Anderlecht halfweg al op een dubbele voorsprong

Anderlecht trekt goede lijn door en staat in halve finale van de beker

1. 35' - Doelpunt - Christian Kouamé (1 - 0)
Croky Cup - speeldag 1 - 23/12/21 - 18:46
35'
Christian Kouamé
35'
1 - 0

Anderlecht staat voor het tweede jaar op een rij in de halve finales van de Croky Cup. Paars-wit was - vooral in de eerste helft - te sterk voor KV Kortrijk. Christian Kouamé vertolkte een sleutelrol met twee goals. Een nieuwe vertrouwensboost voor de spelers van Vincent Kompany. "Hoe langer we met deze jongens voetballen, hoe meer progressie we gaan boeken."

Anderlecht - KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Een snelle goal kort na de rust had Kortrijk misschien kunnen lanceren. Na amper 5 minuten is Mbayo er bijzonder dichtbij, maar Van Crombrugge brengt redding voor Anderlecht. Het momentum is weg en paars-wit komt niet meer in de problemen.

• Man van de match: Ze gaan hem missen bij Anderlecht, als hij straks naar de Africa Cup trekt. Christian Kouamé was vanavond bepalend met 2 goals en had met iets meer koelbloedigheid zelfs nog meer kunnen scoren.

• Opvallend: Anderlecht dat thuis wint tegen Kortrijk, dat was al van 10 maart 2019 geleden. Vorige maand bleef het in de competitie nog op een 1-1-gelijkspel steken, vorig seizoen ging het zelfs met 0-2 onderuit en het seizoen voordien moest het vrede nemen met een 0-0.

Kouamé scoort, mist en ziet Gomez scoren

Rode Duivels Alexis Saelemaekers en Jeremy Doku waren speciaal voor dit bekerduel nog eens naar het Lotto Park afgezakt. Zij zagen hoe hun ex-team vrij snel het commando nam en Kortrijk achteruit drong. Kouamé had er duidelijk zin in, de Fiorentina-huurling dwong Delle al na enkele minuten tot een knappe redding.

Na bijna 20 minuten kwam paars-wit opnieuw dicht bij de openingsgoal. Dit keer moest Delle zijn kunnen tonen op een plaatsbal van Refaelov. De Israëlische draaischijf van Anderlecht mocht het van dichtbij nog eens proberen, maar nu lag Sainsbury in de weg. Een offensief onmondig Kortrijk bleef met moeite overeind.

Tien minuten voor de rust kon Anderlecht zijn overwicht dan toch omzetten in een verdiende voorsprong. Met een knap steekballetje bracht Zirkzee spitsbroeder Kouamé alleen voor Delle en de Ivoriaan tikte de 1-0 door de benen van de doelman.

Kort daarna kreeg Kouamé een uitgelezen kans om er meteen 2-0 van te maken. Na een te korte terugspeelbal van Rougeaux kon de Ivoriaan alleen op doel afgaan, maar hij mikte de bal knullig op Delle.

Het bleek slechts uitstel, want kort voor de rust kon Anderlecht zijn voorsprong alsnog verdubbelen. Met wat meeval, want op een afgeweken voorzet van Murillo was het een koud kunstje voor Gomez om Kortrijk een nieuwe tik uit te delen.

Van Crombrugge voorkomt 2-1, Kouamé beslist wedstrijd

Anderlecht begon zo in een comfortabele uitgangspositie aan de tweede helft, maar Kortrijk kwam na amper 5 minuten bijzonder dicht bij de aansluitingstreffer. Met een knappe redding op een gevaarlijke volley van Mbayo stak Van Crombrugge er een stokje voor.

De kans leek een wat passief gestart Anderlecht wakker te schudden. Van bijna 2-1 ging het naar bijna 3-0. Met een stevige pegel stelde Refaelov Delle op de proef en de Franse doelman stond ook pal op de herneming van Murillo.

Anderlecht drong niet al te fel meer aan, terwijl Kortrijk niet in staat bleek om de thuisploeg nog aan het wankelen te brengen. Een kwartier voor het einde viel het doek definitief voor de bezoekers. Verschaeren zorgde voor de perfecte assist en met zijn tweede van de avond besliste Kouamé de wedstrijd.

