Ga naar de inhoud
Genk boekt het tweede plaatsje in de bekerfinale.

10 Genk-spelers houden Anderlecht uit de bekerfinale

 zo 14 maart 2021 22:37
  1. 18' - Doelpunt - Paul Onuachu (0 - 1)
  1. 60' - Own goal - Matt Miazga (0 - 2)
  2. 90+3' - Geel - Matt Miazga
Croky Cup - speeldag 1 - 14/03/21 - 20:45
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
18'
Paul Onuachu
0 - 1
Paul Onuachu
18'
60'
Matt Miazga
0 - 2
Matt Miazga
60'

Racing Genk speelt volgende maand de bekerfinale tegen Standard. Het team ging in Anderlecht winnen met 1-2. Zelfs met z'n tienen hield Genk stand in het Astridpark. "Een paar momenten doen ons de das om", reageerde Anderlecht-coach Vincent Kompany.

Anderlecht - Genk kort samengevat

  • Sleutelmoment: In een stroeve wedstrijd zonder echte cupsfeer wordt het pas spannend wanneer Lucumi uitgesloten wordt. Ook al kwam Anderlecht niet meer tot kansen, toch gierden de zenuwen door de kelen.
  • Man van de Match: Een 19-jarige doelman mag je niet afrekenen op één misrekening. Maarten Vandevoordt zag er niet goed uit bij de 1-2, maar speelde voor de rest volwassen en onberispelijk.
  • Opvallend: In 2013 wipte Racing Genk Anderlecht ook al in de halve finales van de Beker van België, na een bizarre penaltyreeks. John van den Brom, toen RSCA-coach, zit deze keer op de juiste bank.

Bekijk het wedstrijdverslag:

Onvermijdelijke Onuachu zet Genk op voorsprong

Anderlecht en Genk pakten het in de openingsfase bijzonder omzichtig aan. Het voetbal van beide ploegen was doordrenkt met de vrees om een foutje te maken. Ito en Bongonda probeerden met een persoonlijke actie de bakens te verzetten, maar op die manier was er geen doorkomen aan.

 

Niet geheel verrassend was het topschutter Onuachu die de ban brak. Muñoz omzeilde de buitenspelval en zwiepte een voorzet voorbij Miazga naar de tweede paal, waar Onuachu de bal op een vreemde manier in doel wurmde. Een halve fausse queue of een geniale ingeving, dat zal de Nigeriaan zelf eens moeten uitleggen.

 

Zoetjesaan trok Anderlecht het laken meer naar zich toe, ook al omdat Genk dieper inzakte. Ait El Hadj wipte van dichtbij een kans op het dak van het doel en botste later op een uitstekende redding van Vandevoordt. Tussendoor kabbelde de wedstrijd voort, met na balverlies van Sambi nog een gehaaste knal van Onuachu.

De 3 goals uit Anderlecht - Genk (1-2)

Anderlecht mag nog een kwartiertje hopen

Kompany hoopte met Dauda in de plaats van Diaby meer daadkracht te brengen, maar Anderlecht bleef tandeloos aanvallen. Er was wel een VAR-moment na onvrijwillig handspel van Hrosovsky, al zou een strafschop daar erg streng geweest zijn.

 

Een zuinig Genk kreeg opnieuw hulp van Miazga. De Amerikaan maaide een voorzet van Bongonda onbeholpen in zijn eigen doel. De race leek gelopen, want ook een driedubbele wissel aan de kant van paars-wit bracht geen zoden aan de dijk. Tot Lucumi de ontsnappende Nmecha vloerde. Rood voor de Colombiaan en tot overmaat van ramp krulde Trebel de vrije trap binnen.

 

Alle hens aan dek bij de Limburgers dus, maar een stormloop van Anderlecht kwam er op geen enkel moment. Genk deed er alles aan om het ritme te breken. Ito vertolkte een hoofdrol door de bal telkens mee te nemen naar het hoekje. Van kansen voor de thuisploeg kwam niks meer in huis.

 

Genk mag dus voor de zesde keer in zijn geschiedenis naar de bekerfinale. De eerste vier werden gewonnen, de vijfde werd in 2018 verloren tegen... Standard. Voor Anderlecht kan het door deze uitschakeling opnieuw een zwart seizoen worden. Enkel de competitie blijft over, en daar wordt het knokken voor de play-offs.

Miazga gaat gruwelijk in de fout en tikt zelf de 0-2 voor Genk in doel

Lucumi krijgt rood en helpt Anderlecht zo aan de aansluitingstreffer: 1-2

Miazga en Thorstvedt krijgen het aan de stok net voor de rust

Kompany: "Paar momenten doen ons de das om"

Een nieuwe desillusie voor Vincent Kompany en Anderlecht. "De jongens zijn ontgoocheld. Dit was een wedstrijd waarin we zelf genoeg kansen hadden, genoeg momenten om het verschil te maken. Een wedstrijd ook waarin we weinig hebben weggegeven, buiten de momenten waar we het écht weggegeven hebben."

