52'
3 - 1

Union is goed begonnen aan de Champions' play-off. De competitieleider weerstond de druk van een derby en van de winst van Club Brugge eerder op de dag. Anderlecht bekwam niet van twee vroege tegengoals.

Union - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Bij het begin van de tweede helft leek de match nog alle kanten uit te kunnen, maar de 3-1 van Mitoma betekende de doodsteek voor Anderlecht.

• Man van de match: Topschutter Undav stond vandaag eens niet zelf aan het kanon, maar had met drie assists wel een zeer groot aandeel in de overwinning van Union.

• Opvallend: Club had Union flink onder druk gezet met een zege tegen Antwerp, maar bij Union was er geen spatje stress te bespeuren. Dat belooft voor het vervolg van de play-offs.

• Het cijfer: Anderlecht ondernam in de hele tweede helft welgeteld één doelpoging: een vrije trap van Refaelov die over de kooi van Moris vloog.

Union legt met kanonstart basis voor verdiende zege

Union schoot verschroeiend uit de startblokken in de derby. Na amper twee minuten legde Nieuwkoop de bal in het mandje, nog eens tien minuten later strafte het dodelijke duo Undav-Vanzeir balverlies bij paars-wit genadeloos af: 2-0 nog voor het kwartier.

Anderlecht leek een vogel voor de kat tegen een enthousiast Union, maar knokte zich als bij wonder toch weer in de wedstrijd. Cullen stond op de juiste plaats om een aanval van Zirkzee en Kouamé af te ronden.

Union was even van slag en slikte bijna ook nog de gelijkmaker, doelman Moris hield met een dubbele redding de voorsprong van de thuisploeg vast tot aan het rustsignaal.

Anderlecht begon vol goede moed aan de tweede helft, maar liep opnieuw snel in het mes van Union. Undav ontdeed zich simpel van Cullen en bood de vrijstaande Mitoma de 3-1 aan.

Dat derde tegendoelpunt was er te veel aan voor Anderlecht, dat geen vuist meer kon maken en zelfs nog een paar keer aan de 4-1 ontsnapte. Op de tribunes had het thuispubliek het overwinningsfeestje intussen al ingezet. Union is uitstekend aan de play-offs begonnen, Club is gewaarschuwd.

Strenge Van Crombrugge: "Te lateraal, te gezapig"

Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht): "Het was vandaag gewoon niet goed genoeg. Onze start was weer heel slap. We worden al na 2 minuten bij een snel genomen vrije trap op achterstand gezet. Als dat het op het einde van een wedstrijd gebeurt, als iedereen moe is, kan ik dat nog begrijpen, maar in het begin van de match mag dat niet gebeuren."

"Er was weinig doorkomen aan, maar dat lag vooral aan onszelf. Er was heel weinig verticaliteit, weinig ‘Sturm und Drang’ naar voren. Het was te lateraal en te gezapig. Daar kun je een goede organisatie als die van Union niet mee uit verband spelen."

"Als je die zware teleurstelling van de bekerfinale hebt verwerkt, probeer je met goede moed de volgende wedstrijd aan te vatten. Maar dat moet je wel doen met scherpte. Als je dan zo’n start neemt als vandaag, is dat gewoon in je eigen voet schieten."

Vanzeir: "Combinatie van team spirit en goed voetbal"

Dante Vanzeir (Union): "Dit is een antwoord op de vele vragen of Union het wel zou aankunnen in de play-offs. We hebben nu een eerste goeie stap gezet. Het is nog lang niet voorbij, dus we moeten doorgaan op dit elan. Maar een goede start, dat is half gewonnen."

"Wij hebben nooit getwijfeld aan onze ploeg en zijn altijd blijven geloven. Dit is weer een nieuw avontuur, een nieuwe challenge. Wij zijn zo gebrand op die nieuwe challenges dat we voor iedere bal door het vuur gaan. Vandaag heeft die team spirit, gecombineerd met goed voetbal, ons de overwinning bezorgd."

"We doen nu een goede zaak door Anderlecht op een serieuze afstand te zetten. Maar de play-offs zijn zo onvoorspelbaar. De matchen tegen Club Brugge zullen de belangrijkste worden. Daar kijken we zeker naar uit."

90+7'

Union begint met een stevig statement aan de play-offs! Het klopt Anderlecht met 3-1 en herstelt de driepuntenkloof met Club Brugge. Het gevecht om de titel wordt een tweestrijd tussen Union en Club.

90+6'
90+4'

Feest op de tribunes

De thuissupporters steken nog een tandje bij. Wat een geweldige sfeer!

90+2'

90+2'
90+1'
90'

Ook in de tweede helft hadden we een lange VAR-interventie en dus komen er ook nu 5 minuten bij.

86'

Niets doet vermoeden dat Anderlecht nog een spectaculaire remonte kan inzetten. Union heeft het onder controle.

Peter Vandenbempt op Radio 1
84'
83'

De wedstrijd kabbelt naar het einde. Kompany brengt nog Olsson en Ait El Hadj in de ploeg, maar het vuur is al lang gedoofd bij Anderlecht.

75'

Anderlecht geeft een geslagen indruk. Als paars-wit nog titelambities had, mag het die eigenlijk nu al opbergen. De kloof met Union bedraagt straks 10 punten.

74'

Open doekje voor Vanzeir

Dante Vanzeir mag onder luid applaus gaan rusten, Lapoussin neemt zijn plaats in.