Ga naar de inhoud
Leuvenaar Dries Mertens en co vieren de 2-0.
Leuvenaar Dries Mertens en co vieren de 2-0.

UEFA Nations League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
15
6
5
1
0
16
6
2
Denemarken
10
6
3
2
1
8
7
3
Engeland
10
6
3
2
1
7
4
4
IJsland
0
6
0
6
0
3
17
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Denemarken
0
0
0
0
0
0
0
3
Engeland
0
0
0
0
0
0
0
4
IJsland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Denemarken
0
0
0
0
0
0
0
3
Engeland
0
0
0
0
0
0
0
4
IJsland
0
0
0
0
0
0
0
BelgiëEngeland
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Danny Makkelie
stadion
King Power at Den Dreef Stadion

Duivels dribbelen zakelijk voorbij Engeland en staan dicht bij Final Four

 zo 15 november 2020 22:38
België
einde
2-0
Engeland
  1. 10' - Doelpunt - Youri Tielemans (1 - 0)
  2. 24' - Doelpunt vrije trap - Dries Mertens (2 - 0)
  3. 38' - Verv. Ben Chilwell door Bukayo Saka
  4. 44' - Geel - Axel Witsel
  1. 51' - Geel - Toby Alderweireld
  2. 54' - Geel - Thomas Meunier
  3. 69' - Verv. Mason Mount door Dominic Calvert-Lewin
  4. 69' - Verv. Kieran Trippier door Jadon Sancho
  5. 83' - Verv. Dries Mertens door Dennis Praet
UEFA Nations League - speeldag 5 - 15/11/20 - 20:45
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
10'
Youri Tielemans
10'
Youri Tielemans
1 - 0
24'
Dries Mertens
24'
Dries Mertens
2 - 0

De Rode Duivels hebben revanche genomen voor de zeldzame nederlaag in Wembley tegen Engeland. Tielemans, met een droge knal, en Mertens, met een fraaie vrijschop, maakten het verschil tegen Engeland. Door de late goal van Denemarken tegen IJsland is de groepswinst wel nog niet binnen.

België - Engeland in een notendop:

Sleutelmoment: Vlak na de 1-0 van Tielemans staat Lukaku op de goeie plek om Kane de snelle gelijkmaker te ontzeggen. De Rode Duivels voetballen nadien vanuit een zetel en de 2-0 laat niet lang op zich wachten.

Man van de match: Youri Tielemans opende de score en was ook altijd aanspeelbaar in het centrum. Aan de overkant liep er met Jack Grealish ook een kanjer rond. De Engelsman was niet te stoppen, al leverde dat geen doelpunten op.

Opvallend: Roberto Martinez stond vanavond voor de 50e keer voor de dug-out van de Rode Duivels. Met 39 zeges, 7 gelijkspelen en amper 4 nederlagen kan hij fenomenale cijfers voorleggen. Enkel Louis Nicolay kent als bondscoach een hoger winstpercentage. In 1957 stond hij één wedstrijd aan het roer: een 2-5-zege in en tegen IJsland.

Het journaal laat met o.a. de winst van België tegen Engeland

Tielemans en Mertens zetten de Duivels al snel op rozen

Op de voorlaatste speeldag van de Nations League stond er nog heel wat op het spel. Zowel België, Engeland als Denemarken konden zich nog plaatsen voor de Final Four, al hadden de Rode Duivels wel een streepje voor op de concurrenten. Dat de Engelsen vorige maand gelukkig wonnen van de Belgen zorgde alleen maar voor extra pigment.

 

Voor de Belgen kon de revanchewedstrijd niet beter van start gaan, want na 10 minuten stond het al 1-0. Op aangeven van Lukaku trapte Tielemans de bal via een Engels been, de vingers van Pickford én de paal in doel. Twee minuten later wisselde Lukaku zijn petje van aangever voor dat van redder in nood. Harry Kane dacht na een rake kopbal allicht al na over een viering, tot Lukaku de bal van de lijn keerde.

 

De Duivels waren allesbehalve aangeslagen, want nog voor het halfuur werd de voorsprong verdubbeld. Of Kevin De Bruyne al dan niet een vrijetrap verdiende, zullen we snel vergeten. De manier waarop Dries Mertens de bal in zijn eigen Leuven over het muurtje krulde, zal wat langer bijblijven. Op een schotje van Kane na kon Engeland niet veel weerwerk bieden en dus was de 2-0-ruststand niet eens zo overdreven.

