Amerikaan Simmons soleert "op zijn Evenepoels" naar goud bij junioren

  WK wielrennen junioren manneneinde
  />wegwedstrijd
  VertrekRichmond - AankomstHarrogate -
  Afstand148 km
  020406080100120148

   De Amerikaan Quinn Simmons volgt Remco Evenepoel op als wereldkampioen bij de junioren. In een uitgeregende afvallingsrace gooide Simmons al vroeg zijn kaarten op tafel, eerst als aanvoerder van de sterke Amerikaanse ploeg, daarna solo. Milan Paulus was op de 10e plaats de beste Belg.

   Verslag van de wegrit bij de junioren op het WK

   Amerikaans machtsvertoon

   In tegenstelling tot vorig jaar, met Remco Evenepoel, had België geen echte favoriet aan de start bij de junioren. Toch was Alex Vandenbulcke bijzonder actief in de openingsfase en zouden Milan Paulus (10e) en Ramses Debruyne (20e) tot diep in de finale overleven.

    

   Maar dat was allemaal in de marge van het machtsvertoon van de Amerikanen, die nog voor de lokale rondes de boel aan flarden reden. Quinn Simmons ontpopte zich eerst als generaal van de Amerikaanse marine - het was weer een kletsnatte dag in Yorkshire - en daarna als sluipschutter met dienst.

    

   De 3 lokale rondes waren nog maar net aangesneden of Simmons sprong al weg uit een groepje met ook nog zijn landgenoot Magnus Sheffield. Het peloton was zo uitgedund dat een entente in de achtervolging niet meer mogelijk was.

    

   Alessio Martinelli probeerde het nog in zijn eentje en zou zo het zilver opeisen, de strijd om het brons ging tussen een kwartet. De Nederlandse aas Enzo Leijnse had na een zware koers zijn zinnen gezet op het brons, maar Sheffield piloteerde zich naast zijn landgenoot Simmons op het podium.

   "Dit is het beeld van dit WK": ontredderde Colombiaan huilt na materiaalpech tranen met tuiten

   Paulus: "Zondag wordt het nóg slechter weer. Ik wens ze veel succes, haha."

   • Quinn Simmons (wereldkampioen): "Ik had een goed gevoel over dit parcours. Ik zit er al sinds vorig jaar mee in mijn hoofd. Ik wist dat ik dit kon. In de tijdrit had ik de benen niet, maar dat zorgde wel voor extra motivatie. Het was ook een perfecte dag voor Amerika. De jongens zetten het op en Magnus sprintte dan ook nog eens naar het brons."

    

   • Milan Paulus (10e): "Mijn doel was een plek in de top 10, maar die 10e plaats was ook het hoogst haalbare. Ik ben een paar keer diep moeten gaan om mee te zijn met dat groepje. Ik wist dat ik op het einde nog een sprint zou hebben, maar ik zat te ver en liet me ook wat wegduwen. Het was een echte afvallingsrace, loodzwaar. Het parcours, de kilometers en de regen begonnen op het einde echt door te wegen. En zondag voorspellen ze nog sléchter weer (lacht). Ik wens ze veel succes. Als ze nog langer in de regen moeten rijden, wordt het afzien."

   Uitslag WK voor junioren

   1. Quinn Simmons (VS) 148 km in 3u38'04"
   2. Alessio Martinelli (Ita) op 56"
   3. Magnus Sheffield (VS) 1'33"
   4. Enzo Leijnse (Ned) z.t.
   5. Gianmarco Garofoli (Ita)  
   6. Vegard Stokke (Noo)  
   7. Alfred George (GBr) 1'45"
   8. Frederik Wandahl (Noo) z.t.
   9. Jakub Boucek (Tsj)  
   10. Milan Paulus  
   11. Thibault D'Hervez (Fra)  
   12. Michael Garrison (VS)  
   13. Antonio Tiberi (Ita)  
   14. Marco Brenner (Dui)  
   15. Leo Hayter (GBr)  
   20. Ramses Debruyne 2'25"
   43. Alex Vandenbulcke 16'24"
   58. Jago Willems 16'49"

   Snelle pitstop: Nederlander Van Uden stapt van de fiets en duikt winkel binnen

   Fase per fase

   1. 17 uur match afgelopen
   2. 16 uur 55. Ramses Debruyne is op de 20e plaats de 2e landgenoot in de uitslag.
   3. 16 uur 52. Paulus op 10. Milan Paulus sprint in het peloton naar de 10e plaats.
   4. 16 uur 51. Ook Amerikaans brons. Sheffield maakt het feestje voor de VS compleet. Hij wint de spannende sprint voor het brons, voor Leijnse.
   5. 16 uur 50. Het zilver is voor Martinelli. Ook hij heeft er een lange solo opzitten, weliswaar in de schaduw van Simmons.
   6. 16 uur 50. Finish. "Ik win", dacht Quinn en hij stak de wereldtitel bij de junioren op zak. Op de borst kloppend en met de Amerikaanse vlag om zijn nek komt hij over de finish.
   7. 16 uur 48. Na vorig jaar (met Evenepoel) zien we hier weer een straf nummer. Michel Wuyts.
   8. 16 uur 48. Genieten. Simmons heeft een minuut voorsprong op Martinelli. De laatste hectometers zijn, ondanks de pijn en het slechte weer, dan ook genieten voor de Amerikaan.
   9. 16 uur 44. Leijnse is weer bij Garofoli, maar ze moeten Sheffield en Stokke bij zich dulden nu. Zo krijgen we een kwartet dat om het brons zal strijden.
   10. 16 uur 44. Het is nu overal man tegen man. Dit is echt een verschrikking na zo'n zware race. Michel Wuyts.
   11. 16 uur 42. Garofoli solo. Garofoli heeft het bordje van Leijnse leeggegeten en kletst vanachter zijn wiel weg op een irritant oplopend stuk.
   12. 16 uur 42. Het peloton zit Leijnse en Garofoli op de hielen. We focussen op de strijd om het brons, omdat goud (Simmons) en zilver (Martinelli) al vast lijken te liggen.
   13. 16 uur 40. Garofoli neemt nu toch vol over bij Leijnse. De Italianen willen liever 2 onzekere medailles dan 1 zekere.
   14. 16 uur 35. Leijnse windt zich op omdat de Italiaan in zijn wiel weigert over te nemen. Logisch nochtans, want die wil niet naar Martinelli rijden, die nog altijd in zilveren positie rijdt.
   15. 16 uur 34. Simmons is weer wat weggereden. Alleen een val kan hem van de regenboog houden. Michel Wuyts.
   16. 16 uur 33. Leijnse heeft nog wel zin in het brons, maar een 2e Italiaan rijdt met de tanden op elkaar geklemd naar hem toe.
   17. 16 uur 30. Een eerste pakketje uitgeregende en uitgewoonde renners komt nu over de streep, maar al op 1'16" van Simmons. Hier rijdt de bronzen medaille tussen, misschien wel voor een Belg? Debruyne en Paulus laten zich nog altijd meedrijven. Hebben ze nog iets over?
   18. Laatste ronde. Simmons begint aan zijn laatste lokale ronde met een voorgift van 36 seconden op Martinelli. 16 uur 29.
   19. 16 uur 29. Voor het peloton is het hopeloos, want de Amerikanen zitten knal op het wiel. Michel Wuyts.
   20. 16 uur 27. We krijgen een duel tussen Simmons en Martinelli. Het verschil is al een hele tijd 35 seconden. De Amerikaan heeft wel al veel gegeven. Heeft hij zijn inspanning goed ingedeeld?