Jupiler Pro League - speeldag 26 - 15/02/20 - 18:00
Mats Rits
90+5'
Mats Rits
2 - 1

Club Brugge heeft met veel moeite de drie punten gepakt tegen een kranig Waasland-Beveren. Mats Rits verloste blauw-zwart met het winnende doelpunt diep in de extra tijd.

Club Brugge - Waasland-Beveren kort samengevat

• Sleutelmoment: Waasland-Beveren knokt met al de middelen die het heeft om een kostbaar gelijkspel over de streep te trekken. Diep in de toegevoegde tijd moeten de tien overgebleven bezoekers zich gewonnen geven. Een mokerslag voor de Leeuwen.
  • Man van de Match: Club Brugge kampte de hele avond met een nijpend gebrek aan creativiteit. Gelukkig voor de leider was er Mats Rits. Die kreeg weer zijn kans als verdedigende middenvelder, maar werd met twee goals de held van de wedstrijd.
  • Opvallend: Het was al van eind oktober geleden dat Club Brugge thuis in de competitie nog eens een goal had geslikt. Toen was Bastien trefzeker voor Standard, vanavond kwam met Beveren zowaar de slechtste aanval van 1A scoren op Jan Breydel.

Bekijk de goals uit Club Brugge - Waasland-Beveren (2-1)

Club Brugge moet bijzonder hard wroeten...

Club Brugge, zonder sleutelspelers Vanaken en Deli, begon verstikkend, maar Waasland-Beveren kon zich vrij snel organiseren. Het tempo zakte snel en de thuisploeg moest het stellen met een paar halve kansjes. De fans werden niet wild van een slappe kopbal van Ricca en een wild schot van Schrijvers.

Beveren loerde op een kans om uit te breken en rekende daarbij op de flitsen van de wederoptredende Koita. Toch moesten de bezoekers vooral verdedigen. Het leverde Club een ellenlange reeks hoekschoppen op, maar door de felle wind kon de leider daar bitter weinig mee aanvangen. Ook in het spel zelf liep het stroef, want de dubbele gele muur van Waasland-Beveren bleef overeind.

Kort voor de rust lukte het dan toch. Mechele kopte in eerste instantie op Jackers, maar de bal belandde opnieuw voor doel. Rits stond op de juiste plaats en bleef ook koel: hij wipte de bal listig over de gestrande doelman. De wat lompe Krmencik liet na om er met de klap 2-0 van te maken en aan de overzijde loste Sula een schot voor de boeg.

... maar Waasland-Beveren kraakt uiteindelijk toch

De thuisploeg nam de Wase waarschuwing niet ter harte en betaalde kort na de rust de prijs. Foulon ontsnapte op links aan de aandacht. Sula stoomde voorbij zijn voorzet, Dierckx niet. De voormalige lieveling van de Club-fans vierde de ontzettend belangrijke goal voor zijn ploeg ingetogen.

Beveren tankte vertrouwen, dus twijfelde Clement niet langer. Hij gooide Vanaken en Tau in de strijd, maar dat leverde aanvankelijk weinig op. Het was zelfs Waasland-Beveren dat via Vukotic een kansje versierde. Het Brugse antwoord stelde weinig voor, de schuiver van Diatta vormde geen probleem voor Jackers. Voor de rest vond de leider in het klassement op geen enkel moment een gaatje in de op één na slechtste verdediging van 1A.

Toen ook Dennis inviel en Club vol in de aanval ging, trok Waasland-Beveren zich steeds meer terug in zijn schulp. Mercier haalde aanvallers Sula en Koita naar de kant en goot met Gamboa en Vukcevic steeds meer beton rond de zestien meter. Die bijzonder behoudende aanpak leek te lonen, want Club bleef zijn tanden stuk bijten.

Ricca kreeg een paar kansjes, maar de Uruguayaan toonde dat hij geen geboren afwerker is. Agyepong probeerde bij zijn bizarre uitsluiting - twee keer geel op nog geen minuut - het ritme er helemaal uit te halen, maar gaf de thuisploeg alleen maar meer tijd om de zege te zoeken. Dat lukte uiteindelijk ook, dankzij de kalmte van alweer Rits.

Door de zege heeft Club Brugge zijn voorsprong op de achtervolgers weer hersteld, maar heeft het ook de buren van Cercle een plezier gedaan. Waasland-Beveren ziet echter een levensbelangrijk punt door zijn neus geboord en krijgt een flinke mentale klap in de degradatiestrijd.

Rits: "Het was een moeilijke wedstrijd voor ons"

"Het is leuk om twee doelpunten te scoren, maar het belangrijkste is dat we de drie punten thuis houden", zei matchwinnaar Mats Rits. "Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Ze stonden in de eerste helft met elf voor hun strafschopgebied. Dan is het belangrijk om met een 1-0-voorsprong de rust in te gaan, omdat je dan hoopt dat er iets meer ruimte komt om te voetballen na de pauze."

"Helaas krijgen we snel de gelijkmaker binnen op de eerste de beste counter waar wij in de fout gaan. Dan verandert de hele wedstrijd en kunnen zij weer achteruit leunen. Wij hebben wel de hele tijd rond hun strafschopgebied gehangen, maar vonden nooit de laatste pass of de vrije man."

"Het loopt moeizamer dan voor nieuwjaar. Het programma was ook niet gemakkelijk. Maar de buitenwereld verwacht dan dat we met 3-0 of 4-0 winnen van Waasland-Beveren. Zo mag je niet rekenen. Elke wedstrijd moet gespeeld worden. Nu gaat de focus snel naar Manchester United, dat wordt een totaal andere wedstrijd."

90+7'

Club Brugge heeft op het nippertje puntenverlies vermeden tegen Waasland-Beveren. Pas diep in de toegevoegde tijd zorgde Rits voor de verlossing.
90+6'
90+5'
90+5'

Dan toch nog 2-1!

Mats Rits verlost Club Brugge. De thuisploeg snijdt door het hart van de Beverse verdediging en pakt op het nippertje de zege. Dit heeft bloed, zweet en tranen gekost.
90+4'
Het is een prangende slotfase. Houdt Beveren dit vol?
90+3'

Geen 2-1!

Federico Ricca krijgt dé kans om Club de overwinning te schenken, maar de Uruguyaan raakt de bal met zijn schouder en niet met zijn hoofd.
90+2'

Agyepong gaat op z'n dooie gemakje naar binnen en gaat zo iedereen irriteren.

Bert Sterckx
90+1'

90+1'
Agyepong krijgt twee keer snel na elkaar geel en mag gaan douchen.
90'
Het moet wellicht op een stilstaande fase gebeuren voor Club Brugge. Uitgespeelde kansen hebben we eigenlijk de hele wedstrijd lang niet gezien. Zorgwekkend.