Ga naar de inhoud
Nummer 1 van de wereld Iga Swiatek.

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Iga Swiatek is maatje te groot voor Ons Jabeur in finale van US Open

 zo 11 september 2022 00:08
US Open
Iga Swiatek (1, 1)
Ons Jabeur (6, 5)
einde
6
set 1
2
77
set 2
65

Iga Swiatek (21) heeft voor het eerst in haar nog jonge carrière de US Open gewonnen. De Poolse nummer 1 van de wereld was in de vrouwenfinale in twee sets te sterk voor Ons Jabeur. Voor Swiatek is het de tweede grandslamtitel van 2022, de derde uit haar carrière. Ons Jabeur verloor in 2022 zowel de finale van Wimbledon als van de US Open.

Soms is een slechte generale repetitie het voorteken van een goede voorstelling. De voorbereiding van Iga Swiatek op het laatste grandslamtoernooi van het seizoen verliep moeizaam en deed wenkbrauwen fronsen bij waarnemers. 

 

Sommigen spraken van een zomerdip na vroege uitschakelingen op de toernooien van Wimbledon, Warschau en Toronto.

 

In New York liet ze die twijfels achter zich. Zeker in de eerste set van de finale tegen Ons Jabeur. Swiatek sloeg meer winners, domineerde aan het net en vooral haar opslag was een stuk constanter en efficiënter.  Jabeur kwam er nauwelijks aan te pas.

 

Vooral de opslag van de Tunesische nummer vijf van de wereld draaide vierkant en zo was ze niet in staat Swiatek in de problemen te brengen. Swiatek ging drie keer door de opslag van Jabeur in de eerste set en won die met 6-2.

 

De tweede set leek hetzelfde scenario in petto te hebben, maar gesteund door het Amerikaanse publiek herschreef Jabeur het verloop van de rest van de wedstrijd. 

 

Ze draaide een 3-0-achterstand om tot 4-4 met betere opslagen en betere spreiding van haar slagen.

 

Het opslagspel van Swiatek bij 4-4 was van levensbelang. Jabeur kreeg drie kansen om door de opslag van de Poolse te gaan, maar Swiatek toonde weerbaarheid. Allen deed Jabeur hetzelfde in de spelletjes erna. 

 

De set werd een thriller. Een tiebreak moest de beslissing brengen. Pas bij 6-5 voor Swiatek sloeg Jabeur de bal buiten.

Fase per fase

22:59

Swiatek wint de eerste set: 6-2

Iga Swiatek maakt haar favorietenrol voorlopig waar. Ze wint makkelijk de eerste set. Jabeur verloor meteen haar eerste opslagspel.

Daarna kwam de Tunesische beter in de wedstrijd, maar Swiatek echt pijn doen was moeilijk. Vooral haar opslag liet Jabeur in de steek tijdens de eerste set.