De 10 van 2018 - "Revelerende Van Aert, maar Benoot was sterker"

  Modderduivel Tiesj Benoot balt de vuisten bij zijn zege in de Strade Bianche.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018. Een van die hoogtepunten was de Strade Bianche, met Tiesj Benoot en Wout van Aert in een hoofdrol. "Ik heb die wedstrijd beleefd als een overrompelende ervaring", zegt Michel Wuyts.

  De 10 van 2018: Tiesj Benoot wint Strade Bianche

  "Een totaal onvoorspelbare ontwikkeling"

  Na een geweldige editie van de Strade Bianche werd er misschien wel meer gesproken over de krachttoer van Wout van Aert dan over winnaar Tiesj Benoot. "Maar wat mij betreft, was de prestatie van Benoot sterker", getuigt wielercommentator Michel Wuyts.

   

  "Benoot reed genadeloos weg en nam ook steeds meer voorsprong. Dan ben je die dag met voorsprong de sterkste. Het klopt wel dat iedereen dolgelukkig was met de prestatie van Van Aert en dat mag ook. Wat hij liet zien, was revelerend."

  Iedereen was dolgelukkig met de prestatie van Van Aert en dat mag ook. Wat hij liet zien, was revelerend.

  Michel Wuyts

  "Ik had me al neergelegd bij een strijd tussen Sagan, Valverde, Stybar en Kwiatkowski. Die laatste had ik in mijn krantencolumn vooraf ook al tot winnaar uitgeroepen. Maar ik heb die wedstrijd beleefd als een overrompelende ervaring. Een totaal onvoorspelbare ontwikkeling."


  "Bij het begin van de tv-uitzending zag je al vrij snel twee landgenoten in beeld, met daarbij ook Van Aert. Dat was op zich al verrukkelijk, want die kwam nog maar net uit het veld."


  "En dan had je Tiesj Benoot, die besloot om de oversteek te maken. Op een bepaald moment denk je: "Dit is overmoedig: hij had er eerder moeten bij zijn. Nu gaat hij dat gat nooit meer dichtrijden." Maar dat deed hij wel, met verve."

  VIDEO: Bekijk het verslag van de Strade Bianche

  "Gevierd met halve fles meer dan gewoonlijk"

  Voor Tiesj Benoot was de Strade Bianche zijn eerste profzege en daar bleef het ook bij dit seizoen. "Toen hij al handjeswuivend op die feeërieke Piazza del Campo in Siena verscheen, ging ik er nochtans vanuit dat hij vertrokken was voor een fantastisch voorjaar. Ik dacht dat hij er minstens nog een klassieker zou bij doen", zegt Wuyts.

   

  "Dan merk je toch dat er een verschil is tussen vroeg in vorm zijn en in de maand van de waarheid in het voorjaar er nog een laag bovenop te leggen. Dat is niet zo evident."

   

  "Toch zijn José De Cauwer en ik op de avond van de Strade Bianche op wolkjes naar de start van Parijs-Nice gereden. 's Avonds hebben we die dubbelslag nog gevierd, met een halve fles wijn meer dan gewoonlijk."

  Michel Wuyts en zijn vaste kompaan José De Cauwer.

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  1.    
  2.    
  3.    
  4.    
  5.    
  6.    
  7.    
  8.    
  9. Tiesj Benoot schittert op de witte wegen  
  10. Tornados Europees kampioen dankzij sterke Sacoor  

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Kijk op 26/12 en 2/1 naar de jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen". Programmeer alvast uw digibox.

  • 26/12 om 20u30: Blinkende Belgen
  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen