Ga naar de inhoud
Milan schakelt Tottenham uit.

Milan hoeft niet meer te scoren bij Tottenham, al is Origi er wel erg dichtbij

 wo 8 maart 2023 23:05
MIL
einde
1-0
TOT
  1. 17' - Geel - Cristian Romero
  2. 21' - Geel - Clément Lenglet
  1. 53' - Verv. Ivan Perišic door Pedro Porro
  2. 56' - Verv. Junior Messias door Alexis Saelemaekers
  3. 70' - Verv. Emerson Royal door Richarlison
  4. 77' - Geel 2 - Cristian Romero
  5. 81' - Verv. Brahim Díaz door Ismaël Bennacer
  6. 81' - Verv. Olivier Giroud door Divock Origi
  7. 83' - Verv. Dejan Kulusevski door Davinson Sánchez
  8. 89' - Verv. Rafael Leão door Ante Rebic
  9. 90+3' - Geel - Malick Thiaw
  10. 90+5' - Geel - Oliver Skipp
UEFA Champions League - speeldag 2 - 08/03/23 - 21:11

Voor het eerst in 11 jaar stoot Milan door naar de kwartfinales van de Champions League. Een doelpuntenloos gelijkspel in de terugmatch tegen Tottenham volstond voor de Italianen. In de slotfase schoot invaller Divock Origi op de paal.

Tottenham - Milan in een notendop

  • Sleutelmoment: Net wanneer Tottenham Milan in de verdrukking brengt, loopt Romero tegen zijn tweede gele kaart aan. Met een mannetje meer blijft Milan baas.
  • Man van de Match: De defensie van Milan speelde secuur, maar doelman Mike Maignan krijgt toch de eer. De Fransman pakte in de extra tijd uit met een cruciale redding op de kopbal van Kane.
  • Statistiek: Tottenham moest minstens 1 keer scoren om door te stoten, maar had in 96 minuten slechts 2 pogingen binnen het doelkader. In zijn laatste 5 CL-duels in de knockoutfase kon Tottenham niet scoren.
  • Opvallend: Milan stoot voor het eerst sinds 2012 door naar de kwartfinales van de Champions League. Toen kon het ook vieren in Londen na de uitschakeling van Arsenal.

Slaapverwekkende pot voetbal voor de rust

De heenwedstrijd had al geen schoonheidsprijs gekregen en de terugmatch was misschien nog erger. Beide teams serveerden een slaapverwekkend vertoon, enkel Milan had het excuus dat het niet echt op zoek moest gaan naar een doelpunt.

 

Bij Tottenham was er in de "belangrijkste match van het seizoen" een gebrek aan drive, tempo en creativiteit om de secuur spelende verdediging van Milan te verontrusten. Na de pauze kwam er wat meer pit in het spel van de thuisploeg, maar uitgespeelde kansen leverde dat niet op.

 

Aan de overkant had Milan op de tegenaanval wel de mogelijkheden om te scoren, maar Diaz - de concurrent van De Ketelaere - sprong er lichtzinnig mee om. Vooral omdat Milan meer en meer in de verdrukking kwam. De Italianen moesten fouten maken en hoekschoppen toestaan.

 

Rode kaart nekt Tottenham, paal houdt Origi van heldenrol

Maar net op dat moment ging Romero er veel te driest in bij Hernandez. De Argentijn van Tottenham, die in de heenmatch al ontsnapte aan rood, kreeg terecht zijn tweede gele kaart en het offensiefje van Tottenham verloor momentum.


Milan leek de match simpel uit te spelen, maar het was toch schrikken toen Kane in de extra tijd richting doel kon koppen op een vrije trap. Maar Maignan had een goeie reflex in huis om Milan te behoeden voor verlengingen.


De bal ging meteen naar de overkant waar invaller Divock Origi zich in de harten van de Milan-fans kon trappen, maar zijn schot belandde op de paal. Dat kon de vreugde om de kwalificatie niet temperen, want Milan staat voor het eerst in 11 jaar bij de laatste 8 in de Champions League.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Milan-coach Pioli: "We mogen altijd dromen"

"Op basis van beide wedstrijden is deze kwalificatie verdiend", vond Milan-coach Stefano Pioli. "Ik had gevraagd aan mijn spelers om hun ziel in hun spel te leggen en ze hebben karakter getoond. We hebben nooit opgegeven."

