1. 31' - Doelpunt - Hamdi Harbaoui (1 - 1)
  2. 69' - Doelpunt - Mamadou Sylla (3 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 13 - 01/11/18 - 18:01
69'
Mamadou Sylla
69'
3 - 1

Na 1 op 27 weet Zulte Waregem weer hoe een overwinning smaakt. Thuis walsten de manschappen van Francky Dury na de rust over Standard. Zulte Waregem geeft de rode lantaarn door aan Lokeren.

Zulte Waregem - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Zulte Waregem krijgt steeds meer grip op de wedstrijd en maakt Standard na de pauze in 3 minuten monddood.
  • Man van de match: Theo Bongonda nam zijn ploeg op sleeptouw en liet het tempo geen minuut zakken, al verdient ook de collectieve prestatie een pluim.
  • Opvallend: Met confrontaties tegen Gent, Anderlecht en Standard verwacht je geen verschuivingen onderaan het klassement, maar Moeskroen, Zulte Waregem en Lokeren pakken alle drie punten.

Bekijk het verslag van Zulte Waregem-Standard

Bekijk de goals uit Zulte Waregem - Standard (3-1)

Efficiënt Standard geeft voorsprong weg

Met een magere 1 op 27 zou je Zulte Waregem met knikkende knieën aan de aftrap verwachten, maar de thuisploeg toonde zich van bij de aftrap strijdlustig. "Ik zie het positief in", bleef ook coach Francky Dury optimistisch.

Met recht en reden want Zulte Waregem zette Standard meteen onder druk. Het had duidelijk een offensief plannetje beraamd om een eerste zege sinds speeldag 3 te boeken. Bongonda zag een eerste poging op de brede dijen van Luyindama stranden.

Standard toonde weinig, maar was wel heel efficiënt. Fai wiegde de Waregemse defensie even in slaap en kon zo openingstreffer op kruin van Lestienne mikken. Demir had boter op het hoofd.

Toch gingen bij de thuisploeg de kopjes niet naar beneden, integendeel. Het werd Standard heet voor de voeten en dan mag je één speler niet uit het oog verliezen: Hamdi Harbaoui. De Tunesische spits duwde een hoekschop van dichtbij binnen, meteen ook de ruststand.

Fan gooit met ei naar de bank van Standard: aanvoerders moeten bij Laforge komen

Zulte Waregem slaat na de rust onverbiddelijk toe

Waar we in de eerste helft een paar kansen moesten turven, was er na de pauze een pak meer werk. Bongonda had meteen de 2-1 aan de voet, maar kon oog in oog met Ochoa niet toeslaan.

Het was het startschot van een intense flipperkast-fase, waarbij de bal voortdurend heen en weer ging. Standard antwoordde met een schot van Bastien, Bossut pareerde.

Zulte Waregem voetbalde allesbehalve als een degradatiekandidaat en dat demonstreerde het na een uur. Sylla behield goed het overzicht en schotelde Harbaoui de 2-1 voor. Amper een minuut later knalde Sylla de 3-1 overhoeks binnen. Ochoa moest zelfs nog erger voorkomen.

Michel Preud'homme moest zich eens in de ogen wrijven, maar zoals zo vaak was er een hemelsbreed verschil tussen Standard in de toppers en Standard tegen kleinere ploegen. De bezoekers konden niet meer profiteren van een donkerrode kaart voor Sylla en blijven met 1 op 9 achter. Bij Zulte Waregem lijkt de kentering (eindelijk) ingezet.

Karatetrap levert Sylla een rode kaart op

Preud'homme: "We lijken een superioriteitscomplex te hebben"

Michel Preud'homme was duidelijk: "Zulte Waregem was beter op alle vlakken, zo simpel is het. Ze hebben me niet verrast, want we wisten waartoe ze in staat waren. Hun overwinning is meer dan verdiend, want ze toonden meer agressie en wil. Er zijn geen excuses."

"Het is een enorme ontgoocheling, want het is elke keer hetzelfde. Elke keer als we naar de laatste in de stand gaan, vergooien we het. In de grote matchen staan we er, maar we moeten alles geven in alle matchen. We lijken een superioriteitscomplex te hebben. We zijn aan het zoeken naar het probleem. Als je Standard als titelkandidaat beschouwt, is 5 zeges te weinig."

Dury: "Ik hoop dat we nu weg zijn"

"Toen we 1-0 achterkwamen, was het belangrijk om naar de reactie te kijken. We reageerden niet ontgoocheld, maar staken juist alle energie in een reactie. Het moest een keer keren en ik ben blij dat dat vandaag het geval is."

"Ik ben tevreden dat we het verschil hebben gemaakt in de tweede helft. Het was juist nog jammer dat Sylla uitgesloten werd. Ik ben ervan overtuigd dat hij Fai niet had zien komen. Anders zou ik zwaar ontgoocheld zijn. Dat is misschien de enige smet op onze overwinning."

"Ik hoop dat we nu weg zijn, want we hebben al genoeg miserie gehad. We moeten nu wat bevestigen. Onze ambitie was linkerkolom of Play-off I. De laatste plek zijn we niet gewoon. Het is bijvoorbeeld raar dat je vloekt als Gent geen strafschop krijgt tegen Moeskroen."

Djenepo speelt Sylla tussen de benen

90+6'
90+5'

Met het mes op de keel heeft Zulte Waregem een belangrijke zege geboekt. Het zette Standard na de pauze opzij met enkele precieze aanvallen: 3-1.
90+4'
Met de wissel van Harbaoui voor Buffel maakt Zulte Waregem de laatste minuut vol. Een verdiende overwinning voor de thuisploeg.
90+3'
Verse kracht Bedia heeft er nog zin in en sleept nog een corner uit de brand;
90+2'
Bongonda slentert onder luid applaus naar de zijlijn. Bedia mag nog enkele minuten meegenieten van de overwinning.
90+1'

90'

Vier minuten extra

Zulte Waregem heeft zijn hand al uitgestoken naar de zege, maar het moet nog 4 minuten overleven.
89'
Sandy Walsh trapt zonder te kijken een corner van Standard weg. In de slotminuut denkt Zulte Waregem niet meer aan opbouwen.
88'
Zulte Waregem is niet van plan om zijn eerste overwinning in 10 wedstrijd uit handen te geven. De thuisploeg sluit de rangen en knokt voor elke morzel grond.
86'

Sa laat het liggen

Standard heeft een uitgelezen kans om de aansluitingstreffer, maar Orlando Sa, die door de buitenspelval glipt, werkt ongeïnteresseerd af. Bossut kan zo nog pareren.
85'
Zulte Waregem duikt niet in de loopgraven. Bongonda en Harbaoui lanceren een tegenaanval, maar een doelpunt volgt niet.
83'
Put Standard moed uit de man-meer-situatie? Zulte Waregem krabbelt in elk geval even achteruit.
82'

Sylla mag gaan douchen na een smerige karatetrap

82'
81'

Rood voor Sylla

Zulte Waregem moet de slotminuten nog overleven met een man minder. Sylla gaat onbesuisd met een karatetrap het luchtduel aan met Fai. Donkerrood.
78'
Standard moet aanvallen, dus krijgt Zulte Waregem de kans om te counteren. En dat doet de thuisploeg uitstekend. De 4-1 lijkt dichterbij dan de aansluitingstreffer.