Jupiler Pro League - speeldag 17 - 19/12/20 - 20:45
78'
Théo Bongonda
78'
2 - 0

Na de nederlaag tegen Anderlecht en de uitgestelde match tegen Eupen heeft Racing Genk zichzelf opnieuw op een overwinning getrakteerd. Het won zaterdagavond met 2-0 van Kortrijk, de 5e thuiszege op een rij voor Genk. Bij Kortrijk baalde Yves Vanderhaeghe over de gemiste start: "We waren toeschouwers bij die vroege goal".

Racing Genk - Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Ondanks het overwicht blijft het bij een krappe 1-0-voorsprong toch spannend voor Racing Genk. Pas in de slotfase neemt Bongonda de twijfels weg met een knappe vrije trap. Kortrijk beseft dan dat het kalf verdronken is.
  • Man van de match: Théo Bongonda maakte het verschil in de tweede helft. Hij bood Onuachu een uitstekende kans op de 2-0 aan, dwong tot twee keer toe een vrije trap op een interessante plek af en knalde er daarvan zelf ééntje in doel. Zijn 11e treffer al dit seizoen.
  • Opvallend: Je zal dit seizoen maar als tegenstander naar de Luminus Arena moeten. Genk boekte vanavond zijn 5e thuiszege op een rij. Slechts 3 ploegen konden dit seizoen iets rapen in Genk. Club Brugge won er, OH Leuven en KV Oostende graaiden er een punt mee.

Bekijk de goals uit Genk - Kortrijk (2-0)

Arteaga bezorgt Genk al in de openingsminuut droomstart

Racing Genk moest reageren na de nederlaag bij Anderlecht, maar zó snel had zelfs John van den Brom het wellicht niet verwacht. Na amper 45 seconden stond de 1-0 al op het scorebord. Ito legde de bal goed breed voor Arteaga en die gaf Ilic meteen het nakijken met een knap gekruist schot.

Lekker begin voor Kortrijk, dat de wedstrijd moest ondergaan. Een beweeglijk Genk ging op zoek naar meer. Onuachu van dichtbij en Munoz van ver, Ilic had er zijn werk mee. Na een hoekschop bood Heynen Onuachu dé kans op 2-0 aan, maar de spits kopte van dichtbij op de lat.

Genk bleef dreigen, maar was onzorgvuldig in de beslissende fase. Ito werd na een snelle counter alleen voor Ilic gebracht, maar verslikte zich in zijn controle. Kortrijk strafte dat bijna af op een hoekschop. Gueye nam Vukovic te grazen met een listige kopbal, maar Uronen kon de bal nog net op de doellijn wegkoppen.

Kortrijk had de smaak plots te pakken. Na een knappe actie van Dewaele besloot Mboyo van dichtbij in de draai naast. Ook Selemani zorgde nog voor gevaar. Vanaf de rand van de zestien mikte hij de bal rakelings naast.

Frustraties bij het late vlaggen voor buitenspel: “Dat ziet toch iedereen, man”

Bongonda neemt de spanning weg met knappe vrije trap

Kortrijk slaagde er niet in om na de rust een vervolg te breien aan de sterke finish in de eerste helft. Ook bij Genk was het niet veel soeps en zo bleef het toch opletten voor de thuisploeg. Op het uur zette Selemani Gueye bijna op weg naar de gelijkmaker, maar dat was buiten Lucumi gerekend.

Bongonda leidde pas halfweg de tweede helft nog eens een grote kans voor Genk in. Hij bracht de bal perfect aan de tweede paal tot bij Onuachu. Die haalde in één tijd stevig uit, maar Ilic hield Kortrijk in de wedstrijd met een knappe reflex.

Zo bleef het spannend, al kon Kortrijk Genk niet echt meer aan het wankelen brengen. In de slotfase dwong Bongonda een vrije trap af en die schilderde hij zelf knap in doel. De wedstrijd was beslist. In de extra tijd trof Bongonda bijna nog een tweede keer raak, zijn schot zoefde over de lat.

