Russische Garejeva pakt het goud ondanks wegvergissing in slotkilometer

  einde
  tijdrit
  VertrekHarrogate - AankomstHarrogate -
  Afstand14 km
  014

   De eerste individuele wereldtitel in Yorkshire is een prooi geworden voor Ajgoel Garejeva. De Russische miste in de laatste kilometer een bocht, maar zette toch nog de snelste tijd op de tabellen. Topfavoriete Elynor Bäckstedt eindigde 3e.

   Bij het tussenpunt halfweg leken we op weg naar een prangend duel tussen Ajgoel Garejeva en Elynor Bäckstedt. De Russische liet na 6 kilometer een kanontijd noteren, maar was daar slechts een zuchtje sneller dan de Britse topfavoriete. Bäckstedt, dochter van ex-renner Magnus, had bovendien toen al een flinke slipper achter de rug.

    

   De sterren leken dus vooral voor de thuisfavoriete gunstig te staan, zeker toen een Russisch drama zich in de slotkilometer leek te voltrekken. Garejeva reed bij de laatste bocht naar rechts pardoes rechtdoor. De Russische verloor er minstens 10 seconden en leek een kruis te moeten maken over het goud.

    

   Dat dacht iedereen toch, want Garejeva had blijkbaar zo’n bonus uitgebouwd dat ze toch nog de snelste tijd kon klokken.

    

   Nog één concurrente kon haar bedreigen, maar Bäckstedt liet in het tweede gedeelte van haar pluimen. De Britse viel uiteindelijk terug naar de 3e plaats. Europees kampioen Shirin van Anrooij, die prima ingedeeld had, eindigde op de 2e plek. Julie De Wilde (13e) speelde geen rol van betekenis.

    

   "Ik weet eigenlijk niet wat er gebeurd is", vertelde de wereldkampioene over de bizarre ontknoping. "Ik wist dat het naar rechts was, maar toch ging ik plots rechtdoor. Het was allemaal een beetje warrig in mijn hoofd."

   Garejeva rijdt verkeerd, maar is toch nog de snelste:

   Uitslag:
   1. Ajgoel Garejeva (Rus) in 22'16"23
   2. Shirin van Anrooij (Ned) op 3"61
   3. Elynor Bäckstedt (GBr) 10"93
   4. Camilla Alessio (Ita) 14"63
   5. Wilma Olausson (Zwe) 16"96
   6. Leonie Bos (Ned) 21"27
   7. Zoe Ta-Perez (VS) 25"91
   8. Sofia Collinelli (Ita) 35"38
   9. Megan Jastrab (VS) 44"45
   10. Ella Wyllie (NZL) 51"30
   13. Julie De Wilde 1'11"35

   Fase per fase

   1. 12 uur 58. Bekijk de bizarre ontknoping van Garejeva.

    Bekijk de bizarre ontknoping van Garejeva

   2. 12 uur 45. Garejeva wint! Het goud gaat naar Rusland, ondanks de wegvergissing. Elynor Bäckstedt redt het niet en eindigt op de 3e plaats.
   3. 12 uur 45. Bäckstedt heeft nog 45 seconden voor de laatste 500 meter. Het wordt een secondespel. .
   4. 12 uur 44. Het gevaar komt nog uit één hoek: kan Bäckstedt het toch nog klaren? .
   5. 12 uur 42. Toch Garejeva! We vallen van onze stoel: Garejeva redt het toch nog ondanks de wegvergissing. Ze houdt nog enkele tellen over. Wat een ontknoping!
   6. 12 uur 42. Russisch drama. Ajgoel Garejeva kan fluiten naar de wereldtitel. De Russische mist een bocht en gaat van het parcours af. Weg is de toptijd. .
   7. 12 uur 41. Nederland weer op 1. Shirin van Anrooij finisht erg sterk en doet een gooi naar de wereldtitel. Nog 3 dames krijgen een kans om onder haar chrono te duiken. .
   8. 12 uur 38. Door het geaccidenteerde parcours krijg je een aantrekkelijke koers met verschuivingen. . José De Cauwer.
   9. 12 uur 37. Nieuwe vrouw in de hot seat. Leonie Bos hoeft zich geen illusies meer te maken: de Zweedse Wilma Olaussen is 4 seconden sneller. Zweden voorlopig op 1.
   10. 12 uur 36. Europees kampioene Van Anrooij moet in het tweede gedeelte 10 seconden goedmaken op Garejeva en Bäckstedt. Voorlopig wordt het een duel tussen de Russische en de Britse. .
   11. 12 uur 34. Dit was de slipper van het jaar. Op de fiets dan. . José De Cauwer.
   12. 12 uur 33. Zwieper van Bäckstedt. Elynor Bäckstedt is een evenwichtskunstenares. De Britse moet in een bocht alles uit de kast halen om te ontsnappen aan een val. Ze pakt nog bijna de toptijd ook aan het tussenpunt: ze is een secondje trager. .
   13. 12 uur 33.

   14. 12 uur 31. Er is een Russische bolide onderweg: Ajgoel Garejeva blaast iedereen weg bij het tussenpunt. .
   15. 12 uur 30.

   16. 12 uur 29. Aankomst De Wilde: voorlopig 6e. Julie De Wilde staat uiteindelijk 50 seconden toe op Leonie Bos. Het tweede gedeelte van haar tijdrit is meer dan behoorlijk, maar er moeten nog kleppers de revue passeren. .
   17. 12 uur 26. De echte kleppers moeten er nog passeren, maar bij het tussenpunt halfweg ligt alles op een zakdoek. De top 5 staat binnen de 3,5 seconden van Collinelli, die aan de finish dus niet meer de beste tijd heeft. Die is nog in handen van Bos. .
   18. 12 uur 23. Iedereen is vertrokken! Elynor Bäckstedt is in haar thuisland aan haar rooftocht begonnen. De Britse - dochter van de Zweedse ex-renner Magnus - zal heel wat druk op haar schouders voelen. .
   19. 12 uur 18. 14e tussentijd voor De Wilde. Aan het tussenpunt halfweg is Julie De Wilde een halve minuut trager dan Sofia Collinelli. Degelijk, maar niet goed genoeg om mee te strijden voor de prijzen. Voorlopig toch. .