Jupiler Pro League - speeldag 26 - 06/02/22 - 21:01
47'
Kristian Thorstvedt
47'
2 - 0

Dankzij een goal voor en een goal na de rust heeft Racing Genk de maat genomen van Zulte Waregem. Genk komt zo op 10 punten van de top vier, maar heeft wel nog altijd twee inhaalmatchen te goed.

Racing Genk - Zulte Waregem in een notendop:

• Sleutelmoment: Kort na de rust laat Zulte Waregem zich te makkelijk in de luren leggen. Thorstvedt mag rustig om zich heen kijken aan het halve maantje en maakt er met een knap afstandsschot 2-0 van. Genk geeft het na die droomstart niet meer uit handen.

• Man van de match: Luca Oyen bedankte voor zijn basisplaats met een sterke prestatie. De 18-jarige middenvelder lag met een knappe actie aan de basis van de 1-0, bracht met zijn vista en snelheid schwung in het Genkse spel en profileerde zich ook met goede corners.

• Opvallend: Genk kan eindelijk nog eens de nul houden. Dat was in de voorbije 14 (!) wedstrijden slechts 1 keer gelukt. In totaal zit Genk nu aan 5 clean sheets dit seizoen.

• Onderlinge duels: Zulte Waregem heeft de voorbije 2 jaar weinig plezier beleefd aan de confrontaties met Genk. Vijf competitieduels leverden evenveel nederlagen op voor Essevee. Het kon voor het laatst punten rapen tegen Genk op 10 augustus 2019. Bjordal en Berahino zorgden toen voor een 0-2-zege.

Bekijk de goals uit Genk - Zulte Waregem (2-0)

Govea helpt Genk aan verdiende voorsprong

Ito en Bongonda op de bank en in totaal liefst 7 wissels in de basis. Het was een flink gewijzigd Genk dat 2 weken na de zure nederlaag tegen Union eindelijk nog eens aan de bak moest. Voor Genk was het na 2 uitgestelde wedstrijden even zoeken naar het goede ritme, maar gaandeweg trok de thuisploeg het laken naar zich toe.

Op het kwartier opende Onuachu de score na een knappe borstcontrole, maar de goal werd afgekeurd voor een wel zeer lichte duw in de rug van Seck. Op het halfuur zat het de Gouden Schoen opnieuw niet mee. Oyen schilderde een hoekschop perfect op het hoofd van de spits, maar die zag zijn kopbal op de paal stranden.

Onuachu bleef het proberen. In de draai op aangeven van Paintsil. Rakelings voorlangs. Pech voor Genk dus, maar tien minuten voor de rust zat het de thuisploeg ook eens mee. Oyen ontbond zijn duivels op links en zijn lage voorzet werd door Govea ongelukkig in eigen doel gewerkt.

Zulte Waregem kwam er niet aan te pas en ontsnapte kort voor de rust aan de 2-0. Thorstvedt pakte van dichtbij uit met een knappe volley, Bossut hield de bezoekers met een al even knappe reflex in de wedstrijd.

Hubert trekt de arm van Onuachu bijna uit de kom

Thorstvedt legt match snel in beslissende plooi

Kort na de rust probeerde Thorstvedt het opnieuw. Dit keer niet van dichtbij, maar met een schot vanaf het halve maantje. Bossut had nu geen verhaal: 2-0 en een droomstart voor Genk in de tweede helft.

Het Genkse broodje was gebakken. Pas in de slotfase gaf Zulte Waregem nog wat tegengas. Vandevoordt moest zijn kunnen tonen op afstandsschoten van Seck en Kutesa en was ook op de afspraak toen Gano van dichtbij uithaalde.

Zulte Waregem blijft door de nieuwe nederlaag in de gevarenzone hangen. De inhaalwedstrijd van woensdag tegen degradatieconcurrent KV Oostende neemt alleen maar toe in belang. Genk mag op zijn beurt, met nog 2 inhaalwedstrijden voor de boeg, blijven dromen van de top 4.

