Ga naar de inhoud
Verstappen wint voor het tweede jaar op rij in Spa.

Masterclass van Max! Verstappen wint de GP van Spa na inhaalrace vanaf plek 14

 zo 28 augustus 2022 16:30
GP F1 van België
44 rondes
Spa-Francorchamps
einde

De Grote Prijs in Spa-Francorchamps werd een grote Max Verstappen-demonstratie. De Nederlander vertrok bijna achteraan het pak, maar stoomde in zijn Red Bull toch door naar de winst. Hij vergroot nog maar eens zijn voorsprong in de WK-tussenstand, uitdager Leclerc werd pas 6e.

Witte rook in Spa

De GP van Spa-Francorchamps leek er dit jaar eentje in mineur te worden. De traditierijke Grand Prix zou vanaf 2023 van de kalender vallen, het nakende einde hing als een onweerswolk boven het legendarische circuit in de Ardennen. 


Maar zondag volgde er dan toch witte rook, en het kwam niet door een bolide in een grindbak: de F1-organisatie kondigde aan dat Spa volgend jaar toch nog op de kalender zal staan. Het feest kon in alle hevigheid losbarsten, meer dan 100.000 toeschouwers keken reikhalzend uit naar een nieuw spektakelstuk.


Het Oranje-legioen, opnieuw talrijk aanwezig, zag dat hun chouchou Max Verstappen vanaf de 14e plek moest starten, door een motorwijziging. De wereldkampioen had in de kwalificaties wel indruk gemaakt met toptijden, het podium leek dan ook niet uitgesloten.


Carlos Sainz was zaterdag de beste in de kwalificaties en de Spanjaard schoot ook uitstekend weg vanaf de pole. Achter hem verliep het chaotischer: Hamilton ging iets te driest een bocht in en tikte Alonso aan. De wedstrijd van de Britse zevenvoudige wereldkampioen zat er zo al op, nog voor hij goed en wel begonnen was.

 

(lees verder onder de link)

Gerelateerd:

Verstappen flitst van 14 naar 1

Na een kort oponthoud achter de safety car ging de wedstrijd verder. Een ontketende Verstappen, slim gestart op de softbanden, maakte indruk en kwam in een mum van tijd vooraan aankloppen. Leclerc, net achter Verstappen gestart, had meer moeite om de sprong naar voren te maken.


De Red Bulls plakten achter de Ferrari van leider Sainz, en nadat Perez Verstappen liet passeren kon het duel vooraan echt beginnen. Maar van een duel bleek er echter al snel geen sprake: Verstappen had veel meer snelheid en moest niet eens voluit gaan om de leidersplaats te veroveren. Van 14 naar 1: de masterclass van Max was indrukwekkend.


Niet veel later ging ook Perez voorbij Sainz, Red Bull kon rustig controleren. Charles Leclerc, tweede in de WK-stand, ging het minder goed af. Zijn Ferrari miste de snelheid om voor de knikkers mee te doen, hij zou uiteindelijk - na nog een tijdstraf - zesde worden.


Aan Verstappen was niets te doen. Hij neemt met zijn 9e zege van het seizoen nu al een grote optie op een tweede wereldtitel. "De vraag is niet of hij wereldkampioen wordt, maar wanneer", liet Sammy Neyrinck optekenen. Weinigen die daar nog aan twijfelen.

Verstappen: "Een ongelooflijk weekend voor ons"

Max Verstappen (1e): "Het was een redelijk hectische eerste ronde, dus ook moeilijk om terrein goed te maken. Maar toen we na de safety car onze plek wat konden vinden, ging het beter. De wagen was heel goed vandaag en ik maakte de goede keuzes om andere wagens in te halen. Toen ik de leiding kon nemen, was het een kwestie van controleren. Dit hele weekend was ongelooflijk voor ons, ik kon niet beter hopen."

 

Sergio Perez (2e): "Vandaag was een goede kans voor mij, ik hoopte dan ook op meer, maar Max vloog gewoon. Het is hoe dan ook een uitstekend resultaat voor het team, we hebben heel veel punten kunnen verzamelen. Het was wat chaos in de openingsronde, ik had een slechte start, maar kon in bocht vijf veel goedmaken."

 

Carlos Sainz (3e): "Het was lastiger dan verwacht. We hadden een goede start en een goede herstart, maar we hadden de snelheid gewoon niet. Onze banden raakten snel oververhit, we hadden dit weekend het juiste pakket niet, maar goed, we rijden uiteindelijk wel nog een podium. Red Bull was vandaag van een ander niveau. Volgende week in Zandvoort moet het circuit ons beter liggen."

