1. 38' - Doelpunt strafschop - Alex Millán (0 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 9 - 26/09/21 - 16:00
Alex Millán
0 - 1
Alex Millán
38'

Gent heeft een broodnodige zege geboekt tegen Cercle Brugge. Het zag er slecht uit bij de rust, maar De Sart en invaller Lemajic veegden de achterstand weg: 2-1. Met de zege laat Gent Cercle onderin achter. Hein Vanhaezebrouck strooide na afloop met lof voor de Gentse supporters. "Zij waren echt de 12e man en hebben ons naar voren gepusht."

AA Gent - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Op het uur krijgt Denkey een uitgelezen kans om Cercle op een 0-2-voorsprong te brengen, maar hij laat ze onbenut. Amper 4 minuten later treft De Sart wél raak aan de overkant, het startsein voor de ommekeer.

• Man van de match: Darko Lemajic bewees weer zijn waarde voor AA Gent. Hij mocht pas in het laatste halfuur meedoen, maar dat volstond om de winning goal te maken. Niet zijn eerste beslissende goal voor Gent, ook Europees tegen Flora Tallinn maakte hij vorige week al het verschil.

• Opvallend: Gent boekt zijn 5e opeenvolgende thuisoverwinning tegen Cercle. Het is al van 25 oktober 2013 geleden dat Cercle nog eens een punt kon rapen in Gent. De laatste zege van Cercle in Gent is al ruim 10 jaar geleden.

Bekijk de goals uit Gent - Cercle Brugge (2-1)

Operi duwt Gent dieper in de miserie

Terwijl in Leuven de finale van het WK wielrennen in alle hevigheid losbarstte, moesten Gent en Cercle aan de bak in de Ghelamco Arena. Onbegrijpelijk vond Hein Vanhaezebrouck, maar zijn team begon wel gefocust en gretig aan de match. Toch ontsnapte de thuisploeg aan een vroege tegengoal, een kopbal van Utkus op een hoekschop strandde op de paal.

Op het kwartier stond het doelkader opnieuw een goal in weg, dit keer voor Gent. Al was het toch vooral een stevige misser van Bayo. Na een hoekschop viel de bal voor zijn voeten, maar van dichtbij mikte hij in één tijd op de lat.

De meeste dreiging bleef van de thuisploeg komen. Didillon moest zijn kunnen tonen op een vrije trap van Operi en hield ook Tsjakvetadze met een knappe redding van de openingsgoal. Die viel kort voor de rust aan de overkant. Operi haalde Da Silva Lopes onderuit in de zestien en Millan bracht Cercle vanaf de penaltystip op voorsprong.

Denkey hoeft de bal maar binnen te tikken, maar mikt onbegrijpelijk naast

Invaller Lemajic maakt het verschil

Het thuispubliek liet zijn ongenoegen horen bij het rust en ook bij de start van de tweede helft klonk er gemor. Gent kreeg de motor niet op gang en ontsnapte rond het uur aan de 0-2. Operi liet zich in de wind zetten door Vitinho en met een strakke voorzet bood die Denkey een reuzenkans aan, maar de aanvaller liet ze onbegrijpelijk liggen.

Een misser die enkele minuten later nog pijnlijker werd voor Cercle toen de bezoekers ook achteraan onzorgvuldig waren. Kanouté ging de mist in, De Sart bedankte en liet Didillon kansloos achter met een stevige pegel.

Gent rook plots bloed en amper 10 minuten na de gelijkmaker zette de thuisploeg de scheve situatie helemaal recht. Tsjakvetadze vond het hoofd van Lemajic en de invaller kopte Gent van dichtbij op voorsprong.

Cercle reageerde meteen, maar had opnieuw pech toen een poging van Vanhoutte uiteenspatte op de paal. Ook Deman kreeg op aangeven van Denkey nog een uitstekende kans, maar Bolat hield de 3 punten in de Ghelamco Arena. Gent knoopt zo na een 1 op 9 weer aan met de zege, Cercle blijft onderaan bengelen met 8 op 27.

