Engeland krijgt gedroomde finale in eigen land na vlotte zege tegen onmachtige Zweden

3. 57' - Verv. Ellen White door Alessia Russo
    4. 68' - Doelpunt - Alessia Russo (3 - 0)
    5. 73' - Geel - Nathalie Björn
    6. 87' - Verv. Rachel Daly door Alex Greenwood
    Europees Kampioenschap Vrouwen - speeldag 1 - 26/07/22 - 21:00
    48'
    Lucy Bronze
    48'
    Lucy Bronze
    2 - 0
    68'
    Alessia Russo
    68'
    3 - 0

Nog één stapje en dan kan het voetbal écht thuiskomen. In een bijzonder aangenaam kijkstuk wist gastland Engeland zich te plaatsen voor de finale. Het versloeg Zweden met 4-0 na doelpunten van Mead, Bronze, Russo en Kirby. Zondag wacht Duitsland of Frankrijk in een uitverkocht Wembley.

“It’s coming home, it’s coming home, it’s coming….Football’s coming home!” De Engelse fans dachten het Zweedse varkentje, dat pas in de slotminuut de Red Flames wist te verschalken, wel even te wassen.

Maar de stugge Scandinaviërs toonden hun ware gelaat in een aangename openingsfase.. Het spektakelstuk begon al in de eerste minuut toen de Zweedse Jakobsson met een aardig openingsschot de toon zette.

Daarmee inspireerde ze ook haar ploeggenoten. Even later was het de beurt aan haar collega-aanvalster Blackstenius, maar de Engelse doelvrouw Earps stond pal en ranselde de bal uit haar doelvlak.

De doelvrouw van Manchester United overleefde de Zweedse storm, waarna de Engelsen de controle overnamen. Dankzij het enthousiaste thuispubliek werd het vuur bij de thuisploeg nog verder aangewakkerd.

Diep in de eerste helft wisten The Lionesses zelfs uit hun as te herrijzen. Het was opnieuw topschutster Beth Mead die haar 6e doelpunt van het tornooi met een knappe volley tegen de netten knalde.

Geniaal no-look hakje

Engeland dook met een nipte voorsprong de rust in, maar wist die vlak na de pauze verder uit te breiden. Lucy Bronze verwerkte een hoekschop in doel, The Lionesses konden de finale al ruiken.

Russo kon de wedstrijd helemaal in een beslissende plooi leggen, maar haar schuiver spatte uiteen op de deklat. De onmachtige Zweden sleepten zich naar het einde van de wedstrijd.

De ingevallen Russo profiteerde daarvan en maakte een absolute wereldgoal. In eerste instantie werd haar poging nog gered door Lindahl, maar met een geniaal no-look hakje verschalkte ze alsnog de Zweedse doelvrouw.

Zinderend Wembley

Zonder twijfel de mooiste goal op dit EK. In het slot maakte Kirby de afstraffing nog compleet met de 4-0. Een pijnlijke uitslag die de Zweden eigenlijk ook niet verdienden.

Zondag nemen de Engelsen het in de finale op tegen Frankrijk of Duitsland in een uitverkocht Wembley. 90.000 uitzinnige fans zullen daar zorgen voor een zinderende sfeer. Zeker als het voetbal ook écht thuiskomt…

90+2'
    De poging wordt gered door Hedvig Lindahl (Zweden). De keepster ging goed plat en kon de bal klemmen.
    90+2'
    Chloe Kelly (Engeland) haalt uit met haar rechter...
    90+2'
    Kosovare Asllani (Zweden) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ze ging te fors in op Keira Walsh (Engeland).
    90+1'

90'

Russo is dicht bij de 5-0

90'
    Millie Bright (Engeland) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ze ging te fors in op Lina Hurtig (Zweden).
    87'
    Kosovare Asllani (Zweden) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ze ging te fors in op de tegenstander.
    87'
    86'
    85'
    Zweden krijgt een vrije trap. Georgia Stanway (Engeland) haalde Hanna Bennison onderuit.
    81'
    Hoekschop voor Engeland. Beth Mead trapt die naar de tweede paal.
    79'

Zweedse doelvrouw helpt de Engelsen nog een handje: 4-0

78'
    Kosovare Asllani (Zweden) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ze ging te fors in op Beth Mead (Engeland).
    73'
    Nathalie Björn (Zweden) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ze ging te fors in op Georgia Stanway (Engeland).
    70'

Russo scoort met geniaal hakje de 3-0 voor Engeland: "Voor in de geschiedenisboeken!"