1. 52' - Doelpunt - Gianni Bruno (1 - 0)
UEFA Europa Conference League - speeldag 6 - 09/12/21 - 18:46
52'
Gianni Bruno
52'
1 - 0

AA Gent heeft zijn overbodige laatste wedstrijd in de groepsfase van de Conference League gewonnen. Het won van het bescheiden Flora Talinn met 1-0 na een doelpunt van Gianni Bruno. Gent was als groepswinnaar al geplaatst voor de volgende ronde.

Gent - Flora Tallinn in een notendop:

• Sleutelmoment: Toen Hein Vanhaezebrouck Depoitre, Bezoes en Tissoudali op het veld stuurde in de tweede helft, schoot het kwaliteitsniveau de lucht in. De verdediging van Flora werd dan toch op de proef gesteld vanavond.
  • Man van de match: De wingbacks Castro-Montes en Operi waren in een slappe eerste helft het enige lichtpuntje. Als er gevaar was, kwam het door hun aanvallende impulsen.
  • Opvallend: Coach Vanhaezebrouck beloofde voor de wedstrijd om geen "B-elftal" uit zijn hoed te toveren. Toch voerde de Belgische trainer 7 (!) veranderingen door in vergelijking met de laatste competitiewedstrijd tegen OH Leuven.

Bekijk het verslag:

Flora Tallinn op zoek naar eerherstel in Gent

De Esten van Flora Tallinn flaneerden vanmorgen nog door het stadscentrum van Gent. Een frisse wandeling staat - samen met asperges, hummus en Dafalgans - immers op de shortlist met wondermiddeltjes tegen een kater.

De Overpoort in Gent is ’s nachts toch gesloten? Jazeker, maar de Estse kopzorgen dateren al van afgelopen zondag. Toen Flora - op de slotspeeldag van de competitie in Estland - de landstitel door de vingers liet glippen.

Toch kregen de Esten vandaag een uitgelezen kans om dit jaar nog op een positieve noot te eindigen. Met een tweede plaats in Groep B kon het - in theorie - nog overwinteren. Dan moesten ze in de laatste wedstrijd van de Conference League-poulefase wel voorbij onze landgenoten uit Gent, die al zeker waren van de Europese overwintering.

Gent krijgt geen strafschop voor trekfout op Bruno

Een wedstrijd met twee gezichten

Maar echt floreren deden de bezoekers niet meteen, onze landgenoten evenmin. Gent kon in de eerste helft niet verstoppen dat deze wedstrijd overbodig was voor hen. Met zeven nieuwe namen in de basiself was het duidelijk zoeken voor de thuisploeg. Het gezapige tempo dat de buffalo’s ontwikkelden was niet genoeg om hun mindere tegenstander pijn te doen.

Een scoreloze eerste helft was het pijnlijke verdict.

In de tweede helft moesten de diepgevroren supporters  gelukkig niet lang wachten op een heet standje. Na een goede combinatie met zijn spitsbroertje Mboyo dook Bruno op voor de goal van Flora. Het nummer 19 van Gent hield zijn mannetje knap af en schoof de bal droog de verste hoek in: 1-0.

Gelukkig voor Gent staat er geen VAR-busje op de parking in de Conference League: Bruno kwam uit buitenspelpositie.

Bruno knalt Gent op voorsprong kort na de rust: 1-0

Gentse renaissance na de rust

Het hek was van de dam en de blauwe aanvalsgolven stapelden zich voorzichtig op. Vanhaezebrouck stuurde "the A-team" Depoitre, Bezoes en Tissoudali nog tussen de lijnen om de wedstrijd in zijn definitieve plooi te leggen.

Met succes: het ervaren triumviraat legde het kwaliteitsverschil met de Esten nog pijnlijk bloot. Vooral dribbelkont Tissoudali waande zich in een speeltuin de laatste 20 minuten.

Gent bibberde wel nog even in de slotminuut toen Owusu de bal in de grote rechthoek tegen zijn hand zag vliegen én doelman Roef nog even een knappe save uit zijn mouw moest toveren.

AA Gent sleepte de overwinning zo - zonder glans - uit de brand. Onze landgenoten mogen vooruitkijken naar de knock-outfase van de Conference League. Flora moet noodgedwongen terugkijken op een erbarmelijke week: het liep op enkele dagen tijd zowel de titel als de Europese overwintering mis.

Doelman Roef redt de meubelen in het slot

Vanhaezebrouck: "Was een duidelijk buitenspeldoelpunt, maar ben blij dat hij telt"

“We hadden de wedstrijd onder controle en gaven weinig weg, de focus vanachter was aanwezig. Kijk maar naar ons sluitstuk: Roef heeft vandaag bewezen dat hij er klaar voor is."