België overleeft de Engelse storm na de rust

Zo indrukwekkend makkelijk de Belgen voor de rust speelden, zo nodigden ze de bezoekers na de koffie uit om het doel te bestoken. Mount en Trippier mochten het elk proberen vanop een Mertens-positie, maar moeten duidelijk op bijles in Napels. Ook de meestal onfeilbare Kane kon een schot richting Courtois mikken, al trapte hij uitzonderlijk recht op de doelman.

 

Wanneer Gareth Southgate met Calvert-Lewin en Sancho nog meer aanvallende krachten tussen de lijnen stuurde, leek het pompen of verzuipen te worden voor de onherkenbare Duivels, maar niets was minder waar. De rust keerde terug en een kwartier voor tijd kregen we de eerste Belgische kans uit de tweede helft te zien. Lukaku zocht en vond de een-twee met Mertens, maar trapte de 3-0 tegen de knie van Pickford.

 

In de toegevoegde tijd trapte opnieuw Lukaku de laatste kans enkele meters naast de Engelse kooi, waardoor we de 2-0 met balpen mochten opschrijven. Dankzij deze verdiende zege blijft België soeverein groepsleider met een bonus van 2 punten op Denemarken. Woensdag volgt nog een rechtstreekse confrontatie om te bepalen wie de groep wint en het ticket voor de Final Four bemachtigt.

Martínez: "Deden vanavond wat we in Engeland niet deden"

Roberto Martínez: "Zoals verwacht, was het een erg competitieve wedstrijd. Alles wat we in de heenwedstrijd niet deden, deden we vanavond wel: we waren efficiënt voor doel en hielden verdedigend het hoofd koel. In de eerste helft voelden we ons sterk en hadden we de controle. Daarna was Engeland dan weer sterker. Ze namen risico's en duwden ons sterk terug, waardoor wij ons ritme niet vonden en niet in ons spel kwamen. Op de tegenaanval kwamen we ook tot een aantal kansen, maar een gebrekkige laatste pass zorgde er voor dat dat geen grote kansen werden."

Fase per fase

90+4' tweede helft
90+2'
90+1'

Lukaku mikt de bal naast

Lukaku wordt heerlijk de diepte in gestuurd. Na een aantal overstapjes legt hij de bal goed voor zijn linker en haalt hij verschroeiend uit, maar zijn schot gaat minstens een dubbele meter naast!

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'

Drie minuten extra

En intussen hebben de IJslanders gelijkgemaakt tegen de Denen. Zo is België virtueel groepswinnaar!

87'

Praet verlegt het spel met buitenkantje rechts tot bij Witsel. Die neemt aan en trapt, maar ziet zijn schot hoog over waaien. Het aftellen naar het laatste fluitsignaal lijkt begonnen.

87'

Jack Grealish is misschien wel de beste speler bij de Engelsen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
85'

Vertonghen brengt redding!

Grealish zet drie Duivels in de wind om Saka vrij te spelen. Die legt op zijn beurt goed terug op Kane, maar Vertonghen kan er nog net een voetje tussen zetten om erger te voorkomen.

84'
83'

Een Leuvenaar voor een Leuvenaar

Dat is een goeie samenvatting voor de eerste wissel langs Belgische zijde. Dennis Praet komt erin voor Dries Mertens, auteur van de 2-0.

82'

Het is toch altijd even de adem inhouden wanneer Harry Kane aanlegt. Deze keer poeiert hij de bal ver naast het doel van Courtois. 

78'

Met de nodige portie geluk dribbelt Lukaku zich voorbij Saka en Mings, maar de derde man is er te veel aan. Het gaat snel naar de overkant, waar Kane zijn schot via een Belgisch been veel hoogtemeters ziet maken voor het op het dak van het doel belandt.

77'

Lukaku botst op Pickford!

De eerste Belgische kans in de tweede helft leek meteen de goeie te zijn! Lukaku kon van dichtbij afdrukken, maar doelman Pickford kreeg het schot recht op het lichaam. Zo blijft het voorlopig bij 2-0.

75'

Het is hout vasthouden, maar het momentum van de Engelsen lijkt enigszins voorbij na dat sterke eerste kwartier van de tweede helft. Al blijft geconcentreerd voetballen het devies.

74'

Walker lanceert een gevaarlijke voorzet richting Kane. Die kopt goed terug, terwijl Courtois onoordeelkundig is uitgekomen. Gelukkig voor de Duivels was de bal voorbij de achterlijn en wordt het een doeltrap.

72'