Jéremy Doku
79'
Jéremy Doku
5 - 1

De Rode Duivels hebben na Denemarken ook IJsland probleemloos weggezet in de Nations League. De IJslanders deden België wel even schrikken met een vroeg doelpunt, maar moesten daarna de wet van de sterkste ondergaan.

België – IJsland in een notendop:

• Sleutelmoment: De Rode Duivels hebben een emmer koud water in het gezicht nodig om wakker te worden. Na de verrassende openingstreffer van Fridjonsson stellen de Belgen in een handvol minuten weer orde op zaken.
  • Man van de match: Michy Batshuayi scoorde twee keer en toonde zich een meer dan waardige vervanger van Romelu Lukaku in de spits. Met 18 doelpunten in 30 interlands legt hij fraaie statistieken voor.
  • Opvallend: Jérémy Doku had in de eerste helft opvallend veel last van plankenkoorts. In de tweede helft deed hij de slechte balcontroles en mislukte acties snel weer vergeten met o.a. een heerlijk doelpunt.

Het journaal 13u met o.a. de duidelijke 5-1-zege van de Rode Duivels tegen IJsland

Belgen hebben vermijdbaar tegendoelpunt nodig om aan voetballen toe te komen

Met een achterstand hadden de Rode Duivels en hun entourage geen rekening gehouden in aanloop naar het duel tegen een fel verzwakt IJsland. Toch waren het de bezoekers die ondanks het gemis van vier sleutelspelers verrassend op voorsprong klommen. Kort nadat hij met een gemiste kopkans al een fikse waarschuwing gaf aan de Belgen, trof Fridjonsson raak toen zijn schot afweek op de voet van Denayer.

Het bleek het doelpunt dat de Belgen nodig hadden, want na tien minuten in de verdrukking kwam onze nationale ploeg eindelijk aan voetballen toe. Toen Mertens een vrije trap via de vingertoppen van Kristinsson tegen de paal mikte, was Witsel goed gevolgd om het leer met hangen en wurgen net ver genoeg over de doellijn te duwen. Vijf minuten later was de achterstand helemaal omgebogen toen Batshuayi de rebound na een schot van Witsel in de verste hoek duwde.

Tweede helft neemt alle twijfels weg, RSCA-jonkies spelen zich in de kijker

Wie na de vroege achterstand en het wisselvallige spel in de eerste helft even twijfelde aan de Rode Duivels, werd in de tweede helft meteen van antwoord gediend. Al na vijf minuten spelen bediende assistenkoning De Bruyne Mertens in de zestien. Een kap en trap later was de wedstrijd in feite al gespeeld.

Twintig minuten voor tijd krikte Michy Batshuayi zijn fenomenale statistieken voor de Rode Duivels nog wat verder op. Met een hakbal achter het steunbeen tekende hij voor zijn 18e doelpunt in 30 wedstrijden voor België. De puike assist kwam van de 19-jarige Yari Verschaeren, die wat later ook zijn nog twee jaar jongere Anderlecht-maatje zag schitteren.

Jérémy Doku, die een wisselvallige eerste helft speelde, krikte zijn vertrouwen op met een flitsende actie en zijn eerste doelpunt in dienst van de Rode Duivels. De 5-1 was meteen ook de eindstand. België gaat aan de leiding in zijn groep, want Engeland kwam niet verder dan een 0-0-gelijkspel in Denemarken.

Het Journaal laat met een verslag van België-IJsland:

De Bruyne: "Mooi meegenomen, maar het belangrijkste nieuws is toch de geboorte van mijn dochtertje"

• Toby Alderweireld: "Dit soort wedstrijden zijn niet gemakkelijk. De tegenstander kwam hier niet om te voetballen en stond vaak met elf spelers achter de bal. Dat we dan toch zoveel kunnen scoren, bewijst nog maar eens hoeveel kwaliteit we hebben. Onze reactie op de vroege tegentreffer getuigt ook nog eens van een goede mentaliteit. Dat we met 6 op 6 uit dit tweeluik komen en er geen blessures aan overhouden stemt ons allemaal erg tevreden."

