5. 70' - Doelpunt - Gianni Bruno (2 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 18 - 27/12/22 - 20:03
70'
Gianni Bruno
70'
2 - 0

STVV heeft een eenvoudige zege geboekt tegen kelderploeg Zulte Waregem. De bezoekers moesten een uur voetballen met z'n tienen na rood voor Sormo, ook trainer Leye kreeg een rood karton voor protest tijdens de rust. Bruno gaf een onmondig Essevee het nekschot.

STVV - Zulte Waregem in een notendop:

• Sleutelmoment: Ondanks de numerieke meerderheid en het duidelijke overwicht slaagt STVV er niet in de krappe voorsprong uit te diepen. Pas twintig minuten voor het einde kan Bruno Zulte Waregem definitief uittellen.

• Man van de match: Daichi Hayashi brak vanavond de ban voor STVV. Hij reageerde alert toen Fadera een uittrap van Schmidt ongelukkig doorkopte en bleef alleen voor Bostyn ijzig kalm. Met diezelfde koelbloedigheid had hij ook in de slotfase nog eens kunnen scoren.

• Opvallend: Gianni Bruno doet het dit seizoen uitstekend tegen zijn ex-ploeg Zulte Waregem. In de heenronde leidde hij STVV ook al naar winst in het Regenboogstadion. De aanvaller opende toen al in de eerste minuut de score en scoorde vanaf de penaltystip nog een tweede keer.

Dubbele opdoffer voor Essevee in tien minuten

Alsof er nog niet genoeg druk op de ketel stond, zag Zulte Waregem degradatieconcurrent Kortrijk stunten tegen leider Racing Genk. Puntengewin was dus een noodzaak op Stayen en de start was veelbelovend. Schmidt moest al meteen alle zeilen bijzetten op een gevaarlijke kopbal van Sissako.

De prelude van een aanvalsgolf was het niet. Gaandeweg trok STVV zelfs het laken naar zich toe en iets voor het halfuur resulteerde dat in de openingsgoal. Fadera kopte een verre uittrap van Schmidt ongelukkig in de loop van Hayashi en oog in oog met Bostyn tikte die de bal door de benen van de doelman: 1-0.

Nog geen tien minuten later volgde een nieuwe opdoffer voor Essevee. Sormo trapte de bal achteraan knulig tegen Derijck aan en moest daardoor aan de noodrem trekken bij Bruno. Ref Lardot twijfelde niet, de bezoekers stonden plots met tien.

Bijna werd het nog erger toen STVV meteen daarna raak trof op een corner. Na een knappe redding van Bostyn verzilverde de 18-jarige Smets zijn eerste basisplaats met een doelpunt, maar zijn treffer werd afgekeurd voor buitenspel.

Hayashi werkte goed af en bracht STVV op voorsprong.

Bruno kent geen genade met ex-ploeg

Het getormenteerde Zulte Waregem begon met de moed der wanhoop en zónder Mbaye Leye aan de tweede helft. De coach protesteerde net iets te fel na de eerste helft en kreeg op zijn beurt rood van Lardot.

Vanuit de tribune zag Leye lijdzaam toe hoe Zulte Waregem verder wegzakte in het moeras. Na amper 10 minuten maakte Boya er bijna 2-0 van, een uitstekende reflex van Bostyn hield de bezoekers nog in de wedstrijd.

Twintig voor het einde viel het doek dan toch definitief voor Zulte Waregem. Brüls gaf de bal knap mee met Bruno en die gaf zijn ex-ploeg de doodsteek met een overhoeks schot. STVV eindigt het jaar in stijl, bij Zulte Waregem nemen de degradatiezorgen alleen maar toe.

Bruno maakte er nog 2-0 van.

Gano: "Februari wordt een heel belangrijke maand"

• Gianni Bruno (STVV): "We zijn goed aan de wedstrijd begonnen en hebben het spel goed onder controle gehouden. We konden de score openen toen beide ploegen elkaar wat neutraliseerden, die goal viel op het goede moment. Zulte Waregem raakte daardoor wat uit evenwicht en toen kwam die rode kaart er nog bovenop. In de tweede helft hebben we het goed gedaan. We konden een tweede keer scoren en brachten de wedstrijd zonder problemen tot een goed einde. Dit was een succesvolle wedstrijd, we blijven in de running voor de top acht en sluiten 2022 mooi af."

• Zinho Gano (Zulte Waregem): "Als je heel snel met 10 man valt, dan sta je als diepe spits op een eiland. Het was een heel moeilijke match. We begonnen nochtans goed aan de wedstrijd, maar toen slikten we die goal op die ene lange bal. STVV had nog niks gecreëerd. Meteen daarna kregen we die rode kaart en dan weet je dat het moeilijk wordt, zeker in de situatie waarin we nu zitten. Mentaal is dat heel moeilijk en toen die tweede goal viel, was het helemaal voorbij. Iedereen is er tot de laatste minuut voor gegaan, maar met tien man is het niet evident. We hebben niet veel weggegeven, maar we hebben ook niks gecreëerd. Thuis tegen KV Mechelen moet er nu gewonnen worden om vertrouwen op te doen voor de komende wedstrijden, want er wacht ons een zwaar programma tegen de grotere ploegen. Februari wordt een heel belangrijke maand, dan spelen we tegen de rechtstreekse concurrenten."

90+3' tweede helft
90+3'

STVV houdt de drie punten verdiend op Stayen dankzij treffers van Hayashi en Bruno. Een tienkoppig Zulte Waregem incasseert nog maar eens een nederlaag en ziet de degradatiezorgen toenemen.

90+1'

2 minuten extra

We krijgen nog een kleine toegift in deze wedstrijd.

90'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
89'

De wedstrijd is gespeeld, al probeert Zulte Waregem er toch nog wat van te maken. STVV dringt niet meer aan.

84'

Hayashi laat tweede goal liggen

Hayashi kan plots alleen op doel afgaan, maar lijkt even te twijfelen of hij niet buitenspel loopt. Hij mikt de bal uiteindelijk pal op Bostyn. Dit had altijd de 3-0 moeten zijn.

82'

Zowaar twee hoekschoppen op een rij voor Essevee, maar tot een kans leidt de stilstaande fase uiteindelijk niet.

81'

Dan toch nog eens een teken van leven bij Zulte Waregem. Fadera kan zich doorzetten in de zestien. Zijn schot wordt afgeblokt en levert een hoekschop op voor de bezoekers.

75'
75'

Sissako wordt bij Zulte Waregem naar de kant gehaald voor Offor. Voor de bezoekers lijkt het nu vooral schade beperken. Of zit er nog een verrassende wending aan te komen?

72'
70'
70'

Bruno beslist de wedstrijd

Twintig minuten voor het einde geeft Bruno zijn ex-ploeg wellicht de doodsteek. Brüls geeft de bal knap mee met de aanvaller en die geeft Bostyn het nakijken met een overhoeks schot.

70'
2-0
69'

Krappe voorsprong

STVV is baas, maar met de krappe voorsprong is het schip toch nog niet in de haven. Hoewel Zulte Waregem er niks van bakt, mag het toch blijven hopen.

65'

STVV heeft de touwtjes in handen, maar weigert voorlopig de voorsprong uit te diepen. Van Dessel krijgt de bal tot aan de tweede paal, maar daar troeft Fadera Okazaki nog net af.