Misverstand tussen Bolat en Lemajic zorgt nog even voor nervositeit in de extra tijd

Vanderhaeghe: "We hebben van onszelf verloren"

• Yves Vanderhaeghe (trainer Cercle Brugge): We hebben van onszelf verloren. De betere kansen waren voor ons, we hadden op 0-2 moeten komen. Dan trapt iemand twee keer bijna naast de bal en komt de bal in de voeten van De Sart. We weten dat die een goed afstandsschot heeft. Elke fout wordt genadeloos afgestraft bij ons. Bij de 2-1 was er opnieuw geen dekking aan de tweede paal. Eén kopstoot binnen de palen en het is elke keer doelpunt. We hadden daarna nog genoeg kansen om op gelijke hoogte te komen, maar we hebben van onszelf verloren. We verdienden meer, maar we worden elke keer met de neus op de feiten gedrukt door de kleine foutjes. Ik verwijt het mijn spelers dat ze te weinig geprobeerd hebben om zelf te voetballen. We hebben Gent doen afzien in de eerste helft, maar in de tweede helft toonden we te weinig initiatief. Als je ziet hoe we na de 2-1 weer wakker schoten, dan weet je dat er vandaag veel meer in zat.”

• Hein Vanhaezebrouck (trainer AA Gent): “Het was niet goed, zeker niet in de eerste helft. Het was dramatisch. Ik heb tijdens de rust mijn zegje gedaan en ik ga het daarbij houden. We hebben wel een reactie getoond, de invallers hebben iets bijgebracht. Ik had ook een moeilijke match verwacht, maar niet dat we zo matig zouden acteren. Maar de reactie in de tweede helft was goed. Het publiek was ook geweldig, ze hebben zich achter hun ploeg gezet en ons naar voren gepusht. Daaraan zie je toch dat Gent een voetbalstad is. Er zat hier heel veel volk op een moment dat het WK wielrennen werd gereden. We moeten onze supporters bedanken, zij waren echt de 12e man vandaag. Ze hebben een paar keer gefloten aan de rust, absoluut terecht. Ik had willen mee fluiten. Ik moet ook de spelers feliciteren. Niet alleen de invallers, maar ook de spelers die zich na de rust herpakt hebben.”

90+3'

Het ging niet zonder slag of stoot, maar Gent weet na een 1 op 9 wel weer wat winnen is. Het keert een 0-1-achterstand tegen Cercle om in een 2-1-zege dankzij De Sart en invaller Lemajic.

90+2'
90+1'

Nog 3 minuten

We voegen nog 3 extra minuten aan deze wedstrijd toe. Kan Cercle daarin nog voor gevaar zorgen?

90+1'

90'

Denkey stuit op Bolat

Cercle kan nog eens een prik uitdelen op een hoekschop. Denkey kan koppen, de redding van Bolat oogt spectaculairder dan ze is.

88'

Cercle zet nog alles op alles om een punt uit de brand te slepen. De buit is nog niet binnen voor Gent.

82'

Deman niet voorbij Bolat

Deman staat amper op het veld of hij zorgt al voor gevaar. Op aangeven van Denkey komt hij alleen voor Bolat. Maar die is goed uitgekomen en voorkomt de gelijkmaker van de bezoekers.

79'

Vanderhaeghe grijpt in met 3 frisse krachten. Kunnen Matondo, Van der Bruggen en Deman Cercle nog behoeden voor een nieuwe nederlaag?

76'

Vanhoutte op de paal!

Daar is al meteen de reactie van Cercle! Da Silva Lopes stuurt Vanhoutte in het straatje en die mikt hard op de paal. Opnieuw pech voor de bezoekers.

74'
73'

Lemajic brengt Gent op voorsprong!

Gent zet de scheve situatie helemaal recht na een knappe aanval. Tsjakvetadze schildert de bal op het hoofd van Lemajic en die geeft Didillon van dichtbij het nakijken.

72'

Gevaarlijke vrije trap van Kanouté

Met een gele kaart voor De Sart zitten we al aan 7 stuks in deze wedstrijd. Cercle mag het nog eens proberen op een vrije trap. Kanouté waagt zijn kans, zijn schot gaat nipt naast.

67'

De Sart zorgt opnieuw voor gevaar. Hij neemt de vrije trap na de overtreding van Kanouté voor zijn rekening en krult de bal niet zo gek ver naast.

66'

Kanouté is niet aan zijn beste minuten bezig. Hij had al boter op het hoofd bij de gelijkmaker en pakt nu ook nog geel voor een overtreding op Bezoes. Die heeft even verzorging nodig.