Ga naar de inhoud
Vanaken zet Club Brugge op rozen.
Vanaken zet Club Brugge op rozen.

Club Brugge is de grote winnaar van een duel met twee gezichten

 di 20 augustus 2019 22:56
CLU
einde
2-1
LAS
  1. 11' - Doelpunt strafschop - Hans Vanaken (0 - 1)
  2. 17' - Geel - Rene Renner
  1. 52' - Geel - Gernot Trauner
  2. 54' - Geel - Clinton Mata
  3. 54' - Verv. Samuel Tetteh door Dominik Frieser
  4. 67' - Verv. Eduard Sobol door Federico Ricca
  5. 68' - Verv. Rene Renner door Marko Raguz
  6. 74' - Geel - Philipp Wiesinger
  7. 75' - Verv. Loïs Openda door Kaveh Rezaei
  8. 80' - Geel - Dominik Frieser
  9. 84' - Verv. Thomas Goiginger door Yusuf Otubanjo
  10. 90' - Verv. David Chidozie Okereke door Krépin Diatta
UEFA Champions League - speeldag 1 - 20/08/19 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
11'
Hans Vanaken
0 - 1
Hans Vanaken
11'

Club heeft de sleutel in handen voor een nieuwe deelname aan de eindfase van de Champions League. Het keert dankzij een penaltygoal van Hans Vanaken terug uit Linz met een aantrekkelijke 0-1-voorsprong. 

Linz - Club Brugge in een notendop:

  • Sleutelmoment: Voor wie het glas halfvol is, is de penaltyfout op Openda na 7 minuten cruciaal. Door iemand waarvoor het glas halfleeg is, zal er gewezen worden naar de enorme misser van Rezaei op 0-2 in minuut 90.
  • Man van de match: Club-trainer Clement omdat hij de match perfect voorspelde. Hij zette Openda en niet Diatta in de basis omdat hij voorzag dat Club zou kreunen onder de Oostenrijkse gedrevenheid, maar met de snelheid van Openda als diepste spits het verschil kon maken in de rug van de defensie.
  • Statistiek: Als Club volgende week het werk afmaakt, staat het voor de derde keer in vier jaar in de eindfase van de Champions League.

Oostenrijkse Sturm und Drang

De voorspelde Sturm und Drang van de thuisploeg had welgeteld 26 seconden nodig om zich naar een enorme kans te beuken. Ranftl trapte gelukkig voor Club naast, maar het slot op de deur van Club bleef rammelen. Spits Klauss kopte eerst op de paal en schoot daarna nog voorlangs.

 

Club leek een speelbal, maar de eerste keer dat het in het strafschopgebied van Linz kwam, ging de bal op de stip. Aanvoerder Trauner liep Openda dom aan in de rug. We vermoeden dat de Oostenrijkse kranten nog veel gaan schrijven over het wel of niet buitenspel lopen van Openda, maar de VAR bekeek de fase en zag geen reden tot twijfel. Een kolf naar de hand van Vanaken, die perfect in de hoek de 0-1 maakte.

 

De stormram van Linz verloor langzaam wat kracht, maar Club moest toch blij zijn dat het standhield tot aan de rust. Deli duwde een voorzet nog op zijn eigen paal en ingestudeerde standaardsituaties liepen telkens maar net goed voor Club.

Club controleert, maar maakt het niet helemaal af

In de tweede helft zagen we een heel andere soort belegering. Het trio Dennis-Openda-Okereke opereerde als een dodelijke guerrillagroep voor het doel van Linz. Drie keer kwam iemand van het trio een halve meter te kort om knap samenspel af te maken.

 

Terwijl de regen met bakken uit de lucht viel, had Club de controle over de match veroverd en zagen we eindelijk vlotte combinaties. Rits kwam nog dichtbij een goal, maar trapte net naast. Pas in de slotfase kon Linz nog echt dreigen, maar de beste kans van de tweede helft was voor Rezaei.

