• home
 • video
 • pas verschenen

  Goud! Plasschaert zeilt naar de wereldtitel in Denemarken

  Emma Plasschaert heeft zich in Aarhus tot wereldkampioene zeilen gekroond. Ze ging als leidster de medaillerace in en had daarin genoeg aan een 5e plaats.

  Voor de olympische kampioene

  Het is de eerste keer in haar carrière dat Plasschaert tot wereldkampioene wordt gekroond. Met de medaillerace in het vooruitzicht was ze al zeker van zilver of goud. En het werd goud. 

   

  Plasschaert hield een voorsprong van 11 punten over op de zilveren medaille, olympisch kampioene Marit Bouwmeester. Een plek in de top 5 of een voorsprong van 6 plaatsen op de Nederlandse moest volstaan voor Plasschaert.

   

  Het begin van de race was het even zoeken voor de kersverse wereldkampioene, maar naar de finish toe eindigde ze sterk en liet ze de Nederlandse geen kans.

   

  Plasschaert eindigde op de 5e plek in de medaillerace, goed voor goud. Bouwmeester veroverde het zilver, de Deense Anne-Marie Rindom moest tevreden zijn met de bronzen medaille.  

  Emma Plasschaert

  Plasschaert vaart een scherpe koers.

  "Omstandigheden met veel wind waren moeilijk"

  En of Emma Plasschaert tevreden is met haar gouden medaille: "Ik heb alles gegeven en ben superblij", reageert de 24-jarige wereldkampioene. "Het is fantastisch, mijn eerste grote overwinning."

   

  "Ik heb dit jaar hard gewerkt om constant te zijn en dat lijkt met meerdere podiumplaatsen zijn vruchten af te werpen. De omstandigheden met veel wind waren moeilijk, het enige waar ik aan dacht, was finishen en mijn plaats veiligstellen."

   

  "Het was een hele lange week, elke dag was mentaal wel vermoeiend", gaat ze voort. "Maar ik heb heel de week vooraan kunnen zeilen, wat op het einde geloond heeft. Hier op het wereldkampioenschap is iedereen het beste ontwikkeld en leeft iedereen er zo naartoe. Om dan te winnen, is heel speciaal."

  Emma Plasschaert: "Hier de wereldtitel pakken, is echt wel speciaal"

  De podiumceremonie:

  Fase per fase

  1. 15 uur 17. Wereldkampioene! Emma Plasschaert doet het! Ze eindigt 5e in de medaillerace en houdt zo olympisch kampioene Marit Bouwmeester achter zich, die als tweede eindigt. Het brons is voor de Deense Anne-Marie Rindom.
  2. 15 uur 11. Het ziet er uitstekend uit voor Plasschaert. Met de finish in zicht lijkt het bijna niet meer fout te lopen voor Emma Plasschaert. De zeilsters zijn zonet de laatste boei richting de finish gepasseerd, met Plasschaert virtueel als wereldkampioene. Bouwmeester, Rindom en Douglas strijden nog om het eremetaal. .
  3. 10-08-2018.
  4. 21 uur 41. Al zeker zilver of goud. Voor de laatste race is Plasschaert al zeker van een gouden of zilveren medaille. Het verschil met de derde in de stand bedraagt immers al meer dan 20 punten en dus kan de Deense onze landgenote niet meer bijbenen. Als Plasschaert tijdens de medaillerace in de top 6 eindigt of op 5 plaatsen van Bouwmeester pakt ze goud.
  5. 16 uur 06. Plasschaert steekt hand uit naar (gouden) medaille. Emma Plasschaert heeft een uitstekende uitgangspositie voor de medaillerace op het WK zeilen in Aarhus. Onze landgenote start als leidster in de Laser Radial-klasse. Ze eindigde als 11e in de 9e regatta en sloot de dag af met een 2e plek in de 10e regatta. Zo wipte ze van de 2e naar de 1e plaats in de tussenstand. De eerste achtervolgsters van Plasschaert (56 punten) zijn de Nederlandse Marit Bouwmeester (67) en de Deense Anne-Marie Rindom (79 punten). Maité Carlier beëindigde haar WK zeilen op de 51e plaats.
  6. 16 uur 06. In de Laser-klasse moest nog één regatta afgewerkt worden voor de medalrace. De Cyprioot Pavlos Kontides (41 ptn) behield de leiding. Wannes Van Laer (29e) en William de Smet (48e) zijn uitgeschakeld.
  7. 09-08-2018.
  8. 21 uur 18. 3e plaats voor 49er. Bij de mannen klimt William De Smet naar de 41e plaats en Wannes Van Laer naar de de 27e. Het 49er-team finishte knap als 3e in race 8, in de stand stijgen ze naar de 51e plaats. De catamaranzeilers kregen een rustdag.
  9. 20 uur 15. Maité Carlier finishte vandaag als 14e en klimt naar de 43e plaats.