Ga naar de inhoud
Antwerp geeft een vroege voorsprong niet meer uit handen.

Antwerp wuift Europa uit met alsnog een zege in de groepsfase

 do 9 december 2021 20:37
    1. 88' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Alhassan Yusuf
    UEFA Europa League - speeldag 6 - 09/12/21 - 18:47

    Antwerp heeft zijn treurige Europese seizoen toch wat meer kleur gegeven met een ultieme zege tegen Olympiakos. Balikwisha scoorde al vroeg het enige doelpunt uit de match. Antwerp wist al voor de match dat het uitgeschakeld was.

    Antwerp - Olympiakos in een notendop:

    • Sleutelmoment: Na amper 7 minuten brengt Balikwisha Antwerp al voorsprong met een heerlijke krul. Een voorsprong die - mede dankzij een slap Olympiakos - nooit meer in gevaar komt.

     

    • Man van de Match: Hoewel Olympiakos-doelman Tomas Vaclik zijn ploeg meerdere keren recht hield, kiezen we toch voor een speler uit het winnende kamp. Michel Ange Balikwisha deed de Griekse alarmbellen door zijn slingerbewegingen meerdere keren afgaan en scoorde vanavond ook zijn eerste doelpunt in Antwerpse loondienst.

     

    • Opvallend: Van de laatste vijf bezoekjes die Olympiakos aan ons land bracht, kon de Griekse recordkampioen er amper eentje winnen. Ons Belgenlandje is dus verre van een droombestemming voor de Grieken.

    Bekijk het verslag:

    Balikwisha wijst Antwerp met penseelstreek de weg

    Hoewel er voor Antwerp niets meer op het spel stond vanavond, wilde The Great Old zijn Europees avontuur toch nog met een zege afsluiten. Zonder sterkhouders Nainggolan, Frey en Samatta begon de thuisploeg dan ook voortvarend aan de partij.

    Recordaankoop Balikwisha sneed vanop zijn linkerflank naar binnen en krulde de openingstreffer via Cisse heerlijk voorbij Vaclik. Zijn eerste doelpunt in Antwerpse loondienst was er meteen eentje dat kon tellen.

    Olympiakos maakte mits een overwinning nog kans op groepswinst, maar het was Antwerp die de openingsfase helemaal voor zijn rekening nam. Gerkens devieerde een hoekschop slim aan de eerste paal, maar trof de vuisten van Vaclik.

    De Grieken snakten naar adem en mochten niet veel later blij zijn dat doelman Vaclik als enige wel op de afspraak was. Na een vlotte combinatie belandde de bal met een gelukje bij Benson, die de 2-0  door een knappe voetreflex nog uiteen zag spatten.

    Balikwisha schildert knap Antwerp op 1-0

    The Great Old eindigt Europese campagne met positieve noot

    De bezoekers begonnen met 3 paar frisse benen aan de 2e helft, maar van beterschap was er geen sprake. Op het uur mochten de Grieken zelfs opnieuw Vaclik bedanken toen de Tsjech een poging van - opnieuw - Balikwisha uit zijn korte hoek ranselde.

    Olympiakos schopte geen deuk in een pakje boter, maar de thuisploeg vertikte het om de wedstrijd helemaal dood te maken. Benson viseerde á la Robben eerst de verste paal, waarna invaller Yusuf kort voor het einde de korte hoek verkoos. Twee keer vertikte Vaclik zich om te draaien.

    Met de toegevoegde tijd in zicht, doemde ook het Europese spook van Antwerp opnieuw even op. Maar een laat tegendoelpunt viel er deze keer niet meer voor de thuisploeg.

    Met de 1-0-zege sluit Antwerp zijn Europese campagne toch nog met een mooie noot af. Al zal er met 5 punten en een laatste plaats toch veel meer in voor de manschappen van Brian Priske.

    De Laet: "Blij dat we toch nog met een zege afsluiten"

    Brian Priske: " Ik vond het een heel goede wedstrijd van onze kant, zowel offensief als defensief. De overwinning was belangrijk vandaag en ze was ook verdiend."

    "Ik ben heel tevreden met mijn spelers. We wisten dat we in een lastige groep zaten, maar achteraf bekeken, zat er toch wel meer in.  Nu moeten we gewoon alles op de competitie zetten."