 

Pioli was in de wolken met de kwalificatie. "We moeten het stap per stap bekijken. De groepsfase overleven was al een verbetering tegenover vorig seizoen. Nu zullen we een klepper tegenkomen in de kwartfinales, maar we mogen altijd dromen."

 

Met 7 eindzeges in Europacup I en de Champions League is Milan een grote naam in Europa. "Erbij zijn in de Champions League is belangrijk voor Milan", beseft Pioli. "Nu blijven enkel de beste teams over in Europa, maar niets is onmogelijk in sport. We moeten de kwartfinales aanvatten met vertrouwen en geloof in onszelf."

Conte: "Denk dat spelers overmand waren door druk"

"Ik kan de spelers niets verwijten qua inzet, maar op offensief vlak had het beter gemoeten", trapte Antonio Conte een open deur in. "Dit is nu al de derde match op een rij waarin we niet kunnen scoren."

 

"Het was de bedoeling om met veel intensiteit te beginnen aan de match, maar ik denk dat de spelers wat overmand waren door de druk. Mijn jongere spelers moeten meer ervaring krijgen in dit soort wedstrijden."

 

Ondanks de uitschakeling vond Conte toch een lichtpuntje. "Vorig seizoen speelden we in de Conference League en sneuvelden we in de groepsfase. Dit is dan toch een stap vooruit, ook al is het niet genoeg."

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+6'

Einde: Milan stoot door

Het was nog nagelbijten in de extra tijd, maar Milan houdt de 0 op het bord en stoot door naar de kwartfinales van de Champions League. Tottenham was onmachtig vanavond en enkel Kane kwam dicht bij een goal: 0-0.

90+5'
Tottenham Hotspur
90+4'

Paal houdt Origi van goal

Milan breekt snel uit en na goed werk van Hernandez kan Origi zich vrijmaken en uithalen, maar zijn schot belandt op de paal. Pech voor onze landgenoot.

90+3'

Maignan behoedt Milan voor verlengingen

De voorzet van Son is ideaal voor Harry Kane, maar Maignan pakt uit met een fantastische redding. De doelman behoedt Milan voor de achterstand en de verlengingen.

90+3'
AC Milan
90+2'

Thiaw stapt uit en verdwijnt in het boekje van ref Turpin na een fout op Højbjerg. Op een stilstaande fase kan de bal altijd goed vallen natuurlijk.

90'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Defensief heeft Milan zich niet op een foutje laten betrappen. De drietand Kalulu-Thiaw-Tomori verdedigt secuur vanavond.

89'
89'

Bij Milan valt Ante Rebic nog in voor Leao in de slotfase, bij Tottenham moet iemand als Danjuma op zijn tanden bijten op de bank.

87'

De klok tikt natuurlijk genadeloos in het nadeel van Tottenham. Leao wordt weer tegen de grond gewerkt en dat is weer tijd gewonnen.

87'

Ismael Bennacer rukt op en kan uitpakken met een afstandsschot, maar Forster laat zich niet verrassen.

86'

Leao gaat nog een keer op wandel en vindt ook Tonali, maar de lage voorzet van de Italiaan wordt onderschept.

85'

In de herhaling zien we dat er wel contact was tussen Hernandez en de ingevallen Sanchez, maar een overtreding was het niet.

83'

Milan maakt het weer niet af

Alle fans van Tottenham willen een penalty na een dubieuze ingreep van Hernandez. De ref gaat er niet op in. De bal gaat razendsnel naar de overkant met een rush van Leao, de bal valt voor de voet van Tonali, maar die schiet de wenkende kans op een Engelse voet.

83'
wissel
83'

Saelemaekers is te nonchalant in het uitverdedigen en zo moet Kalulu een fout maken op Kane. Dit kan nog gevaarlijk worden voor Milan.