• Kevin De Bruyne: "Het is natuurlijk een erg goede week geweest voor mij, maar het belangrijkste is toch de geboorte van mijn dochter en dat alles goed gaat met haar en met de moeder. Alles wat erbij komt, is uiteraard mooi meegenomen. De PFA-trofee winnen is nog geen enkele City-speler gelukt, ik ben vereerd dat ik City op die manier kan vertegenwoordigen. Het klopt dat er ook negatief nieuws in de media is gekomen, maar de waarheid is dat je op het veld enkel en alleen je job moet doen en geen externe factoren moet meenemen in je spel, geen goede en geen slechte."

• Jérémy Doku: "Ik ben supertevreden. De eerste helft vond ik wat moeilijker, ik wist niet goed hoe ik mij moest positioneren en miste soms controles die ik anders met de ogen dicht zou kunnen doen, maar in de tweede helft liep alles gelukkig beter. Het is nu zaak om goed mijn best te blijven doen bij Anderlecht zodat ik er in de toekomst ook weer bij kan zijn."

• Roberto Martinez: "IJsland maakte het ons moeilijk. Ze speelden zoals we wel wat hadden verwacht, maar voor het doel waren wij uitermate sterk. In de tweede helft kwamen we een stuk beter voor de dag, ook defensief. Of mijn spelers soms gefrustreerd waren? Zo zou ik het niet noemen. Het is internationaal voetbal en de spelers willen gewoon goed presteren. Als het dan niet meteen lukt, jaagt hen dat wel wat op, maar niet op een slechte manier. We moesten de ruimte vinden en Yari Verschaeren, om maar een naam te noemen, deed dat meesterlijk. Hij is briljant op de kleine ruimte. Ik ben erg tevreden met de collectieve en individuele prestaties van vandaag."

"Koen Casteels? Hij ligt nog steeds plat en wordt gehecht aan zijn lip, sowieso een gevoelig deel van het lichaam. Hij heeft echt pech bij de nationale ploeg, want hij heeft Thibaut Courtois en Simon Mignolet voor zich. Hij is keeper van het jaar geweest in de Bundesliga en ik wou hem graag eens 90 minuten geven. Hij verdiende die eerste cap en het moment was aangebroken om hem dat te gunnen."

90+3'

Einde wedstrijd

De Rode Duivels hebben na een moeilijke eerste helft alle twijfels weggenomen in een autoritaire tweede helft. Batshuayi scoorde nog een tweede keer, ook Doku pikte zijn goaltje mee: 5-1.

90+3'
90+1'

89'

Mertens speelt de bal door de benen van Hallfredsson en probeert er dan nog 6-1 van te maken, maar voorlopig blijft de teller op 5 staan.

86'

Doku springt Vertonghen bij in de hoek van de eigen speelhelft. Het Anderlecht-talent is helemaal boven water gekomen in de tweede helft.

80'
80'
80'

Doku opent zijn rekening voor de Belgen!

Jérémy Doku speelt een wisselvallige wedstrijd, maar krikt het vertrouwen op met zijn eerste doelpunt voor de Rode Duivels. Na een flitsende actie knalt hij hoog in de verste hoek. Knappe goal, 5-1.

79'
België
5-1
IJsland
78'

Alderweireld wil in zijn honderdste wedstrijd voor de Rode Duivels graag zijn doelpuntje meepikken. Op aangeven van zijn maatje Vertonghen knalt hij hard en hoog over.

76'

Het slotkwartier is intussen ingegaan. De Rode Duivels tikken de bal rond op de speelhelft van de bezoekers.

76'

De Belgen counteren scherp na een mislukte aanval van de bezoekers. Doku zoekt een mannetje aan de tweede paal met een lage voorzet, Fjoluson werkt in hoekschop.