Lyon vloert Porto in eigen huis, gelijkmaker Mbemba afgekeurd in de extra tijd

1. 60' - Doelpunt - Lucas Paquetá (0 - 1)
    UEFA Europa League - speeldag 1 - 09/03/22 - 18:46
    60'
    Lucas Paquetá
    0 - 1
    60'

Lyon heeft de heenmatch van de 1/8e finales in de Europa League op het veld van Porto gewonnen dankzij een knal van goudhaantje Paqueta. De VAR speelde in positieve zin een hoofdrol in Porto. Jason Denayer zat na drie maanden blessureleed opnieuw op de bank bij Lyon, maar zonder te spelen.

Omdat donderdag ook Braga speelt in de Europa League moest Porto woensdag (voor het begin van de Champions League) al aan de bak. Anders waren onvoldoende politiediensten beschikbaar.

De eerste helft leverde geen doelpunten op, daarvoor was het wachten tot de tweede helft. Op het uur maakte Paqueta met een laag schot de 0-1. De assist kwam er volgens Porto na buitenspel, maar de VAR zorgde voor gerechtigheid.

Diezelfde Paqueta bleef een hoofdrol spelen. Hij raakte iets later de bal met de arm in het strafschopgebied. De Spaanse scheidsrechter gaf een strafschop, maar de VAR wees hem er op dat de bal eerst tegen het lichaam van Paqueta ging en dan pas tegen de arm. Toch geen penalty dus.

Nog een derde keer speelde de VAR een hoofdrol. In de 95e minuut kopte verdediger Mbemba (ex-Anderlecht) de 1-1 tegen het net, maar de Congolees stond buitenspel en ook dat was niet aan het oog van de VAR ontgaan.

De ploeg van Sergio Conceiçao heeft nog werk in de terugmatch.

Frankfurt wint op het veld van Betis: 1-2

Tegelijkertijd stond ook de eerste ontmoeting tussen Real Betis en Eintracht Frankfurt op het programma (omdat FC Sevilla morgen ook speelt).

Frankfurt maakte de beste start met een goal van Filip Kostic na 14 minuten. De Spaanse gastheer hing op het halfuur de bordjes in evenwicht via Nabil Fekir. Toch was het vrijwel meteen opnieuw op achtervolgen aangewezen na de 1-2 van voormalig STVV-aanvaller Daichi Kamada.

Rafael Borre kreeg na dik 50 minuten een uitgelezen mogelijkheid om de marge te verdubbelen, maar hij faalde van op de penaltystip. Zo blijft er hoop voor Betis voor de terugmatch.