"Maar in het begin waren we zelf niet gevaarlijk genoeg. Enkel op het einde mét de wisselspelers doorboorden we gemakkelijker hun defensie. Ik kan niet wildenthousiast zijn over de basiself. Ondanks hun wilskracht, was het te weinig “net niet”.“

"We hebben duidelijk gescoord uit buitenspelpositie. Zo zie je maar, de rest van onze resem kansen hebben we zelf de nek omgewrongen. Dus ik ben blij dat dat doelpunt doorging.”

“We hebben deze poulefase de kleintjes niet onderschat en tegen de grotere ploeg Partizan waren we twee keer de betere. We zijn dus tevreden met ons parcours. De volgende ronde  zal waarschijnlijk in een drukke maand maart liggen, maar we gaan vol voor dit kampioenschap.”

Castro-Montes: "Mooie cijfers deze campagne, en het had zelfs meer kunnen zijn"

"Het was belangrijk om toch die drie punten te pakken. De eerste plaats delen met Partizan wilden we absoluut vermijden. We wilden laten zien dat we de sterkte van deze poule waren.”

“Vandaag hebben er veel jongens een kans gekregen van de coach. Dan is het soms moeilijker om terug te vallen op automatismen. Maar dat mocht geen excuus zijn voor vanavond. Het was belangrijk dat we de overwinning over de streep trokken en dat hebben we gedaan. Nu proberen we zo lang mogelijk om dit elan door te gaan.”

“13 op 18 zijn mooie cijfers om deze campagne af te sluiten. Ik denk wel dat we eigenlijk nog meer punten konden sprokkelen. We hadden - na vorig jaar - iets recht te zetten in Europa. Ik kijk uit naar de volgende ronde.”

20:35

EINDE

Gent doet wat het moet doen en sleept de overwinning vandaag in de wacht. Zonder glans. In een wedstrijd met twee gezichten, mogen onze landgenoten vooral de tweede helft onthouden. Op naar de knock-outfase!

20:33

20:31

Penalty?

Dit had een penalty moeten zijn. Owusu krijgt in de slotminuut nog een bal tegen zijn hand. Gelukkig piept de scheidsrechter van niets.

20:29

The Roef is on fire

Veel werk heeft Roef vanavond niet gehad, maar nu houdt hij zijn ploeg wel knap recht. De Gentse doelman zweeft naar een verschroeiende trap van Lilander. De blauwhemden halen opgelucht adem.

20:29

De zege lijkt in zicht voor onze landgenoten. De ervaren invallers leggen de wedstrijd in hun plooi. Het verschil in kwaliteit tussen beide ploegen in nu nog groter. Een aanval in elkaar knutselen lukt de bezoekers niet.

20:22

Tissoudali breekt uit

Opeens duikt Tissoudali - na een mooi steekballetje van Odjidja - als een duiveltje uit een doosje op voor de goal van Flora. De Gentse dribbelkont probeert het vanuit een scherpe hoek, maar keeper Igonen staat goed opgesteld.

20:22

Gent is dicht bij de 2-0

20:14

Bijna 2-0!

Het verbeterde spel van Gent zorgt voor problemen in de defensie van Tallinn. Tissoudali komt knap vrij in de kleine rechthoek en legt de bal goed achteruit naar Bezoes. De invaller mikt naar de tweede paal, maar daar staat een withemd pal.

20:11

The A-team to the rescue

Vanhaezebrouck heeft genoeg gezien. Vooraf vertelde hij dat de nieuwe jongens kansen gingen krijgen om zich te bewijzen. Chakvetadze, Mboyo en in mindere mate Bruno zijn niet helemaal geslaagd in die opzet en moeten nu ook de strijd staken. Tissoudali, Depoitre en Bezoes  mogen nog 20 minuten tonen waarom ze de eerste keuze van de coach zijn.

20:09

Slaap Gentje slaap

De mannen van Vanhaezebrouck lijken even ingedommeld. Tot twee keer toe wordt Vassiljev weggestuurd in de rug van de blauwe defensie. De 37-jarige moet het in de sprint wel telkens afleggen tegen de snellere verdedigers van Gent.

20:05

Gent lijkt de wedstrijd onder controle te hebben. Het houdt de bal meer en meer binnen de ploeg. De onmondigheid van Flora Tallinn in de tegenaanval helpt ook in die onderneming. De bezoekers voetbalden de tweede helft nog geen halve kans bij elkaar.