     

    Ritchie De Laet: "Dit is een verdiende overwinning, eigenlijk een die we al veel vroegen hadden moeten boeken in de Europa League. Deze keer geven we onze voorsprong ook niet weg op het einde. Als de wedstrijden in deze competitie 5 minuten korter waren, hadden we misschien kunnen meedoen bovenaan."

    "Er stonden vandaag ook enkele nieuwe namen op het veld en zij hebben vandaag ook getoond dat ze misschien wel verdienen om te spelen tijdens het weekend. Het is teleurstellend dat we zijn uitgeschakeld, maar ik ben blij voor de groep dat we onze campagne toch nog met een zege hebben afgesloten."

    Priske: "Niet altijd gekregen wat we verdienden"

    De Laet: "Een zege die we al eerder hadden moeten krijgen"

    Fase per fase

    20:37

    EINDE

    Op de laatste speeldag boekt Antwerp dan toch zijn eerste zege in groep D. The Great Old klom vroeg op voorsprong via Balikwisha en kwam vervolgens nooit echt meer in de problemen tegen een mak Olympiakos. Eindverdict: 1-0.

    90+4' tweede helft
    46' tweede helft
    20:34

    extra time

    Antwerp moet nog 3 minuten overleven. Komt er nog een kans voor de Grieken?

    20:33

    Yusuf stuit op Vaclik

    Ei zo na maakt Yusuf het op de tegenaanval helemaal af. Na een knappe individuele actie mikt hij de bal richting de korte hoek, maar alweer staat Vaclik op de goede plaats.

    20:30

    Applauswissel voor Balikwisha

    Na een sterke partij ontvangt Balikwisha een open doekje van het publiek terwijl hij naar de zijlijn wandelt. De Belg wordt vervangen door Yusuf.

    20:28

    Olympiakos probeert de druk nu toch te verhogen, waardoor Antwerp ruimte krijgt op de tegenaanval. Voorlopig kan The Great Old nog niet profiteren. Geven ze de zege opnieuw weg in het slot?

    20:23

    Aly Samatta kan nu al van een geslaagde invalbeurt spreken en zorgt continu voor gevaar. De Tanzaniaan houdt twee man aan de praat en bedient dan Balikwisha aan de 2e paal. De aanvaller timet zijn kopbal iets te laat, waardoor Vaclik de bal simpel kan plukken.

    20:22

    Opnieuw Vaclik

    Frey kan vanuit buitenspel toch nog op Vaclik afstormen. De Zwitser gaat voor eigen succes, maar mikt zijn poging veel te centraal.

    20:20

    Met nog een kwartier te spelen, moet Olympiakos toch dringend beter beginnen spelen om Antwerp nog in verlegenheid te brengen. Hebben de Grieken nog iets achter de hand?

    20:17

    Grof geschut: enter Frey en Samatta

    Brian Priske voelt dat er nog een tweede doelpuntje in zit en gooit Samatta en Frey in de strijd. Trekt Antwerp met zijn twee goaltjesdieven de wedstrijd helemaal over de streep?

    20:16
    20:15

    Balikwisha en Benson lijken er nog zin in te hebben. De eerste houdt zijn mannetje goed aan de praat en vindt vervolgens zijn maatje aan de overkant. Benson probeert het in een tijd, maar kraakt zijn schot volledig.

    20:12

    Benson à la Robben

    Benson pakt nog eens uit met een snedige versnelling vanop zijn rechterflank en viseert vervolgens de verste hoek. Een actie waar Arjen Robben vol trots zou naar kijken. Alleen de afwerking laat nog wat aan de wensen over.

    20:09

    We blijven toch een beetje op onze honger zitten in deze tweede helft, zeker wat Olympiakos betreft. Op enkele flauwe afstandsschoten na, kan de Griekse recordkampioen geen enkele zuivere kans bij elkaar voetballen.

    20:05

    Vaclik ontzegt Balikwisha zijn tweede

    Balikwisha wordt nog eens aangespeeld in de zestien en kapt dan Vrousai kinderlijk uit. De jonge Belg probeert Vaclik in de korte hoek te grazen te nemen, maar opnieuw grijpt de Tsjech goed in.

    20:02

    Het tempo ligt stukken lager dan in de eerste helft. Benson probeert nog eens een bal in de zestien de droppen, maar ziet zijn voorzet over het doel van Vaclik waaien.