De Sart wisselt van schoenen en neemt rustig zijn tijd

Van den Brom: "Een moeizame wedstrijd"

• John van den Brom (trainer Racing Genk): “We hebben een moeizame wedstrijd gespeeld. We hebben lang moeten wachten om de wedstrijd echt in het slot te gooien. Zo makkelijk als de uitslag oogt, was het zeker niet. We moesten een aantal veranderingen doorvoeren door blessures en Eboue, Uronen en Arteaga hebben het heel goed gedaan. Dat zijn 3 wissels achteraan. Als je dan de nul houdt en relatief weinig kansen weggeeft, dan is dat een groot compliment voor die jongens. Met het loodzware programma dat eraan komt, is het belangrijk dat andere jongens zich tonen. We speelden vanavond te vaak de lange bal op Onuachu, die ook niet zijn beste wedstrijd speelde. Daardoor liepen we wat achter de feiten aan. Het duurde lang vooraleer er rust en controle in het elftal kwam. Maar we winnen en daar gaat het om.”

• Yves Vanderhaeghe (trainer KV Kortrijk): “We zijn bij die vroege goal niet één keer in duel gegaan. Dan heb je te veel respect getoond. Als ze de bal zo rondtikken, dan moet je na 30 seconden het spel stilleggen met een fout.  Maar we waren toeschouwers bij die eerste goal. Daarna is het eigenlijk een onmogelijke opdracht, maar toch zijn we snel weer in de match gekomen. We hadden een paar kansen om langszij te komen en gaven zelf ook geen kansen meer weg, op een paar afstandsschoten na. In de tweede helft misten we frisheid, kracht en overtuiging. Het was wachten tot we zelf weer in de fout gingen en zij de 2-0 konden maken. Toen was de wedstrijd gespeeld."

90+3'

Genk herpakt zich na de uitschuiver tegen Anderlecht en boekt een 2-0-thuiszege tegen Kortrijk. Het springt zo weer naar de 2e plaats en nadert (voorlopig) tot op 2 punten van leider Club Brugge.

90+2'

Bongonda maakt bijna nog zijn tweede van de avond. Op aangeven van Thorstvedt jaagt hij de bal vanaf de rand van de zestien rakelings over doel. De buit is binnen voor Genk.

88'
87'

Debuut voor Dwomoh

Van den Brom gooit met Dwomoh nog een jong talent in de strijd. De debutant neemt de plaats in van Heynen.

87'
86'

Ocansey haalt Ito onderuit en is de tweede speler bij Kortrijk die een gele kaart krijgt. Bij Kortrijk lijkt het geloof in een terugkeer weg na de 2-0 van Bongonda.

83'
81'

Vanderhaeghe grijpt in en haalt De Sart naar de kant voor Stojanovic. Ook Van den Brom vindt het tijd voor een wissel. Voor Hrošovský is de wedstrijd voorbij, Thorstvedt mag nog even meedoen.

79'
78'
vrije trap
2-0
78'

Bongonda schildert de 2-0 in doel

Bongonda doet wat Heynen niet lukte en geeft Genk wat meer ademruimte. Met een heerlijke vrije trap laat hij Ilic kansloos achter. Boeken toe voor Kortrijk?

77'
77'

Bongonda lokt alweer de overtreding uit bij De Sart. Opnieuw net voor het halve maantje. Het resultaat: geel voor De Sart en weer een vrije trap voor Genk.

74'

Het blijft een krappe voorsprong voor Genk, dat er niet in slaagt om de zege veilig te stellen. Het wordt nog een spannende slotfase in de Luminus Arena.

68'

Heynen neemt de vrije trap voor zijn rekening, maar krijgt de bal niet voorbij de muur. Kortrijk overleeft de prangende fase. Genk drukt toch iets meer door de voorbije minuten.