Ga naar de inhoud
KV Mechelen verovert de beker.

Geel-rood delirium op de Heizel: KV Mechelen wint Beker van België

 wo 1 mei 2019 18:24
  1. 32' - Doelpunt - Jean-Luc Dompé (1 - 0)
  2. 38' - Doelpunt - Nikola Storm (1 - 1)
  3. 43' - Geel - Birger Verstraete
  1. 62' - Doelpunt - Germán Mera (1 - 2)
  2. 64' - Verv. Arnaud Souquet door Brecht Dejaegere
  3. 68' - Verv. Jonathan David door Roman Bezoes
  4. 69' - Geel - Thibaut Peyre
  5. 71' - Verv. Thibaut Peyre door Alexander Corryn
  6. 72' - Verv. Nikola Storm door Gustav Engvall
  7. 81' - Geel - Joachim Van Damme
  8. 83' - Verv. Rob Schoofs door Tim Matthys
  9. 90+3' - Geel - Nana Asare
Croky Cup - speeldag 1 - 01/05/19 - 14:30
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
32'
Jean-Luc Dompé
32'
Jean-Luc Dompé
1 - 0
38'
Nikola Storm
1 - 1
Nikola Storm
38'
62'
Germán Mera
1 - 2
Germán Mera
62'

KV Mechelen heeft voor de tweede keer in zijn geschiedenis de Beker van België gewonnen. In een sfeervol Koning Boudewijnstadion klopte de kampioen uit 1B AA Gent. KVM mag (normaal) Europa in, het seizoen van Gent is mislukt.

De bekerfinale in een notendop

  • Man van de match: Het is een nek-aan-nekrace tussen Nikola Storm en Michael Verrips. Storm was de uitblinker met een goal een assist, maar Verrips haalt het door de karrenvracht aan reddingen. Hij hield zijn ploeg bijna de hele 2e helft recht.
  • Sleutelmoment: In de 91e minuut kreeg Vadis Odjidja dé kans om verlengingen af te dwingen. Hij had ruimte om te schieten, maar mikte niet eens binnen het kader.
  • Opvallend: Het is nog maar de tweede keer dat een tweedeklasser de Beker van België wint. De vorige club was Doornik in 1956. Een historische prestatie van Mechelen dus.

Bekijk de goals uit de bekerfinale (1-2)

Gent komt via Dompé het beste uit de studieronde, Storm antwoordt

Een vol Koning Boudewijnstadion en de lentezon zorgden voor het ideale decor voor deze bekerfinale, maar op de grasmat duurde het een hele poos voor er ook gensters te zien waren. De eerste echte kans kwam er na een kwartier. David testte met een schot doelman Verrips, maar pas na een halfuur barstte de partij los.

 

Het begon met een vrijschop van Storm. Hij verraste iedereen door rechtstreeks op doel te trappen. Zijn poging spatte uiteen op het doelhout, al zat ook Kaminski er met zijn vingertoppen bij. De Mechelaars kregen geen hoekschop en zo kon Gent snel een tegenaanval lanceren. Schoten van Asare en Verstraete werden afgeblokt, maar Dompé profiteerde van de carambole om de score te openen.

 

KVM, toch de underdog in de finale, liet het hoofd niet hangen want vijf minuten later hingen de bordjes al gelijk. Het was opnieuw Storm die voor gevaar zorgde. Hij stuurde zijn volley door de benen van Kaminski. Net voor de rust kon Mechelen zelfs op voorsprong komen. Schoofs kreeg de kans op de 1-2, maar Kaminski had dit keer wel een save in huis.

Indringer komt even de analisten groeten: "Hij zal nu de held zijn van de tribune"

Mera en Verrips helpen KVM aan winst ondanks Gentse aanvalsgolf

Gent probeerde na de pauze wat in elkaar te knutselen, maar net als de voorbije weken zorgde het balbezit niet voor grote kansen. Net na het uur brak die onmondigheid de Gentenaars zuur op. Kaminski schatte een vrije trap van Storm helemaal verkeerd in. Ook zijn verdedigers stonden aan de grond genageld. Mera was wel bij de les en kopte de Mechelse supporters naar een delirium.