Technisch kunststukje van Bongonda

“Die tweede goal mag nooit vallen”

• Bernd Storck (trainer Racing Genk): “Het was geen makkelijke wedstrijd, maar mijn team heeft het goed gedaan. We hadden de match onder controle en maakten mooie goals. Ik ben ook tevreden over onze manier van spelen. We hebben de ruimtes goed benut. Na een uur zijn we onze organisatie een beetje kwijtgespeeld, daar moeten we nog aan werken. Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden. Deze drie punten geven ons vertrouwen voor de volgende wedstrijd van woensdag.”

• Timmy Simons (trainer Zulte Waregem): “We hadden het plan om in de tweede helft iets meer druk te zetten. Als je zo snel een tweede doelpunt slikt, wordt het natuurlijk heel lastig. Maar al bij al hadden we na de rust toch aardig wat controle. Met meer balbezit en een aantal kansen. Genk maakte ook een paar foutjes, maar daar hebben we te weinig van kunnen profiteren om echt terug in de wedstrijd te komen. We hebben lang de nul kunnen houden, tot die owngoal. Dat is jammer, want veel uitgespeelde kansen waren er niet. Wij hebben in de eerste helft ook te weinig dreiging ontwikkeld, maar dat lukte beter in de tweede helft. Die tweede goal mag gewoon nooit vallen en dan blijf je in die wedstrijd.”

90+4'

Na 2 weken zonder wedstrijd pikt Racing Genk de draad weer op met een thuiszege tegen Zulte Waregem. Na een owngoal van Govea in de eerste helft besliste Thorstvedt kort na de rust de wedstrijd. Zulte Waregem blijft door de nederlaag in de degradatiezone hangen, de inhaalwedstrijd van komende woensdag tegen concurrent KV Oostende wordt nu bijzonder belangrijk.

90+3' tweede helft
90+2'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
90+1'

88'

Ito wil heel graag, dat is sinds zijn invalbeurt wel erg duidelijk. Maar voorlopig zijn de acties van de Japanner weinig succesvol. Het zal Storck wellicht worst wezen, hij ziet zijn team steeds dichter bij de zege sluipen.

84'

Gano net niet

Opnieuw een kans voor de bezoekers. Seck brengt de bal hoog voor doel. Gano haalt na een borstcontrole van dichtbij uit, maar zijn schot wordt nog afgeblokt door Vandevoordt. De nieuwe corner levert niks op.

82'
81'

Vandevoordt laat zijn kunnen zien

Zulte Waregem heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven. Fadera kan centraal oprukken en haalt van net buiten de zestien stevig uit. Vandevoordt werkt de bal met een knappe redding in hoekschop. Die levert niks op.

78'

Seck stelt Vandevoordt op de proef

Bij Genk werken ze de bal niet goed weg en Seck waagt zijn kans op de afvallende bal. Geen onaardig afstandsschot, maar Vandevoordt gaat goed plat.

75'

Het werk is gedaan voor Onuachu en ook Oyen mag na een sterke wedstrijd naar de kant bij Genk. Bongonda en nieuwkomer Ouattara zijn de vervangers. Bij Zulte Waregem komt Fadera in de ploeg voor Hubert.

69'

Zulte Waregem eist het balbezit nu op, Genk moet achteruit. Zit er nog wat in voor de bezoekers of slaat Genk straks genadeloos toe op de counter?

68'

De Neve laat zich opmerken

De Neve heeft zijn entree niet gemist. De invaller pakt uit met een knappe dribbel en haalt uit, maar zijn schot gaat wel nog een eind naast. Bij Genk is Ito intussen in de ploeg gekomen voor Paintsil.

66'
65'

Mistasten Vandevoordt

Vandevoordt doet de Genkse supporters even bibberen. De doelman verkijkt zich op een hoge bal van de pas ingevallen De Neve. Gelukkig voor Genk kan Gano niet profiteren, hij kopt de bal in de handen van de doelman.

63'

Dubbele wissel

Bij Zulte Waregem grijpen ze in met een dubbele wissel. Christensen en De Neve worden in de ploeg gedropt. Voor Kutesa en de onfortuinlijke Govea zit de wedstrijd erop.