82'
Wesley Moraes
82'
2 - 1

Club Brugge heeft zich getoond in de Europa League. Het haalde een achterstand op tegen Salzburg en smeerde de Oostenrijkers een allereerste nederlaag van het seizoen aan. De terugmatch belooft nog spannend te worden. "We hebben gewonnen op kwaliteit, inzet en mentaliteit. Alles wat het DNA van Club uitmaakt", zegt Ivan Leko.

Club Brugge boekt knappe 2-1-zege tegen sterk Salzburg

Club Brugge - Red Bull Salzburg in een notendop:

• Sleutelmoment: Tien minuten voor het einde brengt Wesley de Club-fans in extase. Ramalho kan net niet bij een afgeweken voorzet van Dennis. Wesley wel en hij bezorgt Club de volle buit.
  • Man van de match: Wesley maakte niet alleen de winning goal, hij woog doorlopend op de verdediging van Salzburg. Vooral Ramalho had het lastig met z’n landgenoot. Het kostte hem een gele kaart én de terugwedstrijd.
  • Opvallend: Van 5 november 2015, zo lang was het geleden dat Club nog eens een Europese thuiswedstrijd kon winnen. Toen bezorgde Thomas Meunier Club een 1-0-overwinning tegen Legia Warschau.

Uitschuiver Horvath komt Club duur te staan

Na de succesvolle campagne in de Champions League wou Club ook scoren in de Europa League. Met Red Bull Salzburg kreeg het wel meteen een taaie klant, de Oostenrijkse topclub bereikte vorig seizoen nog de halve finales van de Europa League en pakte dit seizoen 18 op 18 in de groepsfase.

Club was niet onder de indruk en nam meteen het initiatief in handen, maar meer dan een afzwaaier van Vormer leverde dat niet op. Ook Salzburg maakte weinig klaar, ondanks de hoge druk van de Oostenrijkse club. Veel verder dan een slap schot van Wolf kwamen de bezoekers niet.

Het maakte de openingstreffer des te pijnlijk voor Club. Horvath gleed iets voorbij het kwartier ongelukkig weg en Junuzovic lobde de bal feilloos over de doelman: 0-1. Club ontsnapte een kwartier later toen Ramalho van dichtbij de 0-2 liet liggen.

Salzburg schakelde een versnelling hoger en Horvath moest z’n kunnen tonen op schoten van Ramalho en Gulbrandsen. Club kon daar weinig tegenover stellen. Enkel op een schot van Vanaken moest doelman Walke z’n kunnen tonen.

Denswil en Wesley keren de situatie om

Leko gooide Diatta en Poulain in de ploeg bij de start van de 2e helft en dat bleek een goede zet. Poulain pakte meteen uit met een gevaarlijke kopbal, Dabbur redde de bal voor de doellijn. Club bleef ook nadien baas, maar kon dat te weinig vertalen in doelgevaar.

Pas iets voorbij het uur kwam Club opnieuw dicht bij de gelijkmaker. Diatta zette op links 2 spelers in de wind en bracht de bal goed voor doel. Daar besloot Dennis snoeihard tegen de kruising. Het bleek slechts uitstel, want meteen daarna kopte Denswil via de paal raak op een hoekschop van Vormer: 1-1.

Salzburg was plots wakker en prikte meteen tegen. Dabbur kwam alleen voor Horvath, maar kopte pal in de handen van de Club-doelman. Club nam geen genoegen met de puntendeling en tien minuten voor het einde liet Wesley het Jan Breydelstadion ontploffen. Een afgeweken voorzet van Dennis landde op z’n knikker en de Braziliaan liet Walke kansloos achter: 2-1.

Leko: "Enorme teamspirit vandaag"