 

De Croky Cup was de laatste reddingsboei voor het seizoen van AA Gent en dus werd er vol voor de aanval gekozen. Het eenrichtingsvoetbal leverde veel ballen in de box op, maar keer op keer botsten de goeie intenties van Gent op doelman Verrips. De doelman speelde een dijk van een wedstrijd. Hij hield onder anderen Odjidja, Bezoes en Sørloth van de gelijkmaker.

 

Het was pompen of verzuipen voor KV Mechelen. Het gebrek aan matchritme uitte zich in krampen, maar de vechtlust bleef overeind. Er kwam zelfs nog een laatste tegenstoot. Invaller Tim Matthys stond oog in oog met Kaminski, maar kon het niet helemaal afmaken. Zo bleef Gent nog even in de partij, maar toen Odjidja de kans op verlengingen naast mikte, was het over en uit.

 

De vreugde-uitbarsting bij spelers, trainers en vooral supporters van KV Mechelen na het laatste fluitsignaal was ongezien. De rollercoaster die hun seizoen geweest is, eindigt met een onverhoopt hoogtepunt. 

Aftellen naar het laatste fluitsignaal...en dan ontploft de Heizel

Kapitein De Witte mag de beker in de lucht steken

Spelers en staf van Mechelen bouwen feestje in de kleedkamer: "Wij zijn de kakkers!"

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+5'

Einde: 1-2

KV Mechelen wint de Beker van België voor de 2e keer in de geschiedenis van de club. Het klopt Gent met 1-2 in het Koning Boudewijnstadion.
90+4'
Dit zou het orgelpunt op de match van Tainmont geweest zijn. Hij kan ook de 1-3 maken, maar mikt naast.
90+3'
KAA Gent
90+2'
De Mechelse spelers kunnen nog amper wandelen. Ze hebben alles gegeven. Maar dan krijgen ze een cadeautje van Asare. Die geeft een vrije trap weg en zo tikken de minuten weg.
90+2'
Er vallen ook gaten achteraan bij Gent. Bezoes zet alles op alles en smoort een tegenprik in de kiem.
90+1'

Odjidja naast!

Vadis Odjidja laat dé kans liggen om de Gentse held te worden. Na een goeie aanval duwt Kvilitaia een balletje achteruit naar Odjidja. Die kan vrij schieten, maar mikt nog naast! Dit was het moment van Gent.
90'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'
De supporters van KV Mechelen kunnen zich niet meer intomen. De 90 minuten zijn voorbij. We doen er nog 5 minuten bij.
89'
Bij AA Gent vervloeken ze doelman Verrips. Dejaegere doet het goed op de rechterflank, maar de KVM-keeper haalt de voorzet er weer uit.
87'
Mechelen probeert Gent weg van het doel te houden. Dan probeert Sørloth maar met een afstandsschot, zonder succes.
85'

Matthys niet!

Invaller Tim Matthys heeft de 1-3 aan zijn voet. Engvall breekt heel snel uit en speelt de bal tussen twee verdedigers naar Matthys. Hij staat oog in oog met Kaminski, maar de doelman wint het duel.
83'

Weer Verrips!

Verrips laat zich vandaag niet op een fout betrappen. AA Gent krijgt de doelman niet klein. Ook niet met dit schot van Bezoes.
83'
wissel
82'

Het is aftellen voor iedereen met een rood-geel hart

Tom Boudeweel
82'
81'
Een goeie actie van Dejaegere! Hij snoept de bal af aan de achterlijn en zet voor. Sørloth moet uithalen, maar Swinkels gooit zich voor de bal.
81'