 

"De kansen van Genk beperkten zich eigenlijk tot afstandsschoten die niet gevaarlijk waren. We konden een ploeg met veel offensief geweld tot een minimum aantal kansen dwingen. Maar ja, de doelpunten die ze scoren, daarvoor moeten we niet te veel naar anderen kijken", foeterde Kompany op de foutjes achterin.

 

"We speelden tegen een goede, sterk ploeg van Genk. Op basis van de kansen die we gecreëerd hebben, ook open kansen één op één met de keeper, kan ik de jongens niet plotseling iets gaan verwijten. Ze hebben alles gegeven, maar het was niet genoeg om te winnen. Een paar momenten hebben ons de das omgedaan."

 

Het slotoffensief kwam niet van de grond. "De spelers stonden daar wel. We hadden acht spelers in de aanval en we probeerden een paar momenten uit te spelen. We waren wel in de gevaarlijke zone, ook met die bal naar Michajlitsjenko aan de tweede paal, alleen konden we die situaties niet afwerken."

 

Is dit nu de zwaarste klap voor Kompany? "Het is allemaal relatief. Een grotere ontgoocheling voor mij is als de jongens het gewoon niet brengen, qua intensiteit of wilskracht. Daar lag het vandaag niet aan. Wij hebben kansen gehad en zij niet al te veel, maar ze winnen. Dat is de samenvatting van de wedstrijd."

Van den Brom: "Gewonnen door initiatief te pakken"

Het was nagelbijten voor John van den Brom. "Als je 0-2 voorkomt op Anderlecht en zij maken de aansluitingstreffer uit een vrije trap, met als consequentie ook een rode kaart, dan kijk je op die klok en dan zie je nog minstens twintig minuten met een man minder..."

 

"Dan weet je dat het op fysiek aankomt. Ik heb altijd gezegd dat de jongens er fysiek hartstikke goed voorstaan en dat hebben ze vandaag weer laten zien", zei de coach van Genk. "Ik vind niet dat we daardoor gewonnen hebben. We hebben gewonnen door vanaf het begin van de wedstrijd het initiatief te pakken. Het heft in handen nemen, zoals we dat willen."

 

"Dat resulteert in een mooie goal en een lucky tweede goal, daar moeten we ook eerlijk in zijn. Dan zie je dat we gewoon een goed team hebben. Het is een absolute teamprestatie om de finale te halen. Je moet tegen Anderlecht strijd geven en dat hebben we op een heel mooie manier gedaan", sprak de Nederlander trots.

 

"We hebben twee keer verloren van Anderlecht, maar de belangrijkste wedstrijd die winnen we nu. We hebben ons doel bereikt: naar Brussel voor die finale. Daar hebben we naar toegeleefd vanuit een goede teamspirit."

 

Van den Brom deed het op bezoek bij zijn oude werkgever. "Als je ergens een finale wil halen, dan hier. Ik heb veel respect voor Anderlecht en Vincent en dat zal ik altijd blijven hebben. Wij zijn superblij en supertrots. Het is een mooie avond."

Heynen: "We hadden nog iets goed te maken tegen Anderlecht"

Bongonda: "We hebben afgezien in het slot"

Nmecha: "We mogen Miazga de schuld niet geven"

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+5'

Einde!

Genk speelt de bekerfinale tegen Standard! Na een goal van Onuachu en een owngoal van Miazga leek er geen vuiltje aan de lucht, maar door de rode kaart van Lucumi en de 1-2 van Trebel werd het nog prangend in het slot.

90+5'

Een paar rare acties van Cuesta en Vandevoordt zorgen nog voor onrust in de Genkse zestien meter.

90+3'
Anderlecht
90+2'

Waar blijven die kansen voor Anderlecht?

90+1'

extra time

90'

De tijd begint te dringen. Het is vrouwen en kinderen eerst bij Genk, dat massaal verdedigt. Anderlecht probeert wat het kan, maar vindt geen gaatje.

88'
87'

Bijna Michajlitsjenko

Nmecha gaat onder een hoge voorzet door. Aan de tweede paal komt Michajlitsjenko zonder bewaker aangestormd, maar hij kan zijn schoen niet tegen de bal zetten.

85'

Anderlecht slaagt er niet in om een verbeten Genk uit verband te spelen. Integendeel, het moet alle zeilen bijzetten om een counter af te breken.

83'

Genk houdt vol

Anderlecht is sinds de 1-2 van Trebel niet meer in de buurt van Vandevoordt geweest. De balvaste Ito koopt weer een pak tijd voor de bezoekers.

81'

Mukairu geeft een tik tegen de hakken van Arteaga. Dat kost hem geel en heel wat tijdverlies, want de Mexicaan blijft lang kronkelen op het gras.

80'

Sambi Lokonga draagt beide bandjes

79'

Het is nog geen stormloop van Anderlecht. Vlak voor de Genkse bank maakt Dessers zich klaar voor een invalbeurt.

77'

Genk heeft paars-wit zelf weer tot leven gewekt.

Peter Vandenbempt
76'
76'

Bij Genk nemen ze nu elke kans om tijd te winnen. De Limburgers moeten met z'n tienen een kwartier volhouden.

75'