van de tuimelperte van Munoz.

• 0,26! "We lopen als gekken, maar produceren te weinig gevaar", vertelde Thalhammer na de wedstrijd. Ook vandaag bewees Cercle Brugge weer dat het met zijn fysieke druk een moeilijk te bespelen tegenstander is. Maar de andere kant van de medaille blinkt iets minder. Vandaag creëerde het bijna geen gevaar. Het verdict: 0,26 expected goals.

Heynen hijst Genk 2x op voorsprong

Genk krijgt vanuit allerlei hoeken de stempel van "beste ploeg van het moment" opgedrukt. Geen verrassing. De blauwe doelpuntenmachine produceerde na 5 speeldagen al 15 goals. Dat staat in schril contrast met de doelpuntenwoestijn bij uitdager Cercle Brugge, dat nog maar 1 keer wist te scoren dit seizoen.

De bezoekende ploeg kon vandaag alvast leren met zijn ogen. Na een gelijkopgaand en geanimeerd begin, versierden de Genkies de ene na de andere doelkans. Het gevaar kwam steevast van de flanken, waar Arteaga/Trésor en Munoz/Paintsil met leuke combinaties voor de aanvoer in de box zorgden.

Dat gekende recept deed de ogen van targetspitsen Samatta en Onuachu vanop de bank alvast fonkelen. Het was dan ook niet hun spitsen-conculega Németh die de ban brak, wel Bryan Heynen knikte een van Arteaga's voorzetten keurig binnen.

De tweede helft begon met een donderslag bij heldere hemel boven de Cegeka Arena. Thalhammer bracht Denkey tussen de lijnen om aanvallend te innoveren. Een meesterzet. De fysieke spits ontfutselde al na één minuut de bal in een potig duel, om zo Deman te assisteren voor de gelijkmaker.

Maar erg lang nagenieten kon de uitploeg niet. Na tien minuten was het al feest in de tegenovergestelde richting. De beats van The Opposites - die toen begonnen aan hun set op de main stage van het naburige festival, Pukkelpop - inspireerde Munoz om de 16-meter al dansend in te duiken. Penalty! een koud kunstje voor Heynen.

De rest van de wedstrijd zal vooral de trainers van andere ploegen slapeloze nachten bezorgen. In het minder flitsende slotkwartier haalde Vrancken Samatta en Onuachu nog van de bank.

Vrancken kon zo toch nog even uitpakken met de aanvallende weelde van zijn ploeg, dat nu virtueel aan de leiding staat. Cercle Brugge voelt de hete adem van de laatste plaats in zijn nek na dit felbevochten verlies.

"Wie speelt er wel sprankelend tegen Cercle Brugge?"

• Thalhammer: "We waren vandaag niet slim genoeg. Zeker niet in de zone van de waarheid. Ik was absoluut niet tevreden met de inzet in de eerste helft. Daar hebben we echt zwaktes getoond. In de tweede helft hebben we wél getoond dat we Genk in de problemen kunnen brengen. We rennen als gekken, maar produceren te weinig goals."

• Vrancken: "We hebben goed geanticipeerd op het fysieke spel van Cercle Brugge. Mijn spelers hebben het plannetje gevolgd en hun eigen spel gespeeld. Dat was geen evidentie met die overweldigende druk. Het was misschien niet het sprankelend voetbal van de voorbije speeldagen. Maar wie doet dat wel tegen Cercle Brugge? We zijn blij met het resultaat."

90+1'

EINDE

In het minder flitsende slotkwartier haalde Vrancken Samatta en Onuachu nog van de bank. Vrancken kan zo toch even uitpakken met de aanvallende weelde van zijn ploeg, dat nu virtueel aan de leiding staat na deze 2-1-overwinning. Cercle Brugge voelt de hete adem van de laatste plaats in zijn nek.

90+1'

90'

+4 minuten

Cercle Brugge krijgt nog 4 minuten cadeau om een slotoffensief in elkaar te boksen. Kan de uitploeg nog wat verzinnen?

87'

Samatta-Onuachu

Wat een beeld.Onuachu en Samatta staan samen in de spits bij Genk. Dit vlot-scorende duo zal nog veel angst inboezemen bij Genk zijn toekomstige tegenstanders. Kan het duo al meteen een eerste keer scoren? Het tempo van de wedstrijd werd wel serieus gebroken door de vele wissels.

87'
82'

De Cegeka Arena ontploft. Ally Samatta maakt zich klaar voor een wederoptreden in de Genkse ploeg. De aanvaller is nog steeds een publiekslieveling.

77'

Onuachu een 1e keer

Daar was Onuachu bijna. Munoz rukt goed op langs zijn flank en krijgt de bal met een gelukje voor de kooi van Majecki. Daar stormen zowel Onuachu als Paintsil naar de bal. Het is Onuachu die de bal opeist, maar die in de handen van de Brugse doelman plaatst.

75'

Het tempo in de wedstrijd enkele procentjes naar beneden geduwd door Genk. De thuisploeg probeert het energieke Cercle Brugge te controleren, en dop de counter pijn te doen. Met de snelheid van Paintsil en Trésor lijkt dat een uitstekend plan. Voorlopig slagen de spurtbommen er niet in om Onuachue in stelling te brengen.

74'

Als Cercle vandaag niet kan winnen, voelt het de hete adem van de laatste plaats in zijn nek

Peter Vandenbempt op Radio 1
70'

Daar is Onuachu!

Paul Onuachu werkt nog steeds volop aan zijn terugkeer. Vandaag krijgt de aanvaller van Genk 20 minuten van zijn trainer om zijn rekening te openen. Hij komt in de plaats van Németh. Ook draaischijf El Khannouss mag op de bank uitrusten, Castro komt tussen de lijnen.

66'

Cercle Brugge probeert terug te knokken, maar dat is geen makkie tegen het sterk voetballend Genk. De thuisploeg slaagt er telkens weer in om vanonder de druk uit te ballen. Maar de jongens van Thalhammer kennende, zal die druk niet meteen gaan liggen.

62'

Cercle heeft toch een reactie in huis na die tweede domper

58'
58'

Doelpunt Genk: 2-1!

Zo'n bal op de stip, dat is een koud kunstje voor Heynen. De aanvoerder brengt zijn ploeg voor een tweede keer op voorsprong met een simpel balletje in het midden van het doel.

54'

Penalty!

Tot 3 keer toe schreeuwde het publiek al voor een penalty in deze wedstrijd. 2 keer de thuissupporters, 1 keer het uitvak. Deze keer is het Munoz die tegen de vlakte gaat in de 16-meter. Scheidsrechter Van Damme moet naar de VAR: penalty!