Depoitre behoedt zwak KAA Gent voor nieuwe blamage met recordtreffer tegen Seraing

1. 38' - Doelpunt strafschop - Marius Mouandilmadji (1 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 14 - 23/10/22 - 16:02
38'
Marius Mouandilmadji
1 - 1
38'

Een zwak KAA Gent heeft meer ellende vermeden tegen Seraing. Door een penaltyfout van Nurio leken de Buffalo’s lange tijd opnieuw dure punten te laten liggen. Tot de ingevallen Laurent Depoitre in de slotminuten de winnende treffer binnen kopte - het kroonde hem meteen tot recordschutter in de moderne Gentse geschiedenis. Zou de rust nu eindelijk wat terugkeren in de Ghelamco Arena?

Gent - Seraing in een notendop:

• Sleutelmoment: Een slap en ongeïnspireerd AA Gent loopt zich in de tweede helft stuk op de organisatie van Seraing, maar in het slot maakt Depoitre toch nog het verschil. Hij verwerkt een voorzet van Salah voorbij een kansloze Galje.

• Man van de match: Ibrahim Salah viel in bij de rust en zorgde voor schwung, lef en uiteindelijk ook efficiëntie bij AA Gent. De 21-jarige aanvaller kreeg de voorbije weken niet al te veel kansen, maar bewees tegen Seraing dat hij iets extra's kan brengen.

• Opvallend: Laurent Depoitre is een Gents icoon. De targetspits speelde een sleutelrol in de enige Gentse landstitel in 2015 en is bij zijn tweede passage bij de Buffalo's nu ook all-time topschutter (in moderne tijden) met 64 goals.

Depoitre bevrijdt slap Gent in slotminuten

Er hing voor de aftrap tussen AA Gent en Seraing een crisisfeertje in de Ghelamco Arena. De handen gingen wel nog even op elkaar toen de rasechte Buffalo Gilbert De Groote de aftrap kwam geven, maar verder was het eerder stil.

Gent kon zeker voor rust op geen enkel moment bekoren. Het werd zelfs een handje geholpen door Mbow die een hoekschop onhandig in eigen doel verwerkte.

Nadien dommelde Gent helemaal in. De combinaties verliepen stroef, het tempo lag laag en kansen bleven al helemaal uit. Het was uiteindelijk zelfs Seraing dat kon toeslaan na een onhandige strafschopfout van Nurio: Marius Mouandilmadji zette de elfmeter om.

Het noopte Hein Vanhaezebrouck - terug op post na een virale infectie - tot een driedubbele wissel bij de rust. Vooral de 21-jarige Ibrahim Salah sprong eruit. De kwieke aanvaller zorgde in elk geval voor beweging en een nodige dosis lef, net wat voor rust ontbrak bij zijn ploegmaats.

Veel leverde het uiteindelijk allemaal niet op. Gent toonde wel wat meer wil, maar kon dat niet omzetten in doelrijpe kansen. Het was zelfs een attente Nardi die Bernier uiteindelijk van de 1-2 hield.

In het slot maakte uiteindelijk die andere invaller Depoitre het verschil. Op voorzet van Salah maakte hij zijn 64e doelpunt in Gentse loondienst, een record.

AA Gent pakt zo zonder te flitsen een nieuwe thuiszege en springt voorlopig naar de 5e plaats in de stand. Donderdag wacht dan alweer Europees voetbal met een wedstrijd in Dublin tegen Shamrock Rovers.

Vanhaezebrouck: "Toch een verdiende zege in een drukke periode"

Na de 2-1 en het laatste fluitsignaal slaakten ze op de Gentse bank een zucht van opluchting. Na afloop gaf Hein Vanhaezebrouck zijn analyse van een moeilijke wedstrijd: "De grote opdracht vandaag was doelpunten maken."

"We hadden nadien wel controle, maar het zakte in elkaar. Als je dan ook nog een cadeautje geeft, kom je helemaal in de problemen. In de tweede helft gingen we pushen en konden we laat scoren. Het was uiteindelijk een verdiende zege in een zeer drukke periode."