 

De invaller kon in de 90e minuut alleen op de doelman af, maar raakte niet voorbij de uitstekend spelende Schlager. Ook niet in de rebound. Op basis van de hele wedstrijd mag Club dit niet meer uit handen geven in de terugmatch.

Vormer: "Dit was verschrikkelijk voetbal"

"Vergeet niet dat we eerste ploeg zijn die hen hier klopt"

Philippe Clement was zijn nuchtere zelve na de uitstekende uitgangspositie. "We wisten dat het een moeilijke match zou worden. Dat had ik voorspeld. Het werd een heel fysieke strijd. In de tweede helft hebben we heel goede kansen gekregen om de voorsprong uit te breiden en dat zou nog veel beter geweest zijn, maar toch weten we dat we ook thuis vol aan de bak zullen moeten. Daarvoor rekenen we ook op de fans om ons naar de CL te schreeuwen. Het had 0-2 moeten zijn met de kans voor Rezaei. Zo een moment moet je nemen, maar ik vergeet ook niet dat we de eerste ploeg zijn die op dit veld van Linz wint. Volgende week wordt het niet rekenen, maar we moeten zeker proberen zelf te scoren. Zonder naiëf te zijn."

Mignolet: "Goed dat we niet in hun val zijn gelopen"

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+5'

Eindsignaal

Club wint een duel met twee gezichten en heeft alles in handen om zichzelf volgende week naar de Champions League te voetballen. Een penaltygoal van Hans Vanaken maakt het verschil.
90+4'

Nog anderhalve minuut

Linz krijgt nog een vrije trap. Otubanjo is de man die de afvallende bal voor de voeten krijgt. De Brugse harten staan stil, maar de Nigeriaan trapt te wild.
90+2'

Ook Linz scoort geen late goal

We hadden spanning voorspeld en die krijgen we. Club laat te makkelijk een voorzet trappen vanop de rechterflank en mag Raguz danken dat hij niet beter kopt. Ook dit was een grote kans.
90'

Rezaei mist dé kans op 0-2

Clement met een wegwerpgebaar, want Rezaei mist een enorme kans op 0-2. Hij kan alleen op de doelman afstormen, maar raakt niet voorbij Schlager. Ook niet in de rebound.
90'
Het is gestopt met regenen, maar het regent wel nog duels. Linz wil vechten tot het einde.
85'

Opletten voor de counter

Het lijkt nog een spannende eindfase te worden. Linz countert razendsnel na een corner voor Club. Mitrovic maakt de laatste pass van Klauss onschadelijk. Klauss had misschien beter zelf geschoten, maar zo vindt Club het prima natuurlijk.
81'

Rits knalt net naast

Club blijft de gevaarlijkste ploeg. Rits wint het duel om een aanvallende bal rond het strafschopgebied en schiet een halve meter naast. Dit was het helemaal geweest voor Club.
79'

De Oostenrijkers zitten al aan 4 gele kaarten.

Tom Boudeweel op Radio 1
77'

Dennis gaat fladderen

Dennis gaat even goochelen. Hij dribbelt voorbij vier spelers. Michorl kan hem zelfs niet stoppen met een soort rugbytackle. Uiteindelijk komt er wel niets van.
75'

Krampen Openda en de wissel

Openda krijgt het stadion over zich omdat hij blijft liggen met krampen. De match ligt even stil en zal verder gaan zonder Openda. Rezaei komt hem vervangen.
75'
wissel
72'

Linz nog een keer

De thuisploeg heeft nog maar weinig uitgespeelde kansen gecreëerd in de tweede helft, maar opeens zijn ze daar. Klauss zet laag voor. Invaller Raguz verrast bijna Deli aan de eerste paal, maar raakt net niet bij de bal.
70'

Door de regen is het veld moeilijker te bespelen. En mensen zonder ruitenwissers kunnen het spel soms moeilijk volgen.

Tom Boudeweel op Radio 1