Emma Plasschaert had de wind in de zeilen op de slotdag in Oman.

Sterke Emma Plasschaert zeilt op slotdag naar tweede wereldtitel

ma 6 december 2021 14:21

Emma Plasschaert heeft op de slotdag van het WK zeilen in de ILCA 6 (radial-klasse) nog de macht gegrepen. In de 11e en laatste race in de Omaanse stad Mussanah eiste ze haar tweede wereldtitel uit haar carrière op.

Plasschaert doet gouden zaak in laatste regatta

Op de Olympische Spelen in Tokio greep Emma Plasschaert nog nipt naast een medaille, maar die ontgoocheling heeft ze nu ruimschoots doorgespoeld op het WK in Oman.

Plasschaert ging de slotdag in op de 5e plek, maar de nummer 2 van de wereld rukte met een 4e en 7e plaats in de eerste twee proeven van de dag op richting podium.

Een medaille lag in het verschiet in de laatste race en die kans liet de wereldkampioene van 2018 niet liggen. Ze zeilde naar de 3e plaats, terwijl haar medailleconcurrenten niet in de top 10 eindigden. Bovendien werden haar 2 minste resultaten - een 29e en 25e plek - geschrapt.

Zo veroverde de 28-jarige Plasschaert haar tweede wereldtitel in haar carrière. Ze haalde het nipt voor de Poolse Agata Barwinska die voor de slotdag nog even aan de leiding stond. Olympisch kampioene Anne-Marie Rindom viel nog naast het podium.

Ook debutante Eline Verstraelen mag tevreden zijn met een 28e plek in de WK-eindstand. De 18-jarige Antwerpse studente beëindigde haar eerste WK met een 13e en twee keer een 23e plaats.

WK zeilen Laser Radial

14:05

Plasschaert kampeert op de 5e stek

Emma Plasschaert is op de vierde dag op het WK zeilen van de derde naar de 5e plaats gezakt. Eline Verstraelen schuift op naar de 34e plaats.

Plasschaert kwam in de eerste twee races van de dag niet verder dan een 25e en een 20e plaats, maar maakte dat enigszins goed met een 4e plaats in de 3e race.

De leiding is in handen van olympisch kampioene Anne-Marie Rindom, die zondag 13e en twee keer 2e werd. De Deense heeft een minieme voorsprong op de Poolse Agata Barwinska.

Het WK eindigt morgen, er wordt geen medaillerace gevaren.

04/12/21
16:55

Plasschaert van 1 naar 3

Met een 10e en 11e plaats heeft Emma Plasschaert haar koppositie op het WK moeten afstaan aan de Poolse Barwinska. De verschillen zijn wel nog altijd klein, waardoor het goud nog altijd tot de mogelijkheden behoort, al moet Plasschaert ook vrezen voor de vrouwen die achter haar staan.

Eline Verstraelen kon een paar plaatsjes goedmaken, dankzij een 21e en 38e plaats. Ze staat nu 38e.

03/12/21
20:09

Plasschaert aan de leiding

Na haar 3e plaats in regatta 1 won Emma Plasschaert regatta 2. Daarmee rukte de wereldkampioene van 2018 op naar de koppositie.

Met een totaal van 16 punten, het slechtste resultaat valt telkens weg, telt de nummer 4 van Tokio 1 punt minder dan de Duitse Julia Büsselberg. De Poolse Agata Barwinska volgt op 2 punten.

De Deense olympische kampioene Anne-Marie Rindom komt voorlopig niet verder dan de 11e plaats met 31 punten. Titelverdedigster Marit Bouwmeester is er dit jaar niet bij in Oman.

20:08
20:01

Verstraelen rukt op na knappe 4e plaats

Op dag 2 van het WK rukte Eline Verstraelen op van de 56e naar de 41e stek. De 18-jarige werd knap 4e in de eerste regatta van de dag, goed voor plaats 34, maar kreeg wel een valse start te incasseren in de tweede. Daardoor zakte ze terug naar 41. Ze telt zo 103 punten.

02/12/21
16:19
Eline Verstraelen laat van zich horen op het WK.
16:17

Knappe race van Eline Verstraelen

De jonge zeilster Eline Verstraelen (18) deed het erg knap in race 3. Ze eindigde in het zog van Emma Plasschaert als 4e.

Na een 44e en een 55 plaats in race 1 en 2 ligt Verstraelen in 34e positie in de tussenstand.

16:11

Emma Plasschaert 7e na 3 races

Vandaag hebben de zeilers wel kunnen racen in Oman. Emma Plasschaert miste haar start, maar na 3 races komt ze toch de top 10 binnen. De nummer 4 van de Olympische Spelen ligt in 7e positie.

Na een teleurstellende 29e plaats in race 1 deed ze beter in race 2 met een 12e plaats en nog beter in race 3. Daarin finishte Plasschaert als 3e, na leidster Julia Büsselberg uit Duitsland en de Française Louise Cervera.