Kompany: "Dit geeft vertrouwen"

• Vincent Kompany (trainer Anderlecht): “De jongens hebben vandaag hun werk heel goed uitgevoerd. Kortrijk is een lastige ploeg die gevaarlijk kan zijn, maar vanavond hebben we dat vrij goed ontmanteld. Ik ben perfectionistisch, er zat nog iets meer in. Maar dit geeft ons sowieso vertrouwen voor de volgende wedstrijd. Hoe langer we met deze jongens voetballen, hoe meer progressie we gaan boeken. We gaan er nu voor zorgen dat we tactisch voorbereid zijn op de volgende wedstrijd tegen Beerschot. Hopelijk zal iedereen een mooie kerst kunnen vieren, maar wij zullen toch onze taken blijven doen om op dezelfde manier voorbereid te zijn op de volgende wedstrijd.”

• Karim Belhocine (trainer Kortrijk): “Anderlecht was sterker en heeft ons veel problemen bezorgd, maar ik blijf toch met een dubbel gevoel achter. Bij het begin van de match en van de tweede helft zaten we telkens goed in de wedstrijd en lieten we mooie dingen zien. Maar Anderlecht heeft op het juiste moment toegeslagen en hun offensieve kwaliteiten hebben vandaag het verschil gemaakt. In de zone van de waarheid hebben wij te weinig gebracht, mede door de goede verdediging bij Anderlecht. We moeten deze wedstrijd nu helemaal vergeten en ons volledig concentreren op onze volgende competitiewedstrijd tegen Antwerp.”

Bekijk een kort verslag van Anderlecht - Kortrijk

Kouamé is blij met zijn twee doelpunten: "We willen de trofee"

Gomez: "We speelden een goede wedstrijd vandaag"

Dewaele: "Anderlecht was te sterk vandaag"

90+2' tweede helft
69'
20:33

Na Gent en Eupen plaatst ook Anderlecht zich voor de halve finales van de Beker. Paars-wit was een maatje te groot voor een slap Kortrijk. Kouamé (2x) en Gomez zorgden voor een overtuigende 3-0-overwinning.

20:28

Applauswissel voor Gomez

Applaus voor Gomez. De Spanjaard mag na een sterke wedstrijd gaan rusten. Het is zowaar Mychajlitsjenko die nog eens wat speelminuten krijgt.

20:28

Vooruitkijken naar de loting

De wedstrijd is gespeeld, bij Anderlecht kunnen ze al vooruitkijken naar de loting. Eupen, Gent, Club Brugge of OH Leuven, dat wordt de tegenstander in de halve finales.

20:24

De Anderlecht-supporters zingen uit volle borst. Het paars-witte bekeravontuur blijft na een probleemloze avond voortduren. Kortrijk bleek vanavond toch een maatje te klein voor de Belgische recordkampioen.

20:22

Ook Amuzu en El Hadj mogen nog meedoen bij Anderlecht. Zij lossen Refaelov en Verschaeren af. Bij Kortrijk komt Fixelles in de ploeg voor Kadri.

20:21

Van Crombrugge houdt de nul

Kortrijk komt dan toch nog eens piepen. Palaversa krijgt wat ruimte in de zestien en haalt strak uit. Van Crombrugge heeft er wat moeite mee, maar pakt de bal in twee tijden.

20:21
20:17

Verschaeren bereidt voor, Kouamé werkt af

Kouamé beslist de wedstrijd met zijn tweede van de avond. Verschaeren zorgt met een lage voorzet voor de perfecte assist en Kouamé kan de bal van dichtbij in het lege doel deponeren.

20:16

Nog een frisse kracht bij Kortrijk met de inbreng van Messaoudi. Hij neemt de plaats in van Badamosi.

20:12
20:10

Ook bij Kortrijk wordt er gewisseld. Torp en Moreno moeten Kortrijk een  nieuw elan geven. Voor Palaversa en Mbayo is de wedstrijd voorbij.

20:07

Raman en Ashimeru in de ploeg

Kompany grijpt in en haalt Zirkzee en Olsson naar de kant. Raman en Ashimeru moeten Anderlecht op koers houden voor de halve finales.

20:03

Gomez speelt het niet goed uit

Anderlecht knutselt nog eens een mooie aanval in elkaar. Gomez, toch weer aan een sterke wedstrijd bezig, pakt uit met een lage voorzet, maar Delle kan de bal met een voetveeg wegwerken. Dit had de Spanjaard beter kunnen uitspelen.

20:02

Even wat ruimte voor Kortrijk, maar Dewaele speelt het slecht uit. Zijn voorzet is een makkelijke vangbal voor Van Crombrugge.

20:00

We naderen het uur en op de grote kans voor Mbayo na heeft Kortrijk nog niet veel kunnen klaarmaken. Anderlecht zakt wel iets meer terug, het blijft toch opletten voor de thuisploeg.