"De invalbeurt van Salah was zeker goed. Hij was gretig en ging dan soms ook wat te veel doen. Het was moeilijk voor ons, Seraing is sterk op verplaatsing en uiteindelijk hebben we de punten thuis kunnen houden."

• Laurent Depoitre (AA Gent): "Het was zeer moeilijk voor ons. Op het einde zijn inderdaad twee wissels belangrijk, ik ben vooral blij voor Salah met zijn eerste assist op profniveau."

"We spelen om de drie dagen en sommige jongens zitten misschien wat op hun tandvlees. We zoeken zeker onze beste vorm, maar met 9 op 12 gaat het nu ook niet zo slecht. Nu richten we ons Europa en willen we kwalificatie afdwingen."
  • José Jeunechamps (coach Seraing): "Ons matchbegin was slecht, maar we hebben nadien wel een reactie getoond. Ons blok stond goed en we hoopten een puntje binnen te halen, maar dat lukte jammer genoeg net niet."

"Ik kan mijn spelers weinig verwijten. Het zijn details die ons de das omdoen."

• Timothy Galje (Seraing): "Gent creëerde heel weinig en volgens mij lag de wedstrijd tot minuut 85 gewoon volledig open. Op de 2-1 van Depoitre hadden we geen verhaal, dat was een mooi doelpunt."

"We mikten hier niet per se op een punt, maar na onze vroege achterstand hadden we daar wel voor getekend. In het slot rekenden we op ons laag blok en het is jammer dat we uiteindelijk niets pakken."

17:51

Einde partij

Het zit erop. In een weinig hoogstaande partij heeft AA Gent dan toch een thuiszege geboekt tegen Seraing. De Buffalo's stapelden het balverlies en de mislukte combinaties op, maar enkele minuten voor tijd maakte invaller Depoitre met een rake kopbal het verschil.

Gent springt voorlopig naar de 5e plek en kan zich nu weer richten op Europees voetbal.

90+2'

Seraing bouwt nog eens op, maar bij Gent staan ze geconcentreerd te verdedigen. De wedstrijd lijkt gespeeld.

90+1'

90'

Nog 3 minuten

In een faire wedstrijd krijgt Seraing van scheidsrechter Vergoote nog 3 minuten extra tijd om een doelpunt achterstand op te halen.

89'

Vanhaezebrouck gunt ook nog de jonge Rune van den Bergh zijn debuut. Hij mag nog een paar minuutjes meevoetballen.

88'

Salah voorlangs

Ibrahim Salah is bepalend geweest voor AA Gent vanmiddag. De 20-jarige aanvaller kwam erin bij de rust en zorgt voor snelheid, lef en doelgerichtheid. Hij legde de 2-1 op het hoofd van Depoitre en trapt nu ook weer na een knappe actie nipt voorlangs.

88'
86'

De Gentse fans zijn tevreden. Goed was het vanmiddag zeker niet, maar het lijkt er wel op dat de Buffalo's de punten thuis houden.

85'
84'

Depoitre doet het!

De Gentse stormram zet zijn naam op het scorebord! Met een buffelstoot verwerkt hij de voorzet van Salah voorbij Galje. 2-1 voor Gent! Het doet duidelijk deugd bij de supporters.

83'

Salah net niet

Gent drukt, maar moet nu ook een doelpunt gaan maken. Hjulsager slingert de bal tot bij de inlopende Salah, maar zijn halve volley gaat voorlangs.

80'

Schicht van Hjulsager

In de combinatie wil het niet lukken en dus probeert Hjulsager het met een knal van ver. Slecht is de poging van de Deen zeker niet.

79'

Alle pit is weer uit deze tweede helft verdwenen. Hein Vanhaezebrouck kan zijn ergernis niet verbergen. Gent dreigt met een vervelend gevoel aan zijn week (met Europees voetbal) te moeten beginnen, voor Seraing zou dit uiteraard een belangrijk en deugddoend punt zijn.

78'

Nardi houdt Gent op de been

De slordigheden stapelen zich op en daar wil Seraing weer van profiteren. Bernier wordt vrijgespeeld in het Gentse strafschopgebied en dwingt Nardi tot een uitstekende redding.