• Stefano Denswil: “Ik ben blij dat ik het team heb kunnen helpen. We zijn goed aan de wedstrijd begonnen en creëerden meteen een kans. We kwamen 0-1 achter, maar tijdens de rust hebben we de koppen bijeengestoken. We wisten dat we gewoon moesten blijven doorgaan, dat onze kansen wel zouden komen. Ik ben blij dat we met een 2-1-overwinning van het veld gaan. In de 2e helft hebben we de ruimtes aan de buitenkanten goed benut met Dennis en Diatta. Zo hebben we heel goede kansen gecreëerd.”
  • Hans Vanaken: “In de tweede helft kon Salzburg niet meer overnemen, dat lag misschien ook wel aan ons. Ze hebben van 16 december geen match meer gespeeld en dan zie je dat ritme bij hen na een aantal minuten wegvallen. Daar hebben we van geprofiteerd. Het is jammer dat het maar 2-1 is. We pakten die 0-1 op een stomme manier. Horvath twijfelde om uit te komen en stond dan in niemandsland. Er liepen daar een aantal zaken fout, maar het is goed dat we het recht gezet hebben. Dit geeft toch een boost aan vertrouwen.”
  • Brandon Mechele: “Eindelijk winnen we weer en ik denk ook dik verdiend. Ik had een goed gevoel. Ook in de eerste helft, ook al kwamen we daar op achterstand. We kwamen er ondanks het slechte veld toch goed uit. In de 2e helft zijn we erop en erover gegaan. We hebben het toen fantastisch gedaan. We moeten nu deze lijn proberen door te trekken naar zondag.”
  • Ruud Vormer: “Het verschil tussen de 1e en de 2e helft was ongekend. In de tweede helft speelden we veel agressiever, stonden we veel hoger en zochten we meer de ruimtes. In de 1e helft speelden we te veel centraal. Na de rust gingen we de hoeken in en zo kan je ze pijn doen. We hebben het in de 2e helft goed recht gezet. Ik ben hier heel blij mee. Die gasten hebben bijna alles gewonnen en wij winnen thuis van hen. Daar mogen we trots op zijn.”
  • Ivan Leko: “Dit is een enorm belangrijke overwinning voor ons. Het is de eerste nederlaag voor Salzburg in bijna 8 à 9 maanden. We hebben gewonnen op kwaliteit, inzet en mentaliteit. Alles wat het DNA van Club uitmaakt. Dit is een verdiende overwinning, er was een enorm sterke teamspirit vandaag. In mindere momenten qua resultaten is het een test om te zien hoe sterk de ploeg in ons verhaal gelooft. Vandaag heb ik een ploeg gezien die alles geeft. Onze supporters waren echt onze 12e man, er was een synergie tussen onze spelers en de supporters. We moeten spreken op basis van feiten, ik zie de inzet en de energie van mijn spelers en de supporters. Wat ik elke dag in de kranten lees, is gewoon niet correct. Daarom ben ik supertrots op mijn spelers en de supporters.”

Leko: "Spelers hebben enorm sterke teamspirit getoond"

Mechele: "Eindelijk winnen we weer"

Vormer: "Nu geen excuses: gaan met die banaan zondag"

Denswil: "Blij dat ik het team vandaag heb kunnen helpen"

Vanaken: "Jammer dat het maar 2-1 is"

90+6'

Club Brugge heeft Red Bull Salzburg z'n 1e nederlaag van het seizoen aangesmeerd. Denswil en Wesley zetten een 0-1-achterstand om in een 2-1-overwinning. Voor Club is het de 1e Europese thuiszege sinds november 2015.
90+4'
Opnieuw alle hens aan dek bij Salzburg bij een gevaarlijke counter van Club. Maar Diatta staat net te ver op de pass van Openda. Buitenspel en weg kans.
90+3'
Club pakt nog eens uit met een gevaarlijke tegenaanval. Dennis zet z'n turbo aan en schuimt de rechterflank af. Wesley komt net te laat inlopen op z'n voorzet.
90'
89'
Bij Salzburg droppen ze nog Daka tussen de lijnen. Voor Wolf zit de wedstrijd erop.
88'

5 extra minuten

Club moet nog 5 minuten standhouden. Kan het Salzburg z'n eerste nederlaag van het seizoen aansmeren?
86'
85'
Salzburg lijkt toch niet helemaal tevreden met deze tussenstand en trekt opnieuw ten aanval. Het worden nog spannende minuten voor Club.
85'
85'
84'
83'
83'

"Gaat Salzburg voor het eerst dit seizoen verliezen?"

Frank Raes
82'

Wesley doet het voor Club! Met rake kopbal zorgt hij voor 2-1

82'
2-1
81'

Wesley laat Jan Breydelstadion ontploffen!

Wesley brengt Club tien minuten voor het einde op voorsprong! Een afgeweken voorzet van Dennis landt met wat geluk op de knikker van Wesley en die laat Walke kansloos achter: 2-1.