Uitslag GP van België:
1. Max Verstappen (Ned/Red Bull)
2. Sergio Perez (Mex/Red Bull)
3. Carlos Sainz (Spa/Ferrari)
4. George Russell (GBr/Mercedes)
5. Fernando Alonso (Spa/Alpine)
6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)
7. Esteban Ocon (Fra/Alpine)
8. Sebastian Vettel (Dui/Aston Martin)
9. Pierre Gasly (Fra/Alpha Tauri)
10. Alexander Albon (Tha/Williams)
11. Lance Stroll (Can/Aston Martin)
12. Lando Norris (GBr/McLaren)
13. Yuki Tsunoda (Jap/Alpha Tauri)
14. Zhou Guanyu (Chn/Alfa Romeo)
15. Daniel Ricciardo (Aus/McLaren)
16. Kevin Magnussen (Den/Haas)
17. Mick Schumacher (Dui/Haas)
18. Nicholas Latifi (Can/Williams)

Grote Prijs van België

16:31

Zijn wagen was dit weekend een raket, Verstappen een astronaut

Co-commentator Bas Leinders
16:30

Leclerc kreeg nog even Alonso voor zich, maar heeft de scheve situatie in extremis nog kunnen rechtzetten en finisht als 5e. Ondertussen wappert de gele vlag, ergens in het pak moet nog iets gebeurd zijn.

16:29

Verstappen wint met overmacht GP van België

Hij begon pas als 14e, maar Max Verstappen heeft met overmacht voor het tweede jaar op rij de GP van Spa-Francorchamps gewonnen na een indrukwekkende inhaalrace. Red Bull maakte geen enkele fout en kon op het Ardennencircuit zijn snelheid perfect kwijt. Verstappens ploegmaat Perez is tweede, Sainz mag als derde het podium mee op.

16:24

De vraag is niet meer of Verstappen wereldkampioen gaat worden, maar wel wanneer hij de titel grijpt.

Sammy Neyrinck
16:22

Het Oranje-legioen juicht al. Hun held gaat opnieuw zegevieren in Spa.

16:19

Ondanks de startpenalty is het toch opnieuw een dominante dag voor Max Verstappen geworden. Met Leclerc op plek 5 wordt de kloof in de WK-stand opnieuw aardig uitgediept. De Nederlander kan zo stilaan al een hand uitsteken naar een tweede wereldtitel.

16:15

De strijd om plek 10, goed voor een WK-puntje, is nog razend spannend. Albon heeft voorlopig de beste papieren in handen, maar Stroll, Norris en Zhou zitten op vinkentouw.

16:09

De Red Bulls van Verstappen en Perez zijn buiten schot, maar de strijd voor de derde podiumplek is nog niet gestreden. Sainz leidt, maar Russel heeft voorlopig niet echt af. Leclerc lijkt zijn podiumambities te mogen opbergen.

16:03

Box, box

Verstappen wordt binnengeroepen voor zijn tweede bandenwissel. De Nederlander heeft nog een setje mediums klaarliggen, hij kan met een gerust hart de laatste vijftien ronden afwerken. Zonder pech wint hij vandaag voor het tweede jaar op rij in Spa-Francorchamps

15:58

Esteban Ocon is bezig aan een erg knappe race. De Fransman is opgerukt van plek 16 naar plek 6, al moet hij nu wel de Ferrari van Sainz laten passeren.

15:54
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:54

Ferrari grijpt in

Sainz en Leclerc rijden binnen om hun nieuwe banden op te halen. De Spanjaard krijgt de harde banden, Leclerc de mediums. Voor de zege zal het allemaal niet meer uitmaken, voor het podium wordt dit wel nog interessant.

15:49

Halverwege lijkt deze GP van Spa-Francorchamps al in een definitieve plooi te liggen. Achter de twee Red Bulls zit George Russell voorlopig nog tussen de twee Ferrari's in. Leclerc (5e) heeft nog tijd om op te schuiven, maar Russell zal het hem niet cadeau doen.

15:45

Red Bull domineert nu, want ook Checo Perez gaat gezwind voorbij Sainz. De renstal van de wereldkampioen heeft gewoon meer snelheid, Ferrari staat erbij en kijkt ernaar.

15:44
15:40

Verstappen rijdt nu écht aan de leiding, niet meer virtueel, want hij heeft net als Sainz die pitstop achter de rug. Zijn Red Bull is op dit parcours ook gewoon sneller dan de Ferrari's.

Co-commentator Bas Leinders
15:39

Verstappen terug naar de kop

Met een vlotte passage snelt Verstappen voorbij Sainz. De Nederlander rijdt zo na zijn pitstop opnieuw aan de leiding. Het begin van een nieuw succes in de Ardennen?

15:39

Ocon maakt in de middenmoot indruk door Ricciardo en Gasly in één manoeuvre op te rollen. Verstappen hijgt ondertussen in de nek van leider Sainz.